От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет

Пеканов: След година друг ще решава вместо нас
27 юни 2024 15:50, Инна Ангелова
125
От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет
Снимка: БГНЕС

Атанас Пеканов направи коментар на излезлия вчера доклад на ЕК, според който страната ни не е готова да влезе в еврозоната през януари 2025 година. Бившият вицепремиер по управление на европейските средства допълни, че заради това забавяни за приемане на еврото, ние губим суверенитет.

"Още около една година други ще вземат решения за нас, защото и ние сме част от валутния борд", каза Пеканов пред Нова.

По думите му критериите за еврозоната не са добре приложими в сегашното време на висока инфлация. "ЕК не прояви гъвкавост, което може би е правилно, защото правилата са си правила. Имаше вариант по-меко да се гледа на числата, но и правителството не успя бързо да олекоти инфлационния натиск", допълни още бившият вицепремиер.

Още по темата
Той добави, че влизайки в еврозоната, предимствата ще са политически, геополитически и институционни. Еврото ще донесе със себе си реформи - “ще усетим удобство да не плащаме транзакционни такси, няма да обменяме пари. Ако решим да не влизаме, това ще ни навреди. Ние сме с единия крак вътре, би било негативно да се откажем", допълни Пеканов.

Според него фискалната политика на страната е била експанзивна, а това е повишило инфлацията.

"Ако имаш разходен бюджет, това неизменно се случва. Няма проблем да поискаме извънреден конвергентен доклад, но по-добре да изчакаме, за да сме сигурни, че ще е позитивен. След три месеца не е удачно да се случи, не бива да прекаляваме с очакванията, а да изчакаме да се изпълнят критериите. Има причини никоя страна да не е влязла в еврозоната по средата на годината - би било много сложно. Нормално е да влезем на 1 януари, през следващата година след като са ни одобрили", коментира Пеканов.

Относно средствата по ПВУ той заяви, че страната е взела 1,3 млрд. евро. Това са 20%. Петканов допълни, че е притеснен дали ще може да вземем повече.

“Справяме се зле, а за нас тези пари са много важни като свеж ресурс. Фактите са плашещи, но бяха направени много грешки. Асен Василев не обърна достатъчно внимание на темата. Нямаше достатъчно желание и фокус върху средствата. Има неизпълнени реформи за следващото плащане. По механизма REPowerEU има един милиард, които не сме поискали все още, а трябва да бъдат изразходени до 2026 г.", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от ЕС
ЕС с нови мита за украинските яйца и захар
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
12
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 дни
Без евро, няма суверенитет за България!
81
2
 
15
 
! Отговори
Кво речи? преди 4 дни
Това баба ти Урсула да определя дневния ти ред ще да е голем суверенитет ша знаиш.
80
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Същите , които 1997г ни казваха да не си теглим левовете от банките и да ги прехвърляме в долари, защото българския лев е силен. Същите тогава станаха милионери от глупостта на хората.Същите пак искат да ни изплатят, ама този път не мен.Икономиките на четири от Г7 са в евро. Каква икономика има зад българския лев, че не я виждам?
79
2
 
9
 
! Отговори
Бгг преди 4 дни
Продажно Евромекере.
78
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Идеално е че няма да приемем еврото ! Половината държави в ЕС не са го приели , а са по развити от нас , защо ли ?
77
23
 
10
 
! Отговори
1 РУБЛА =2 СТОТИНКИ преди 4 дни
БГ РУСОФИЛИТЕ ИСКАТ ДА ВЪВЕДЕМ РУБЛАТА, ЗА ДА СТАНАТ МИЛИОНЕРИ В РУБЛИ..... ДОБРЕ, ЧЕ СА САМО 7 % ОТ БЪЛГАРИТЕ...
76
5
 
14
 
! Отговори
хе хе хе преди 4 дни
Няма да притежавате нищо и ще бъдете свободни. Така ли:)))
75
5
 
17
 
! Отговори
123 преди 4 дни
Точно обратното.Като ни вземат парите от буфера на валутния борд и отрежат паричнитеполитики на БНБ тогава ще загубим суверенитет.Така ,че лев обезпечен със злато,което даже не и тук, поради незнайни причини и запазване на борда.А като толкова ревете за това евро въведете го като паралелна валута, без ангажименти към ЕЦБ, за да се разплащат бизнеса и туризма по-лесно.
74
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Къв е тоя клоун ве. Значи като не се отказваме от собствената си валути губим суверенитет? По добре би било с еврото щото сме нямали да плащаме обменни такси...аве гвоздей, а нещо да кажеш за незаконните такси на банките за превод, за теглене от банкомат, за плащане към бюджета...? Дейваааибоклуцитесмъртзавсичкивиговеданещастни...
73
3
 
10
 
! Отговори
Карандаш от 1878 преди 4 дни
След 30 години цяла Украйна щяла да принадлежи на BlackRock и транснационалните корпорации и населението й нямало да бъде украинско. Но руснаците объркаха плановете на глобалистите. Мислите ли че с чалгарският суверенитет ще бъде нещо друго, Ако пак не се намесят руснаци.
72
2
 
20
 
! Отговори
Гошо преди 4 дни
..."ще усетим удобството да не плащаме транзакционни такси и да не обменяме пари"!!!!.....Железен аргумент! И без това на ден се скъсваме да плащаме транзакционни такси и да обменяме пари! На пенсионерите даже им беше дошло до гуша и щяха да излизат на протест!....Няма ли още такива железни аргументи? ...Като това че банкнота от 100 евро е по-лека от такава от 100 лева и няма да се изморяват да я носят хората с високо кръвно, което е огромен плюс...Нал тъй?
71
2
 
21
 
! Отговори
Хейт преди 4 дни
Това момче слуша ли се изобщо какви глупости говори? Загуба на суверенитет... Боже...
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Точно бях започнал да слагам дребните евра в касовия апарат.
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Никъде не ви бръснат за слива....Ако бяха японците да са си направили харакири
68
0
 
16
 
! Отговори
Сороски педераст преди 4 дни
друго няма какво да се каже - трудов лагер за теб
67
2
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
До 52 "Още около една година други ще вземат решения за нас, защото и ние сме част от валутния борд" - само пълен неграмотен про'с'так може да каже тази лъжа. Валутният борд е на България под контрол на НС и БНБ. Еврото е под контрола на ЕК в Брюксел и на теория на ЕЦБ във Франкфурт... Но на практика пак на Брюксел. Факти.
66
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Евроатлантическа говореща глава. Загубата на националната валута носи суверенитет. Изпращането на оръжия на Зеленски носи мир. Остава само да каже "невежеството е сила". Не е истина просто!
65
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Поредния лъжец. Валутния борд не е казано че трябва да стои постоянно. Всъщност трябваше да сме го махнали отдавна, но нашите политици не предприемат нещо самостоятелно и все разчитат някой да им казва какво да правят. Затова се получават много грешки защото не разбират какво би било дългосрочното въздействие.
64
2
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
"... заради това забавяни за приемане на еврото, ние губим суверенитет" - тоя кръгъл и-т и завършен про'с'так и лъжец да иде на психиатър. Прокуратурата трябва да се самосезира и да го разследва за разпространяване на лъжи с цел разбиване на суверинитета на държавата.
63
1
 
20
 
! Отговори
Ние преди 4 дни
отдавна сме загубили суверенитет, след като години повтаряме като папагали всяко решение на НАТО и ЕС, без да защитим националните си интереси. А ЕС не е нищо другоосвен възстановена римска империя. ИСторията казва, че тази империя е затрила множество народи и цивилизации. Да ни е честито!