Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат

Италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура
28 юни 2024 07:00, Анисия Иванова
200
Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.

С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години, приключи заседанието на европейските лидери и то с един ден по-рано от предвиденото.

Самата Фон дер Лайен призна, че италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура. Следващата стъпка - гласуването в Европейския парламент, се очертава да е доста по-трудна. То може да се проведе още на учредителната сесия на 18-ти юли, съобщава БНР.

Председателят на Европейската комисия каза, че ще работи с целия парламент и припомни принципите, към които ще се придържа – подкрепа за Украйна, за Европа и за върховенството на закона.  

„Трябва да убедя мнозинството“, призна тя. „Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейската народна партия , социалистите и „Обнови Европа““ .

Урсула фон дер Лайен  добави, че ще потърси контакт и с други групи, в т.ч. извън тази платформа, за да убеди по-широко мнозинство за по-силна Европа:

„Също така ще работя интензивно с националните делегации, защото опитът показва, че те често вземат решения, които представляват различен модел в рамките на групата.“

С този брифинг приключи и белгийското ротационно председателство на ЕС. От понеделник щафетата поема Унгария.

„Председателството не означава да си ръководител на Европа, а че трябва да постигаш компромиси. Да си в позиция, в която трябва да правиш компромиси, е интересно положение, в което можеш да бъдеш поне веднъж в живота си. Определено мога да препоръчам това на г-н Орбан“, каза белгийският премиер Александър де Кро.

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, Близкия изток, сигурността и отбраната и конкурентоспособността на ЕС. Освен това Европейският съвет потвърждава важността на сигурността и стабилността в Черно море и приканва Еврокомисията омисията и върховния представител за външната политика да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от ЕС
Имаме за усвояване €5 млрд., бизнесът не може да чака
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
2
 
! Отговори
Гр преди 1 ден
Няма да у за дълго нацистката .Тръмп печели след някой месец.Часовника тиквата.
160
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 ден
Само гей паради ни очакват, *** и 52 пола в Европа. Ще вървим и ще повръщаме от изумителните обратни ласки и целувки около нас.
159
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
тази скумрия ще затрие ЕС
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Е сега вече ще затрие ЕС. А всъщност трябва да е в затвора за злоупотреби и корупция.
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 дни
До Две загубени години:Слава на Путин че затри 'СоRoната' за 1 ден... RIP КоФид_19 - Nov. 2019 - 24 Feb. 2022....
156
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 дни
Честито на плебса из колониите на ФАЩ..!: Да се очакват - нови покачвания на цените за стоки, услуги! Допълн. оскъдици в социалната сфера ( не че има накъде аама..) Вдигане на данъци.. 'Емиграция' на индустрия и инвестиции към конкурентноспособни региони ! 'Нов_внос' бежанци !!! Масов 'теч' на оръжия и капитали към Зеленой_фЮрер.. И накрая, след всички тези 'благини' - една война с термо-ядрена Русия..?! КакФо би могло да се обърка просто..??!
155
0
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 дни
ЗАЩО ПАК ДОЙЧЕ ШВАЙНЕ ВЕЛЕ ???????? ВЕЧЕ НЯМА ЩУРМБАНФЮРЕР ШОЛЦ !!!
154
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 дни
До OMG_Lucker/148 "... сега обаче ще има възможността да завърши започнатото. Кой ги избира подобни индивиди" - А дано затрие ЕС и про'с'таците които гласуват за него - у нас 80% гласуваха за нея. Факти.
153
6
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 дни
Браво! 80% от българите гласуваха за нея. Факт!
152
0
 
14
 
! Отговори
За да ни е преди 2 дни
много гадно предполагам. Тази никой с нищо хубаво не я свързва. Дори тези , които са край нея.
151
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
за да има възможност да работи с ицо хазарта
150
1
 
18
 
! Отговори
Две загубени години преди 2 дни
Локдаун за две години за китайски грип. Две години и за един час след обявяване на войната изчезна . Две години печатане на пари , две години постоянен стрес , две години безвремие... Насилствено инжектиране със експериментална течност.... Инфлация , наливане на пари безконтролно нулеви лихви при хипер инфлация и вместо съд и затвор преизбиране ?
149
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Урсулианството ще продължи! Райхът няма спирачки.
148
2
 
22
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 2 дни
Тая не ни затри с един мандат, сега обаче ще има възможността да завърши започнатото. Кой ги избира подобни индивиди, особено когато сме ги видяли колко могат?
147
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Отново неизбрана от населението, предложена и назначена от тези, които ИЗГУБИХА изборите за европейския парламент в страните членки...И то след ясното заявление, че ще прави каквото си иска, независио от мнението на избирателите. Това ли е ЕС, или ЕС е превзет?
146
1
 
17
 
! Отговори
пропадането преди 2 дни
продължава! Промяната в ЕС не се случи след изборите за депутати. Излизат наяве ужасяващи истини относно зависимостите на ЕС от САЩ.
145
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Определено акушерката е много удобна за доста мощни икономически кръгове. Почти всички, които я подкрепиха (Макрон, Шолц и компания, с изключение на Мелони) се представиха отчайващо на изборите, но това няма значение - тя ще е пак на чело на ЕС
144
0
 
9
 
! Отговори
На снимката преди 2 дни
Ей тъкъв ви чака.
143
1
 
11
 
! Отговори
до157 преди 2 дни
Що ве, ти да не би да гласува за урсулището, кат няма аФтомат да не би някой да те пита за нещо.
142
2
 
18
 
! Отговори
Чужденец преди 2 дни
До дулото на афтомата: Това е само в главите на бесните русофоби. По някаква си тяхна причина болшинството от руснаците харесват Путин.