Русия и Украйна размениха пленници, сред тях има свещеници

Това е рядко наблюдавана разменя на цивилни
29 юни 2024 22:20, Стела Стоянова
28
Русия и Украйна размениха пленници, сред тях има свещеници
Снимка БГНЕС, архив

Русия и Украйна са извършили размяна на пленници, сред които няколко свещеници - рядко наблюдавана размяна на цивилни, която следва размяната на десетки войници по-рано тази седмица, пише Франс прес.

По думите на украинския президент Володимир Зеленски двама украински свещеници униати, пленени в окупирания от Русия град Бердянск, са били върнати в Украйна благодарение на посредничеството на Ватикана.

"Богдан Гулета и Иван Левицки проповядваха словото Божие в Бердянск, в енорията "Рождество Богородично" на Украинската гръкокатолическа църква", каза Зеленски. Той уточни, че двамата свещеници са били пленени от Русия през ноември 2022 г., пише БТА.

Сред освободените е и Нариман Джелял, заместник-председател на Меджлиса - представителен орган на кримските татари, който беше преместен в Киев, след като Русия анексира полуострова през 2014 г. През 2021 г. Джелял беше отведен в Русия от Крим, където живееше въпреки анексията, посочва Асошиейтед прес.

Председателят на Меджлиса Рефат Чубаров и лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев го прегърнаха след близо три години пленничество.

От своя страна Русия посочи, че висшият украински православен духовник, митрополит Йонафан, и други двама свещеници са предадени на Москва.

Митрополит Йонафан е осъден на пет години затвор в Украйна през август 2023 г., обвинен, че е оправдал руската инвазия в страната.

Украинската православна църква, която е близка до Московската патриаршия, е подложена на натиск от страна на киевските власти, въпреки че прекъсна връзките си с Русия след началото на инвазията, отбелязва АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: УкрайнаРусияпленници
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
4,5 милиона евро струва новата кола на г-за Зеленска. Честито на всички украинци! Честито на всички, които изпращат помощи за украйна!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"И македончетата са с много българска кръв,ходи да им го кажеш,и ще те пратят да вървиш по дяволите! Слава на Украйна!"Ами севербите да си седят тогава в сърбомански съюз. Няма ЕС, вето до дупка. Щом са толкова прости, че да се смятат за наследници на Сашо Великия който в живял преди Христа.
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И македончетата са с много българска кръв,ходи да им го кажеш,и ще те пратят да вървиш по дяволите! Слава на Украйна!
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Путин си взе малко почивка от специалната военна операция по време на лятрното украинско контранастъпление. Помниш ли? 180 милярда западни пари изгоряха за 3 месеца контранастъпление. За сравнение- Пустиння Буря цялата е струвала 80 милярда ;)Покрай тея 180 милярда изгоряха и 180 хиляди украинчета. За съжаление поне 98% от тях с руска кръв в жилите. Те и за това в момента ухилянтите са толкова много - руска кръв. Ама в Европа ако кажеш че си руснак и няма да дадат мъни, а е важно това с парите.
18
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Можеш ли да си представик какъв требе да си за да плениш и размениш като военнопленници свещенници...
17
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
добре че 3 годишната специална военна операция от време на време има паузи та путин успява да си почине и да не си пренатяга аналната халка. За съжаление обаче подчинените му продължават да кроят планове как да му стегнат вратовръзката веднъж завинаги.
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Антихрист защо лъжеш така ?!? Точно зеленски затваря православни храмове точно той хвърля православни свещенници в затвора и точно той изгаря руските книги с хиляди томове. Този армен .
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
до 11, а украинците ги съдят и хвърлят в затвора
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Те много хора в САЩ и до сега им е казвано че СССР е хвърлил АБ в Япония ВСВ .
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Бомбите няма да ги хвърли Русия. Това е нейна земя и тя милее за нея. Но Запада може да се опита всичко да и препише.Хитреци са ...
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Повръща ми се вече от тоя! Техните " медии", Гаранция Не го дават толкова,колкото " нашите"!!!!-:(
11
25
 
10
 
! Отговори
Антихрист преди 2 дни
Руснаците се върнаха в годините на сталинизма: пленяват и репресират свещеници. После снимат как путин влиза в храма и се моли. На кого точно се моли само той си знае...
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ами българите особено в провинцията и бг турците са в голяма степен към РФ а ромите и чужденците са към украйна и софиянците.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
така каза Петков, проучване на ЕС
8
9
 
2
 
! Отговори
Русофоб преди 2 дни
До 7. А можеш ли да обясниш как точно ТИ ги изчисли тези 83 процента?
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
до 5, цяла България сте готови да замените, защото е 83% русофилска, поне според бившия премиер петков, срещу украинци, бангладежци, узбеки, непалци, само знайте предателите никой не обича
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До До 3. Демек кримските татари са диверсанти според теб и предатели така те разбирам. Не знам ти от къде имаш такава информация. Но да може и така да е. Малките етноси са настройвани от украйна нарочно срещу руснаците.
5
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да разменим 1000 русофила за 100 украински пленници да се приберат дома! Сички ша са дуволни!
4
14
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 2 дни
До УКРИТЕ ПОДКРЕПЯТНе укрите подкрепят кримските татари, а кримските татари изцяло и безрезервно поскрепят Украйна. За тях Крим е украински и те активно работят за това той отново да бъде такъв. Множеството диверсии на полуострова е тяхно дело, освен това те активно предоставят разузнавателна информация на ВСУ.
3
5
 
10
 
! Отговори
УКРИТЕ ПОДКРЕПЯТ преди 2 дни
КРИМСКИТЕ ТАТАРИ, НО ТУРЦИЯ ХИТРО ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТОВА !