България очаква по-категорична европейска реакция спрямо РСМ

Милотинова: Повече отстъпки няма как да бъдат правени
Обновена: 27 юни 2024 13:57 | 27 юни 2024 13:57, Анисия Иванова
38

Президентът Румен Радев заяви, че новото правителство в Скопие ясно е показало, че най-големият страх на политическата класа в страна му е да признае съществуване на думите "българин" и "българско". А бившият премиер Бойко Борисов обяви, че Християн Мицкоски не може да разчита вече на българска подкрепа.  Има ли изход политическата буря между Скопие и София?

"Политическата буря не е между България и Република Северна Македония. Виждаме политическа буря, само че насочена към Брюксел от една страна, където са 27 страни членки. Отделно от това към България и към Гърция. Имаме систематично неспазване на договора със София от 2017 г., имаме и неспазване на договора с Гърция. Още на 12 май, когато новият президент на РСМ се закле в парламента, без да назове конституционното име Северна Македония, Урсула фон дер Лайен реагира мигновено в социалните мрежи, че Преспанският договор трябва да се спазва. Това, което България очаква, е много по-категорична европейска реакция", заяви водещият на предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR Милена Милотинова.

В студиото на "България сутрин"  журналистът заяви, че повече отстъпки няма как да бъдат правени за РСМ, отстъпките вече са договорени в документ на ЕС.

"Ние чухме преди година или две за френски диктат, когато френското предложение беше утвърдено. Удобно е на политиците от РСМ да го наричат френско предложение, да говорят за български диктат, да целят страните една по една. Как ще предоговорят нещо, което е съгласувано между 27 страни членки, оформено е в преговорната рамка и самата страна-кандидат се е съгласила и трябва да изпълнява тази преговорна рамка. Политиците в РСМ много добре знаят, че самото френско предложение, самите условия в него са компромис, с който страните членки и самата РСМ са се съгласили. Тези условия са голям компромис и от страна на България. В т. нар. френско предложение не влязоха всички изисквания на България", коментира Милотинова пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи България трябва да следи действията на Скопие и дали изпълняват ангажиментите си.

"Президентът Радев вчера призова евроинституциите за по-категорична реакция. Очаквам премиерът да запознае евролидерите с тази враждебна кампания от страна на страната кандидат за ЕС спрямо България. От друга страна МВнР на България излезе с позиция по повод атаките и враждебния език. Очаквам и евродепутатите да запознаят своите групи с това, което идва от страна на Скопие, за да не бъдат изненадани, както и миналата година, че Скопие се опитва да вкарва поправки в доклада за РСМ в ЕП с конкретни депутати от групата на "Зелените" и другите политически групи", посочи журналистът.

България трябва да има възможност да защити своите граждани зад граница, категорична е Милотинова.

"Политиците в Скопие много добре разбират, че става въпрос не за двустранни спорове, а за европейски принцип - този на спазването на човешките права, които грубо нарушават, нарушават и договора с България от 2017 г., защото нито са започнали ревизия на учебниците, нито дават на историческата комисия да работи, тя буксува. България трябва да придвижи напред решението, което беше взела за създаване на правен фонд в защита на българите зад граница, в частност на македонските българи, за да не бъдат оставени сами да бранят правата си, след като РСМ не защитава собствените си граждани и им образува абсурдни дела като това срещу Люпчо Георгиевски. И още един въпрос към нашата страна - има ли резултат от проверката на консулството ни в Битоля за неправилно попълнени и окомплектования искания за българско гражданство, има ли последствия за виновните и какви са те. Става въпрос за над 2000 върнати преписки, докато нашите сънародници чакат българско гражданство," добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от ЕС
Имаме за усвояване €5 млрд., бизнесът не може да чака
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 2 дни
което ЕВЕНТУАЛНО.... Не евентуално, а закономерно. Не приплитай Ванга. Вассалите и робовете на гегемона се жертват първи. Никой не ги съжалява. Виж какво направи хегемонът с Украйна и не спира, очаква нови жертви, а Чалгария, за съжаление е в челна позиция.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен Че ти кой си като си от НАТО и значи не лъжеш а
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До до 29 "Дай ми пример за европейска държава в НАТО... Съвсем скоро ще има и не в една държава, предизвикваш го." - Ти да не си баба Ванга? Аз те питам за нещо, което е доказано, а не за нещо, което ЕВЕНТУАЛНО може да се случи. ЕВЕНТУАЛНО може утре да дойдат извънземни и да унищожат Китай и Русия. Тогава какъв е смисълът да излизаме от НАТО и да завиваме на изток? Щом ще си пишем глуп_ости, тогава ОК и аз мога...
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен Как се връща като няма армия и търсат и внасят от др. държави че са по-ниски заплати а бг ги увол няват
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"До 1989 не беше в НАТО и ЕС и беше много по-добре от сега." - Кой го казва това? Ако си бил един от доносниците на БКП, който е правел парички само с доноси, тогава те разбирам. Сега с доноси пари няма как да правиш. Трябва да работиш. Иначе повтарям за поне 10-и път. Има си статистики за доходите. Никога не са били толкова високи. С тази разлика, че мързеливите няма как да се подпират на лопатата цял ден и после да взимат толкова, колкото работливите, защото са равни. Това ти липсва, нали?
28
4
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 2 дни
Дай ми пример за европейска държава в НАТО... Съвсем скоро ще има и не в една държава, предизвикваш го. И твоята прехвалена НАТА няма да може нищо.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 20 Нищо не разбираш. НАТО било такова. НАТО са турска Турция има най-голяма армия след САШ а бг трябва да затвара.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Как са високи като бг бегат в чужбина и се обезлюдява а тиа вкарват роми и турци че са високи и търсат за по-ниски заплати." - Ей така, високи са спрямо всички времена, в които са правени статистики за доходите в Бг. Отвори си една статистика и гледай там. Пише си какви са доходите и какви са били преди. И между другото последните няколко години се връщат повече хора в България, отколкото заминават. И за това си има статистики. Четене се иска и много мислене, а не празни приказки и лозунги.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен Гърция и Турция са постоянно война
24
2
 
7
 
! Отговори
Ицо преди 2 дни
Ехх.. ако бяха живи генерал Вазов и полковник Дрангов, щяхме да ги вкараме в европейския съюз за 1-2 седмици, с един бърз марш. Тези сърбомански еничари изглежда не разбират от друго.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 1989 не беше в НАТО и ЕС и беше много по-добре от сега.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До до 14 - Ти даже не разбираш какво те питам. дай ми пример за НАТО-вска държава, в която последните 30-ина години е имало война, а не пример за европейска държава, която не е в НАТО. Правиш ли разлика между двете или да ти го напиша по още 3-4 начина?
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Българите очакват по-категорична реакция от ЕК към Българските политици, че се опитват да ни унищожат!
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"НАТО е турска и там ако остане турска провинция." - Чакай сега, НАТО американска ли е или е турска организация? САЩ защитават евреите, а турците им се зъ_бят т.е. ако НАТО е американска организация, а защитават евреите, защото те самите до голяма степен са управлявани от евреи, значи защо да дават нещо на турците, които се зъбят на евреите? Я питай пак шефовете си и измислете по-правдоподобна опорка.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен Как са високи като бг бегат в чужбина и се обезлюдява а тиа вкарват роми и турци че са високи и търсат за по-ниски заплати.
18
1
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 2 дни
Дай ми пример за европейска държава в НАТО.... Австрия не в НАТО . И какво! Глу пав аргумент
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен И с НАТО се приема че бг са мк и България се распада на турска и ромска провинция и се обезлюдява. НАТО е турска и там ако остане турска провинция.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Надица Зафирова - А кое е в полза на бедните? Да сме заедно с Русия ли? Бедните в Русия, в Сърбия, в Армения и в СК викаш са най-щастливите бедни на света. Зададох ти много въпроси и не ми отговори на нито един. Питай шефовете си как да ми отговориш. Видно е, че нямаш капацитет сама да го измислиш.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"И сега с НАТО и ЕС нема икономика и бг требват да бегат" - Според всички статистики, откакто се прави статистика, България в с най-голям БВП в момента, а българите сме с най-високи доходи. На кой да вярвам, на хората, които цял живот се занимават със статистики и това им е работата или на някакъв анонимен коментатор? Хората бягат, защото имат възможност за развитие в други страни и искат да се пробват там. Преди не са бягали, защото не са ги пускали. Иначе 89-а година щяхме да сме 1-2 млн.
14
1
 
4
 
! Отговори
Надица Зафирова преди 2 дни
България е просяк, седнал върху златна (24-каратова) тоалетна чиния, но хегемонът е постановил, че тази тоалетна да не се пипа и използва. И всички приказки, които оправдават агресивното НАТО и ЕС, който е свикнал да живее само за сметка на другите, не са в полза на бедните.