От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет

Пеканов: След година друг ще решава вместо нас
27 юни 2024 15:50, Инна Ангелова
125
От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет
Снимка: БГНЕС

Атанас Пеканов направи коментар на излезлия вчера доклад на ЕК, според който страната ни не е готова да влезе в еврозоната през януари 2025 година. Бившият вицепремиер по управление на европейските средства допълни, че заради това забавяни за приемане на еврото, ние губим суверенитет.

"Още около една година други ще вземат решения за нас, защото и ние сме част от валутния борд", каза Пеканов пред Нова.

По думите му критериите за еврозоната не са добре приложими в сегашното време на висока инфлация. "ЕК не прояви гъвкавост, което може би е правилно, защото правилата са си правила. Имаше вариант по-меко да се гледа на числата, но и правителството не успя бързо да олекоти инфлационния натиск", допълни още бившият вицепремиер.

Още по темата
Той добави, че влизайки в еврозоната, предимствата ще са политически, геополитически и институционни. Еврото ще донесе със себе си реформи - “ще усетим удобство да не плащаме транзакционни такси, няма да обменяме пари. Ако решим да не влизаме, това ще ни навреди. Ние сме с единия крак вътре, би било негативно да се откажем", допълни Пеканов.

Според него фискалната политика на страната е била експанзивна, а това е повишило инфлацията.

"Ако имаш разходен бюджет, това неизменно се случва. Няма проблем да поискаме извънреден конвергентен доклад, но по-добре да изчакаме, за да сме сигурни, че ще е позитивен. След три месеца не е удачно да се случи, не бива да прекаляваме с очакванията, а да изчакаме да се изпълнят критериите. Има причини никоя страна да не е влязла в еврозоната по средата на годината - би било много сложно. Нормално е да влезем на 1 януари, през следващата година след като са ни одобрили", коментира Пеканов.

Относно средствата по ПВУ той заяви, че страната е взела 1,3 млрд. евро. Това са 20%. Петканов допълни, че е притеснен дали ще може да вземем повече.

“Справяме се зле, а за нас тези пари са много важни като свеж ресурс. Фактите са плашещи, но бяха направени много грешки. Асен Василев не обърна достатъчно внимание на темата. Нямаше достатъчно желание и фокус върху средствата. Има неизпълнени реформи за следващото плащане. По механизма REPowerEU има един милиард, които не сме поискали все още, а трябва да бъдат изразходени до 2026 г.", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от ЕС
ЕС с нови мита за украинските яйца и захар
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
11
 
! Отговори
Кукундрел преди 4 дни
Първо вика, че най-накрая влизаме в клуба на богатите, политически, геополитически, институционални предимства, вино и медовина се сипе от Олимп върху обикновенния българин.... Питаш го за конкретика - вика "транзакционни такси". Заври си ги транзакционните такси в черната дупка, Пеканов! Единствената мaлoyмна опорка, щото друга нямате. Цялото плaнктон искате да сте на власт за масови заеми от стотици милиарди от ЕЦБ и после като стане гръцки сценарии - по айде островите.
21
0
 
16
 
! Отговори
Зулфия преди 4 дни
Насе, защо лукавиш ве! Чалгария не е имало суверенитета Чак от 1989. Еврозоната ще сложи край и на това каквото останало от България - беднотия и чукари.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сега евроатлантик Пеевски е погнал и Гюров. Както Живко Коцев. Само дето нямаше медийна акция с пудел.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Български тълковен речник: суверенитет1. Право на върховна власт.2. Независимост от чужда власт.Кое имаме и кое губим?
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В Южна Америка вече не приемат Евро в обмените бюра. Приемат само долари а от Европейските валути Английска лира и Швейцарски франк. Този проблем го имах и в Аржентина, Чили, Перу, Панама и Боливия. Който пътува към Южна Америка да го има в предвид.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Брендо сам се предал с адвоката си, нищо че 2 пъти ни го връщаха и 2 пъти го пускаха на свобода, без дума да обелят за това... :))) С евро или с българския лев, мафията си е същата комрад :))
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Все за милиарди примазват а аз не съм видял и стотинка от гези пари!
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
При Пеканов дойдоха единствените пари по ПВУ. Знаете ли защо? Защото не работи за намагнетизирания евроатлантик Певски, като Асен Василев - Инфлацията.
14
1
 
21
 
! Отговори
мак преди 4 дни
И сега няма суверенитет, защото нищо не могат да решат без благословия на началниците. Да се откажеш от национална валута не е ли загуба на суверенитет?
13
1
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 4 дни
Ще плащаме в монголски тугрици.България е в колапс и сега виждам, посредствени пируети от корумпирани политици и назначени експерти
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Еврозона като е евро защо фалира 2007 и 2013 и даже и сега е спат. По-добре е да си извън еврозона. Инфлация идва точно от еврото че лева е вързан към евро. Нали така ни лъгаха и 1995 че с аборт немало да има инфлация ама има.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И ква стана тя? Нито сме в Шенген нито ще влезем в еврозоната... Само напълниха България с Афганистанци..
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Браво на Европейския Съюз, че не ни дава да приемем Еврото. Евросъюза ни се кланя, че си имаме Своя Българска Валута и ни Уважава! Браво! България е България понеже има своя собствена валута! Точка по въпроса за износа на Магданоса - с левове го берем и с левове го изнасяме. Когато внасяме Магданос, под името Мюрдия използуваме Еврото!
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 2 до 1989 бяхме почти съветска република. Не знам какъв суверенитет те гони.
8
2
 
15
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 дни
Поредното изказване на " дете на социализма " .
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила."
6
1
 
13
 
! Отговори
ХАХАХАХА преди 4 дни
ХАХАХАХАХАХА
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То сега да не би да имаме суверинитет, от руското посолство та до американското..., каквото кажат те, иначе съм за българския лев :))
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ние губим от влизането в ЕС а не от еврозоната. Еврозоната е едно нищо и даже има спат там и скок на дълга и цените
3
11
 
15
 
! Отговори
Възраждане преди 4 дни
ЕС и НАТО вън от България! Национален референдум за присъединяване на България към Руската Федерация!