Мицотакис: Призоваваме кабинетът на Мицкоски да се събуди

РСМ може и да не влезе в ЕС, заплаши гръцкият премиер
28 юни 2024 15:15, Нели Христова
42
Мицотакис: Призоваваме кабинетът на Мицкоски да се събуди
Снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е информирал колегите си от Европейския съюз за прякото нарушаване на Преспанското споразумение от страна на Северна Македония, предаде БГНЕС.

На вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел Мицотакис обясни действията на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова и премиера Християн Мицкоски срещу международното право.

"Необходимо е всички да разберат, че зачитането на европейското законодателство очевидно минава през плътното спазване на международните споразумения", заяви гръцкият министър-председател, предаде ЕРТ.

"Президентът и премиерът на РСМ използват име, различно от конституционно, напълно против духа на Преспанския договор. Европейската перспектива на Скопие зависи от спазването на договореностите. Абсолютно ясно казах, че ако Скопие настоява да следва тази линия, това по същество ще затрудни изключително много, ако дори не отмени, всеки процес на бързо сближаване с европейското семейство", каза още Мицотакис.

Опозиционната гръцка партия СИРИЗА разпространи позиция относно срещата на македонския президент Силяновска със "Сдружение на македонците от Егейския дял на Македония".

"СИРИЗА категорично осъжда иредентистките възгледи на Гордана Силяновска за уж "Егейска Македония", което грубо нарушава чл.4 от Преспанския договор. Призоваваме правителството на Мицкоски най-накрая да се събуди от дипломатическата летаргия, в която е изпаднало, и незабавно да интернационализира въпроса, за да може правителството на Северна Македония да се изправи пред своите отговорности, които се отнасят до процеса на присъединяване към ЕС. Трябва да бъдат въведени санкции срещу тези, които нарушават Преспанското споразумение съгласно законодателството на САЩ от 2021 г.", казаха от партията, имайки предвид президентски указ, подписан от президента Джо Байдън - Executive Order 14033.

Съгласно указа, САЩ могат да блокират активи и транзакции за лица, които нарушават изпълнението на международни договори, като ефективно възпрепятстват мира и сигурността на Западните Балкани.

Договорът от Преспа бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от ЕС
66,4% скок в цените на имотите в Гърция за последните 7 години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
4
 
! Отговори
555 преди 1 ден
Да си вракят бг пасчетата , и готово, мишоци инак в добре че има и до триста транспортни фирми на един адрес в Петрич нали ?!
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Македонските са улав народ..
37
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ние какво още чакаме , а не им покажем на тези ,че докато не спрат да ни крадат историята и не спазват нашия договор ,ще духат супата!!! Докато още не са в ЕС , можем да си направим политиката с тях както си искаме- мита , спиране на тока, визи...значи няма да се възползват от това, че ние ги мислим за братя , а те нас за врагове!!!
36
33
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 2 дни
Пиринска Македония ще се отдели от България.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Споко, като приемат Албания в ЕС и албанците в С. Македония направят един рефередум за независимост и след това присъединяване към Албания, и готово - половината С. Македония ще е в ЕС. За другата половина - ще видим по-нататък.
34
1
 
4
 
! Отговори
Климент преди 2 дни
До 30.Я стига глупости,ако не искат,защо кандидатстват?
33
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Каква е разликата между Мицотакис и Путин? Аз не виждам!
32
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Българите и Гърците живеят в 18 век!
31
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Смешни са Българските полтици, а още по-смешни са Гърцките! Правят се на Путин! В кой век живеете бре хора?
30
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Македония не иска да е в лицемерния ЕС! България и Гърция ( ЕС) с нищо не се различава с Путин и Русия! По подобен начин се държеше Путин с Украина!
29
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Големи ревящи бебета са Гърците , то май и нашите реват! Нека ги съдят! Боже колко са смешни Гърцките и Българските политици! За съжаление не са само те смешни! И аз смятам, че не е правилно да се сменя име на държавата. Да развалят договора и може спокойно да се присъединят към новата коалиция между Русия, Китай ,Индия ,Сирия ,Иран, Севрна Корея и подобни..За Македония е достаъчно само Китай да инвестира там!
28
7
 
21
 
! Отговори
Макеклецис преди 2 дни
Няма да пуснем Мацедония в ЕС!
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нашите гъркофили са особено смотани хора!! САЩ им доставят всякакви танкове, самолети и оръжия да ги въоражават точно срещу такива като нас, а вие им ходите на крака и махате сиртикита!! В Същото време както и други споменаха те топят там българските села или твое което е останало някога от тях!
26
2
 
7
 
! Отговори
напротив преди 2 дни
До АнонименАм ако не си прочел, те точно това си правят което означава че им успява ;) Докато се блокира Македония да влезе в ЕС те ще са си така. Мицотакис може само да лае но реално не може да ги блокира в нещо в което вече са блокирани така че...
25
20
 
12
 
! Отговори
До Колев преди 2 дни
И това им беше голямата грешка на тъпите макета.Александър изобщо не е бил грък.Просто тази теория,помага на гърците да вземат земи,които никога не са били техни.
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Дилян и Лойко какво чакат, ами не "спечелят" изборите и в Македония и после да си назначат и там служби, съд, прокуратура, както у нас направиха. После Македония подава заявление за присъединяване към България и воала. Problem solved.
23
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
много 0рки са се навъдили в цяла Европа, платени от Путл3р и неговите приближени. Трябва спешна депутинизация!!! Путл3р е антихриста!
22
4
 
20
 
! Отговори
Колев преди 2 дни
Ирденските споразумения включват и отказ от връзката на сегашните вардаряни с древните македонци у да не се пъчат че Александър Велики е бил тяхен цар ,
21
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ал.Македонски е роден в гръцкия град Пела.Хераклея синтика до Петрич е един от македонските полиси на Филип Македонски.преди 18 века...Времената се менят,териториите също.Като нямаш своя история не е редно да крадеш чужда.
20
36
 
20
 
! Отговори
Public enemies преди 2 дни
Какво спечели България от влизането в ЕС, броят на тези дето ровят по кофите се удвои.