56% от българи не се тревожат за финансите на семейството и за работата си

В ЕС средно 72% не се безпокоят за семейните финанси
23 май 2024 17:00, Елка Василева
103
56% от българи не се тревожат за финансите на семейството и за работата си
Снимка: архив, БГНЕС

Общо 56 на сто от българите заявяват, че не се тревожат за икономическото състояние на тяхното семейство или за тяхната работа, показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия.

В ЕС средно 72 на сто не се безпокоят за семейните финанси, а 63 на сто - за работата си.

Според 67 на сто от българите и 58 на сто от останалите в ЕС обстановката в тяхната страна е лоша. По въпроса за състоянието на икономиката в тяхната страна за следващите 12 месеца у нас 24 на сто заявяват, че тя ще се подобри (21 на сто в ЕС), а 34 на сто (40 на сто в ЕС), че ще остане без промяна. Сходни са отговорите на въпроса как ще се развие пазарът на труда, а попитани как ще се промени европейската икономика, 29 на сто от българите са оптимисти (19 на сто в ЕС), 31 на сто не очакват промяна (45 на сто в ЕС), а 16 на сто очакват влошаване (26 на сто в ЕС).

Попитани кои са двете най-големи предизвикателства пред ЕС днес, участниците в допитването поставят войната в Украйна и имиграцията. Като най-голямо предизвикателство пред собствената им страна те посочват инфлацията и икономиката.

Половината (49 на сто в ЕС и 52 на сто у нас) от участниците изразяват доверие в институциите на ЕС. В националните парламенти имат доверие 36 на сто в ЕС и 17 на сто у нас. В правителствата доверието е 33 на сто средно в ЕС и 19 на сто у нас.

За 53 на сто от българите ЕС има положителен образ (44 на сто в другите европейски страни).

Попитани за най-важните задачи пред ЕС в следващите пет години, българите поставят на първо място икономиката (34 на сто), както и равенството в обществото (32 на сто) и сигурността и отбраната (31 на сто). При осреднените отговори за ЕС на първо място са сигурността и отбраната (34 на сто), следвани от опазването на околната среда (30 на сто) и здравето (26 на сто).

Попитани какво действие на ЕС би имало най-благоприятно въздействие, на първо място участниците в допитването поставят осигуряването на мир. (кор. на БТА Николай Желязков)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от ЕС
Образование в Европа? Скъпи студенти, платете си и се приберете у дома
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
дали знаят, че банките вече са обучени и подготвени от януари2025
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българите отдавна са престанали да се тревожат за каквото и да било.
93
2
 
6
 
! Отговори
Тери преди 3 седмици
Нормал е те булгурите 99% са топдебили,единият процент който се тревожеше отдавна е навън!
92
2
 
3
 
! Отговори
бизнесмен преди 3 седмици
По-големи заплати ще вземате, само ако паднете на колене пред шефа си, тоест работодателя и с горещи сълзи се помолите за малко по-голяма заплата. Само с молби и много сълзи може да постигнете нещо!
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Гражданин на светаТоалетната хартия и бананите ти са в един логически ред. Връзката им е дупарата ти.
90
0
 
9
 
! Отговори
Евроши3ометър преди 3 седмици
Попитахме 100 човека на женския пазар... Айде у лево!
89
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо не кажете, че направо 99% са доволни, тоест всички сме щастливи и летим в облаците :)))
88
0
 
9
 
! Отговори
12.08.1974 преди 3 седмици
Когато през август 1974 година съветски бойни кораби с тържествено осветление и илюминации хвърлиха котва във варненския залив във връзка с 12-и август, денят на българския военоморски флот, това беше историческо събитие. Дотогава не бяхме виждали руски военни в бегето. След седмица си заминаха, а на самият 12-и август беше много тържествено в морската градина. Фоерверките бяха страхотни!
87
0
 
4
 
! Отговори
НЕ ЗНАЯТ ГРАМАТИКАТА преди 3 седмици
РАЗНИ ЕЛКИ И НЕЛИТА > " 56 % ОТ БЪЛГАРИ-ТЕ >>> " > слага се зад-поставен опред. член драги кокошки
86
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
нищо не помниш !!!!...Просто си измисляш ...Или четеш какво са ти подали ?..-Виж какво,"авер",:-АЗ съм СЛУЖИЛ в БНА,КЛЕЛ СЪМ СЕ ПОД БЪЛГАРСКОТО знаме да пазя и защитавам Родината си с цената на живота ми !Естествено,че имаше офицери,завършили школи в Москва...Но имаше и наследници на ЦАРСКИ офицери,каквито родът ми помни..Границата се пазеше ДВУПОСОЧНО,верно е!..Но тези,които искаха да избягат намираха други начини..А ползата от пазенето беше,че НЕ допуснахме НАВЛЕЦИ да нахлуят в Бг..
85
14
 
2
 
! Отговори
Помнещ преди 3 седмици
До ПроСоТо Как да нямаше окупационни войски - даже си имаха име - БНА - Българска народна армия. Тя отгоре до долу беше офицери които "специализираха" в Москва. А нейните войници пазеха границите .... да не би някой БЪЛГАРИН да ИЗБЯГА (не да влезе в България) от България. И стреляха на месо, впрочем.
84
0
 
18
 
! Отговори
БелМангал преди 3 седмици
Усмърдело на цигой нери гето. В което им е добре само на тия които обраха държавата и народа!
83
1
 
11
 
! Отговори
Мразя България преди 3 седмици
Най ска па на та държава на света!
82
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
мда,и аз това щях да го попитам...Милия той /тя/ !...М/у другото,авер,кенефпапир имаше и "при Живков" в изобилие!...Имаше един "КМХ" -"Комбинат за малограмажна хартия" в Белово,който си работеше "на 6" ..А "руска окупация" просто НЯМАШЕ !!!!...Единствено в Бг НЯМАШЕ окупационни войски на СССР !!!...А банани?...О, ИМАШЕ банани и тогава !...В гааа щите та баща ти и чичо ти..
81
9
 
8
 
! Отговори
до 78 преди 3 седмици
Стани "самонает" и си плащай по 10 000 щом смяташ, че ги заслужаваш. Аз на човек, който е недоволен от заплатата си и въпреки това стои на тази работа, без някой да го кара на сила, не бих му плащал и стотинка. По-скоро бих му сложил 10лв. ВХОД за работното място.
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Гражданин на света.. Аве , ти на Факултето , света ли викаш ?
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тук ми е втора работа!
78
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като знам колко са доволни българите и не само те, надали ще дойдат непалците да ви слугуват :))) Да ви имам и агенциите :) Кисненето в барчетата не значи, че си голема работа, значи че си безработен :)))
77
3
 
6
 
! Отговори
Пи444ки мр1сниии преди 3 седмици
76 Не на мен ми плащат толкова питам как се спестяват пари за почивка в чужбина с такава заплата питам ши б аните депутати ченгета и мутри и комунистите които обраха държавата!
76
12
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 седмици
С 3 бона пенсия и куп пари в банката ... остава и да се притеснявам... Единствено здравето ми е важно...