50% от родните дружества пренебрегват киберсигурността

Над 80 на сто не са осигурили обучение на служителите си
7
50% от родните дружества пренебрегват киберсигурността
Снимка: Pixabay

Половината дружества в България заявяват, че киберсигурността не им е първостепенна задача. Това показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия и цитирани от БТА.

Според 23 на сто от отговорите българските дружества намират този въпрос за сравнително маловажен (17 на сто в ЕС), а 27 на сто - за маловажен (9 на сто в ЕС). За 17 на сто киберсигурността е водеща задача (32 на сто в останалите страни от ЕС), а за 30 на сто (39 на сто в ЕС) това е важно.

У нас 21 на сто от дружествата съобщават, че поверяват киберсигурността на външна фирма, докато в останалите страни от ЕС такъв отговор дават 51 на сто от участниците в допитването. В 62 на сто от случаите у нас заетите с киберсигурността във фирмата, където работят, изпълняват и други задачи (57 на сто в ЕС). В нашата страна 84 на сто от дружествата заявяват, че в последната година не са търсили да наемат служители по киберсигурността (78 на сто в ЕС).
Българските дружества най-често посочват като причина за ниския брой заети в киберсигурността това, че няма достатъчно обучени кандидати или кандидати въобще, както и липсата на средства да ги наемат и нуждата от постоянно обучение заради технологичните промени. Според 65 на сто от българските дружества всичко това създава известна опасност, според 15 на сто опасността е пренебрежима, а за 12 на сто опасност няма.

Повечето български дружества (81 на сто) не са осигурявали подготовка по киберсигурност за своите служители и като причина се посочва липсата на необходимост, показват данните. Същият е делът на дружествата, които казват, че служителите им по сигурността не са преминавали специална подготовка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от ЕС
Къде сме в ЕС? Липсва сериозна информационна кампания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Майната Ви преди 3 седмици
Най-честите атаки в кибер сигурността идват от Русия. НО, тъй като Задунайская губернияде факто (а скоро и де юре) е част от Русия няма смисъл да атакуваш собствените си компютри.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако кажете какви са тия дружества и с какво се занимават...
5
0
 
2
 
! Отговори
Айти Брокеров преди 3 седмици
До Анонимен истината, ши3и, е , че компютрите, на които наистина им е необходима сигурност нямат достъп до мрежи и не се ползват от потребители, като машините, които се използват в ежедневието. за това и като "хакнат пентагона", се оказва че са разбили пощенски сървър, демек боклучарник без изискване за ниво на достъп
4
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
демек ни готвят за новия епизод лепене на лепенки, тоя път вместо вис и сик, ще има "сайбър секюрити". а, за нивото на потребителска култура у нас може да се съди по качестовото на преводните материали и коментарната секция тука
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Истината е такава че каквато и киберсигурност да има все някой ако иска ще се намери и ще я преодолее.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отново няма информация, че промишленото производство на България спада драстично. България преди беше произвеждаща държава, сега сме обслужваща държава. И политиката е да сме доволни, че сме слуги и зависими. истината е, че всички УЖ развити държави в Европа имат ПОД 20% от брутния вътрешен продукт, който да идва от производство. Което говори, че се възприемат като управляващи, но са БЕЗ ресурс. а се стрвмят да излъжат другоя чрез алъш-вериш.
1
0
 
7
 
! Отговори
Така е преди 3 седмици
Откак хакнах на шефа ми компютъра и го заплаших че ше покажа на жена му кви про с титутки си вика заплатата ми скочи тройно.