Ще потъне ли кампанията за евроизборите в престрелките на вътрешната политика?

Българите не познават своите депутати, твърдят политолози
15 апр 2024 19:50, Анисия Иванова
15

В предаването "Брюксел 1" политологът проф. Румяна Коларова и Любов Панайотова от Фондация Европейски институт коментираха изборите 2 в 1 и ще потъне ли кампанията за евроизборите във вътрешнополитически битки.

"Времевата рамка, в която се разполага подготовката за изборите за Европейски парламент, е различна в различните държави. Преди ден в Румъния приключи регистрацията на евродепутатите, а при нас листите все още не са подредени. Това е свързано не само със законовата рамка, но и с политическата обстановка. Но темата за листите и кандидатите в листите за европейски депутати е една много особена тема, защото, по правило, когато имаме избори за Европейски парламент ние, политолозите, там казваме, че са второразредни политици - много млади, все още навлизащи в политическата си кариера, или такива, които вече са преминали върха на своята политическа кариера и така се насочват към заслужен отдих", каза проф. Коларова.

Тя допълни, че наблюдава как се подреждат листите в България и принципът на повечето политици е, че можеш да бъдеш и в двете листи - за национални и европейски избори. Това би следвало да засили интереса и към европейските избори, това е целта, каза проф. Коларова.

"За България като периферна, средна държава, е изключително важно да отстоим важните за нас теми, но не трябва това да става по начин, по който след това да се срамуваме, така че е много важно кого изпращаме в Европейския парламент. Аз с любопитство ще следя кампанията, защото за първи път имаме тези два избора по едно и също време и ще видим дали легендата, че българинът не гласува на Европейски избори няма да бъде факта, че българите започнаха да гласуват все по-малко. Дано да вдигнем интереса към европейските институции и тези водачи на листи, национални или европейски, да могат да отговарят на въпроси, да говорят важни неща, а не да плашат хората. Аз съм убедена, че ще имаме партии, в които темата за миграцията, например, ще бъде водеща, но без да се дава никакво решение", заяви Любов Панайотова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея българите не познават своите евродепутати и ще гласуват не поименно, а по партиен признак, но така е и в повечето европейски страни.

"Във всички избори има партийност. Фактът, че мнозинството от хората гласуват за своите партийни предпочитания, е позитив, защото аз многократно повтарям, че няма как да държиш отговорен един индивидуален политик, който се появява и изчезването му от политическата сцена по никакъв начин не може да бъде санкционирано в дългосрочен план от избирателите, докато когато имаме по партиен признак, една партия винаги може да бъде санкционирана за номинирането на неподходящи кандидати в партийните листи. Ние в политологията казваме, че гласуването и номинацията по партиен признак е гаранция за демократичност", допълни проф. Коларова.

Тя постави фокус върху сегашните избори.

"Има една голяма група избиратели, най-вече на "Възраждане", които имат два лозунга - ПП-ДБ са предатели, които трябва да премахнем , както премахнахме предишните, и да гласуваме само за хора, които не са управлявали до този момент. Тези два лозунга не са толкова популярни в момента, защото българите се научиха, че когато гласуват за някого, който не е управлявал, нямат никаква гаранция", даде пример гостът.

"Кампанията и темите за европейските избори могат да потънат в престрелките на вътрешнополитическо ниво", смята Панайотова.

Проф. Коларова подчерта, че над 80% са политиките, мерките и решенията, които пряко влияят върху хората, а по-малко от 20% влияят на реалната политика на България, защото у нас, до голяма степен, решенията, които се взимат, са в разрез с общополитическите тенденции, но приоритети като членство в Еврозоната и Шенген са неща, които ще бъдат тема на тези избори.

"Както вървят нещата, консерваторите ще изпреварят зелените на тези евроизбори, зависи до каква степен в консерваторите ще се влеят партии, които нямат характерния, нормален профил на консерватизъм, а имат разрушителни тенденции или друга идентичност, защото и там има голямо разнообразие", завърши Любов Панайотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
И ПП/ДБ и протурската сглобка ГЕРБ+ДПС са предатели. Затова изборът е Възраждане.
9
0
 
3
 
! Отговори
белите били расисти? преди 1 месец
ОБЯСНЕТЕ АКО МОЖЕТЕ, ЗАЩО ТОГАВА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СЕ НАТИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ПРИ БЕЛИТЕ ???
8
1
 
2
 
! Отговори
прогресивноОГЛУПЯХМЕ преди 1 месец
СЛЕД 130 ГОДИНИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРОДУХВАНЕ НА ЧЕРЕПИТЕ ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ДЯДО БЛАГОЕВ, ВЯРВАТЕ ЛИ, ЧЕ НЕЩО Е ОСТАНАЛО ВЪТРЕ ? ЧОВЕК ЖИВЕЕ ДОБРЕ, КОГАТО Е ОГЛУШАЛ ЗА ВСЯКАКВА ПРОПАГАНДА, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ИДВА ОТ ИЗТОК, ОТ ЗАПАД, ОТ СЕВЕР ИЛИ ЮГ, ОТ ГОРЕ, ИЛИ ОТ ДОЛУ, ОТ РОДНИНИ ИЛИ НЕПОЗНАТИ ! СЛУШАЙТЕ СИ СЪРЦЕТО, СЛУШАЙТЕ СИ ВЪТРЕШНИЯ ГЛАС, ИЛИ ИНСТИНКТА, ИЛИ БОГ ЙЕХОВА, ИЛИ НЕЩО КОЕТО ИДВА ОТ МАЙКАТА ПРИРОДА ! ЗАЩОТО МЕДИИТЕ, КНИГИТЕ, УЧИЛИЩАТА, УНИВЕРСИТЕТИТЕ, БИЗНЕСИТЕ, ВСИЧКО Е ПРОПАГАНДА !
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов-ти си дърт комунист спомни си народа как крадеше по марша на съвеЦкия съюз като да последно крадене от всички материали работно време и пиене на алкохол от сутрин до вечер докато се крадеше.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
слава главчев
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големия печеливш от изборите 2 в 1 са Възраждане, които освен втора/трета политическа сила в България ще изпратят и втори/трети по брой депутати в европейския парламент. Гледам, че са направили коалиция с втората и предстояша първа политическа сила в Германия и до 2-3 години в ЕП ще наблюдаваме интересна битка на възгледи. Либералите втръснаха на Европа с огромна миграция, която се изхранва от средната класа и с натиск върху земеделци и с парадите на секc-малцинства. Консерваторите са на ход.
4
4
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Евродепутатите на повечето партии не вършат никаква работа,та е нормално да няма интерес към тоя вид избор.
3
0
 
5
 
! Отговори
Бля бля бля преди 1 месец
"Фондация Европейски институт"... Поредното безсмислено НПО на хранилката на $0р0$ сипе опорките на господаря за нЕкой грант :)
2
3
 
1
 
! Отговори
Каинов комплекс преди 1 месец
А ние, Възрожденското ЛГБТ, какво печелим от това?
1
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
И какво е лошото, ако потъне? Нашата шарлатания и мафия са си внос от ЕС.