Борел: Близкият изток е на ръба на пропастта

В интерес на всички е Иран да не става ядрена сила
15 апр 2024 15:05, Елка Василева
45
 Борел: Близкият изток е на ръба на пропастта
Снимка: БГНЕС
Близкият изток е "на ръба на пропастта", заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и призова за деескалация на конфликта между Израел и Иран, предаде Ройтерс.
 
Иран изстреля стотици ракети и дронове срещу Израел в събота през нощта в отговор на предполагаемата израелска атака срещу консулството на Техеран в Дамаск, при която бяха убити няколко офицери от иранската Революционна гвардия, включително двама висши командири.
 
Израел не потвърди, но и не отрича отговорност за въздушния удар от 1 април в сирийската столица, отбелязва Ройтерс.
 
"На ръба на пропастта сме и трябва да отстъпим от него", заяви ръководителят на външната политика на ЕС пред испанското радио "Онда серо". "Трябва да настъпим спирачката и да превключим на друга скорост", добави той.
 
Борел каза още, че очаква отговор от страна на Израел на безпрецедентната въздушна атака от Иран, но че се надява, че той няма да предизвика по-нататъшна ескалация.
 
По думите му в израелската дясна управляваща коалиция има "дълбоко разделение" между твърдолинейните политици, които искат жестоко отмъщение и "по-умерената и разумна" фракция. Тази фракция призовава за отговор, посочи Борел, "но по начин, избягващ отговор на отговора".
 
Ръководителят на европейската дипломация, който разговаря с иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан късно снощи, заяви, че ЕС трябва да поддържа най-добрите възможни отношения с Иран въпреки санкциите, които блокът е наложил срещу Ислямската република заради спорната ѝ програма за ядрена енергия и други въпроси.
 
"В интерес на всички е Иран да не става ядрена сила и в Близкия изток да настъпи мир", посочи Борел.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от ЕС
Ще потъне ли кампанията за евроизборите в престрелките на вътрешната политика?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Бай Боеб преди 1 седмица
За Борел мазен гаден н е г ъ р с к и ***.
43
1
 
1
 
! Отговори
прогресивноОГЛУПЯХМЕ преди 1 седмица
СЛЕД 130 ГОДИНИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРОДУХВАНЕ НА ЧЕРЕПИТЕ ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ДЯДО БЛАГОЕВ, ВЯРВАТЕ ЛИ, ЧЕ НЕЩО Е ОСТАНАЛО ВЪТРЕ ? ЧОВЕК ЖИВЕЕ ДОБРЕ, КОГАТО Е ОГЛУШАЛ ЗА ВСЯКАКВА ПРОПАГАНДА, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ИДВА ОТ ИЗТОК, ОТ ЗАПАД, ОТ СЕВЕР ИЛИ ЮГ, ОТ ГОРЕ, ИЛИ ОТ ДОЛУ, ОТ РОДНИНИ ИЛИ НЕПОЗНАТИ ! СЛУШАЙТЕ СИ СЪРЦЕТО, СЛУШАЙТЕ СИ ВЪТРЕШНИЯ ГЛАС, ИЛИ ИНСТИНКТА, ИЛИ БОГ ЙЕХОВА, ИЛИ НЕЩО КОЕТО ИДВА ОТ МАЙКАТА ПРИРОДА ! ЗАЩОТО МЕДИИТЕ, КНИГИТЕ, УЧИЛИЩАТА, УНИВЕРСИТЕТИТЕ, БИЗНЕСИТЕ, ВСИЧКО Е ПРОПАГАНДА !
42
0
 
0
 
! Отговори
християнин преди 2 седмици
Дотегна ми от тези араби-мюсюлмани.Вечно създават проблеми на нормалното човечество.Преди 2 мес. един мелес -полуарабин,в едно предаване направо го каза:"Оставете ги арабите сами на себе си,и след 2-3 г. ще видите какво ще стане.Ще започнат сами да се бият и избиват."Полухора.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Крайно време е САЩ и ЕС да спрат да се месят в Близкия изток. Изтегляме се от там, затваряме си границите за неминуемо прииждащите тълпи от навлеци, инвестираме във Венецуела за петрола и след 15г ще има траен мир в Близкия изток... и 1/5 от населението след като се изтрепят. Както в Европа има траен мир (*** на североизток не ги броим те са безмозъчни и от двете страни) след като бихме 2 световни за да разрешим границите. Оставете арабите да си разрешат проблемите вместо все да се месим!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия южняците португалските ***..д. Си марионетки са най долните навремето имаше такъв плазмодий хавиер солана
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На ръба е, да, от части и заради вашето двуличие. Нямаше международни санкции и оръжейно ембарго върху Израел заради това, което извършиха в Газа. Вече няма справедливост и ред в света и нищо чудно, че конфликтите се увеличават. Няма как да очаквате светът да прислугва на Запада постоянно. Този свят се разпадна окончателно през 2022 г.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скачай у трапа дърт м.искин :)))
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оказва се, че без "съюзниците" Израел не е можел да отблъсне атаката на Иран. При тая новина Жозеп се е паникьосал.
36
2
 
7
 
! Отговори
Сатанаил преди 2 седмици
Грешка бритчед САЩ право в катрана
35
4
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 2 седмици
Северна Корея може, а Иран не може! Ай сега. Да не забравяме, че Израел нападна и уби ирански генерали на Иранска територия, каквато се водят посолствата според международното право.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ТО ЕС НЕЕЕ СКАЧАЙ БАРЕЛЧО У ПРОПАСТА И ПРАВО У АДА ТАМ ТИЕ МЯСТОТО
33
15
 
3
 
! Отговори
Рейгън преди 2 седмици
Когато счупите главата на змията - русия, всичко ще се оправи!
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Борел и фондерлаен са на големите разбирачи отвоенно дело ,на всяко гърне мирудия са особенно клющавата ,освен да подаряват милиарди на Украйна ,но колкото и да давате пачки не се заблуждавайте не можете да победите Русия ,есесовци
31
3
 
17
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 2 седмици
В интерес на всички е, Иран да е ядрена сила. Това е единствения начин да се гарантира, че САЩ и Израел няма да предизвикат война там.
30
2
 
8
 
! Отговори
Ееее преди 2 седмици
Бегай ве дедоооо, бегай от тука ве
29
7
 
7
 
! Отговори
ИВАН преди 2 седмици
ДАЙТЕ ПВО НА ЗЕЛЕНИЯ, ЧЕ РЕВЕ
28
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако иран беще ядрена сила - досега щеше да е унищожила Израел. Тоест не мислят особено много. И не желаят да мислят. Разчитат на сила и на религия за промиване на мозъци от рождението още.
27
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нападението над иранското посолство също беше Отговор на атаката на Хамас в Израел, атака подкрепена от Иран де факто.
26
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Призовавам Жените и Майките по света да видят как живеят жените в Иран и да си направят логичния избор на чия страна да бъдат те и синовете им!!! Мислете!!!
25
3
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
кои уби иранския генерал сюлеимани и ядрения физик някои каза ли нещо