Четиридневната работна седмица подобрява здравето

Много компании я използват срещу стреса
26 фев 2024 20:30, Анисия Иванова
26
Четиридневната работна седмица подобрява здравето
Снимка: БГНЕС

Пилотен проект в Португалия показа значителни ползи за менталното здраве и поведението на работното място на служителите, отправяйки по този начин предизвикателство към традиционните работни норми.

Въвеждането на четиридневна работна седмица в Португалия е оказало положително влияние върху психичното здраве на служителите, според проучване на пилотна инициатива, започнала през септември 2022 г. Този проект, който включва около хиляда служители, е установил пряка връзка между щастието на работниците и тяхното представяне на работното място. Впечатляващо е, че 95% от участващите в проекта компании са отчели положителни резултати, най-вече по отношение на психичното здраве на техните служители.

Само три месеца след началото си проектът е регистрирал значително намаляване на няколко симптома, свързани с влошаване на психичното здраве, включително тревожност, умора, безсъние, депресивни състояния, напрежение и самотност. Повече от 85 на сто от персонала е имал подобрения при поне един от тези показатели. Проучването отчита, че служителите са успели да посветят повече време на физически упражнения и са изразили по-голямо удовлетворение от личните си взаимоотношения, съобщава "Труд".

По отношение на заплащането работниците посочват, че ще се нуждаят от увеличение от поне 20%, за да обмислят връщане към петдневна работна седмица. Проектът, който не разчита на държавни субсидии и в който участват 41 фирми, ще представи окончателния си отчет през април. Проектът е довел до преоценка на традиционните работни практики. Много компании обмислят намаляване на работната седмица като ключова алтернатива за подобряване на управлението на човешките ресурси и борба със стреса на работното място.

Каква е ситуацията с четиридневната работна седмица в някои други европейски страни?

Испанското правителство стартира миналата година проект, който да помогне на малките и средни компании да намалят седмицата с поне половин ден, без това да се отразява на заплатите. Според властите четиридневната работна седмица цели да помогне за производителността на труда и развитието на бизнеса в страната. За да прокара тази инициатива, Испания се ангажира да предостави финансова помощ на онези компании, които намалят работното време. Министерството на промишлеността отпусна 9,6 млн. евро субсидии за компании с до 250 работници, които съкратят работния ден с поне 10% и поддържат заплатите на персонала за две години.

В Германия в началото на 2024 г. 50 компании с различен мащаб и от разнообразни сектори започват да тестват за период от шест месеца намаляването на работното време, като целта е да запазят същата производителност. Според проучване на фондация "Ханс Бьоклер" 81% от германците, работещи на пълно работно време, биха искали да имат четиридневна работна седмица.

Експеримент в Обединеното кралство показа, че намаляването на работното време не само повишава значително производителността на служителите, но и печалбите на компаниите, чиито лидери нарекоха инициативата "изключително успешна". Около 61 компании са участвали в тестването на схема за четиридневна работа. Повечето ръководители са харесали толкова много тази практика, че решават да я приемат за неопределено време. През тестовия период компаниите, въвели четиридневната работна седмица, са отчели повече приходи и по-малко текучество на персонал. Ползите се усещат и сред повечето служители, които усещат по-малко натоварване и негативни емоции и по-голямо удовлетворение от баланса между работата и личния живот.

В Исландия е реализиран пилотен проект между 2015 г. и 2019 г. и в него участват 2500 служители от държавната администрация. Работната седмица е намалена от 40 на 35 часа, като производителността се е запазила, без да намаляват заплатите. Пилотният проект се определя като успешен от създателите му , като той е позволил значителна промяна в страната: почти 90% от активното население има намалено работно време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Гражданка преди 1 месец
В България е 7 дневна
23
0
 
3
 
! Отговори
ьаьаьаьаьа преди 1 месец
Защо им отваряте очите на хората . Нека сами открият огъня. По принцип масово в БГ се смята , че хората трябва да бъдат мачкани, унижавани, лъгани, прецаквани и е.. до послено. И след като умреш, като прокажен роб се гаврят с трупати. Не е важно да се правят пари в БГ, а да се довършат всички хора на тази загубена страна и да има геноцид. За да може егото на тези по върховете да лъсне на макс.
22
0
 
2
 
! Отговори
Клаус Шваб : преди 1 месец
"15-минутните градове също!А зелената сделка, яденето на щурци,скакалци и брашняни червеи,забраняване на бебета и крави заради въглеродния отпечатък,въвеждане на базов доход,цифрово евро и поведенчески рейтинг, ваксането с 5 бустера на файзер,развяването на знамето на ЛГБТИФКШ + 33вратеняците и к8и4енето Слава Кокаине,заличаване суверенитета на независимите държави и превръщането им в мигрантско гето пък подобрява нашето благосъстояние,печалби и ни прави щастливи да контролираме света!!! "
21
1
 
2
 
! Отговори
gg преди 1 месец
Западът може да си го позволи благодарение на третия свят, където са на 7-дневна работна седмица.
20
3
 
0
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
За мързеливите и тва е могу. Докъдя я докарайми бряааа?
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Менпауър работят така на 4 - дневна работна седмица" - Ама то тяхното работа ли е? Мензиспауър е яйчарска фирма за подбор на персонал. Могат и въобще да не работят - повече полза ще има.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А пък еднодневната работна седмица подобрява и здравето и секса.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уважаеми работодатели,чухте ли?
16
1
 
5
 
! Отговори
До Гошо преди 1 месец
Ами в България знам, че Менпауър работят така на 4 - дневна работна седмица и са доволни
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В страната ни никой не се вълнува за здравето на хората работодатели, лекари, правителство, никой. Я дайте едно място където ЗБР е на уважение и с нужното положение и съдействие от директор, работодател, както е в Европа. Занимаващите се със Здраве и Безопасност при Работа са до кабинета на директора и с приоритет пред всички останали. При нас спуснатите партийно си мислят, че това е ала бала и не разбират нищо, но философстват и пречат на хората да работят с глупавите им нареждания.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 8 - Има, но им скапват живота на повечето ...
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Познавам хора, които от петък следобяд и после цял уикенд пият. Е, ще пият от четвъртък следобяд.
12
0
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 1 месец
Зависи какви българи имаш предвид. Аз съм убеден, че в България има и хора от японски тип, които работят качествено и без надзор заради съвестта и убежденията си.
11
0
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
А кажете поне една компания която е на 4 дневна работна седмица бе
10
0
 
16
 
! Отговори
Ft преди 1 месец
Спрете да дразните хората как живеят другаде,тук е 6-7 дневна
9
2
 
7
 
! Отговори
Glagoabazubaduza преди 1 месец
Аман от едни и същи глупости.
8
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако българския работник го оставиш без надзор ти е разказана играта не знам по света как е ама тука на малко места се правят 40 часа работа българина работи максимум 30 на седмица
7
0
 
1
 
! Отговори
АЗЛК преди 1 месец
Е тогава защо да 7ица? :)
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българския "бизнесмен" е на друго мнение мин. заплащане за 14-16 ч. 7 дни в седмицата. В НЕК и язовири и каскади пък хора които се водят мениджъри са махнали тези които отговарят за здравето и безопасността от двете сгради и са ги пратили нейде си, което означава, че не се вълнуват за здравето на над 2000 човека. В Бг нищо не е по правила и норми, пипнат ли власт се самозабравят
5
1
 
13
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Двудневната повишава и либидото!