Подкрепата на Запада за Украйна няма да спре, бе нея страната би била превзета

Мелони заведе Г-7 в Киев
452
Подкрепата на Запада за Украйна няма да спре, бе нея страната би била превзета
Снимка: БГНЕС

На втората годишнина от началото на руското нашествие в Украйна, ротационният председател на Г-7 – италианският премиер Джорджа Мелони, доведе част от лидерите на страните от Голямата седморка в Киев, за да отправят оттам послание за съпричастност с Украйна и за продължаваща подкрепа за тази страна, обобщава АНСА.

В деня на втората годишнина от руското нашествие в Украйна в Киев заедно с Мелони дойдоха председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, премиерът на Белгия Александър Де Кро,чиято страна е ротационен председател на ЕС, и премиерът на Канада Джъстин Трюдо.  В срещите на върха на Г-7 обикновено участват и ръководни кадри на ЕС. Четиримата лидери пътуваха с влак от Полша, като новината за визитата им беше съобщена едва вчера сутринта от съображения за сигурност.

Но още в четвъртък вечерта по време на участието си в програмата „Порта а порта“ по РАИ Уно, където Мелони говори по редица въпроси, тя беше запитана от водещия Бруно Веспа дали ще координира от Киев обявената за 24 февруари видеоконферентна среща на върха на Г-7 с участието и на украинския президент Володимир Зеленски. В отговор на този въпрос, тя с усмивка заяви: „Ще видим“, което породи още тогава спекулации, че тя ще пътува за Киев на 24 февруари. В това предаване освен това Мелони заяви, че Западът не трябва да дава сигнал за умора в подкрепата си за Украйна. Тя припомни, че ако Западът не е работил в подкрепа за Украйна, то днес "щяхме да имаме една превзета държава, една война, която е много по-близо до нас и един свят, в който онзи, който е по-силен във военен план, може да нахлуе на територията на съседа си“. Тя също така изрази виждане, че кризите, които са се умножили в последно време, са следствие на инвазията на Русия в Украйна, защото когато се рушат правилата на световния ред, човек се озовава в един свят на хаос.

А вчера в ексклузивно интервю за италианския консервативен всекидневник "Джорнале", Мелони заяви, че  Г-7 ще продължи да подкрепя Украйна в името на справедливия мир  и че срещата на групата в украинската столица ще оправи "послание, че да си на страната на Киев означава да предотвратиш окончателното разбиване на международната система, базирана на правила".  Италианският премиер каза още пред "Джорнале", че руският президент Владимир Путин "може да бъде убеден да преговаря само ако е гарантиран балансът на силите на бойното поле".

Четиримата западни лидери заедно с домакина си, Зеленски,  участваха вчера в няколко прояви.  Първо те отидоха на летището „Антонов“ в Гостомел, където отдадоха почит на украинските военни, изиграли главна роля в една от емблематичните битки още в първите дни на войната в Украйна, предаде АНСА.

"Това място е символ на провала на Москва и на гордостта на Украйна, то ни напомня, че има нещо по-силно от ракетите и войната и това е любовта към земята и свободата“, заяви там Мелони.  "Има героични жестове, които променят хода на историята и един от тях се случи на 24 февруари преди две години тук, откъдето започна героичната съпротива на украинския народ и  където се провали планът на Путин да свали демократичния режим само след няколко дни и да го замени с марионетно правителство, което да се подчинява на неговите инструкции“, подчерта Мелони. Тя добави, говорейки за Украйна, че тя е част от нашия дом и ние ще направим каквото зависи от нас, за да я защитим".

"Европа ще ви подкрепя, докато е необходимо. Ще има повече финансова помощ, повече боеприпаси“, увери председателката на Европейската комисия на свой ред на същата церемония. "Няма по-подходящо място от това летище, за да си припомним нашия ангажимент към Украйна", добави тя и припомни, че на това летище е бил базиран и най-големият самолет в света "Антонов Ан-225 Мрия“. "Мрия означава мечта. Мечтата, която имат украинците, е да получат своето място в европейското семейство и заедно ще реализираме тази мечта. Украйна, в която настъпи мир, ще бъде част от Европа“, подчерта Фон дер Лайен. А още при пристигането си в Киев тя приветства „невероятната съпротива на украинския народ и потвърди, че повече от когато и да е било ЕС и Западът застават на страната на Украйна, във финансов, икономически, военен и духовен план. И тази подкрепа ще продължи докато страната бъде най-накрая свободна.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски призова света да засили натиска върху руската икономика. Той благодари за помощите за Украйна, за всяко решение относно санкциите и за всяка стъпка, която позволява да се стигне до справедлив край на тази война. "Путин трябва да се провали, като стана тук в Гостомел“, каза Зеленски и добави: „Ще победим! Това ще бъде най-хубавият ден в нашия живот. Бием се за това. В продължение на 730 дни от нашия живот“.

Четиримата лидери, гостуващи в Киев, проведоха после разговори с украинския лидер в президентския дворец. Там Италия и Канада сключиха с Украйна споразумения за сигурност. Подобни споразумения Украйна вече сключи с Великобритания, Франция, Германия и Дания, като те са с продължителност от 10 години.

Канцеларията на канадския премиер Трюдо заяви, че споразумението между Украйна и Канада включва "детайли за ключовите дългосрочни ангажименти на Канада, свързани с продължаването на подкрепата за Украйна". Сумата на общата (финансова и военна) помощ, която Канада ще предостави на Украйна тази година, възлиза на 2,2 милиарда американски долара, съобщава канадската премиерска канцелария, предаде Франс прес.

Съгласно договора между Рим и Киев, който също е за 10 години, Италия се ангажира в случай на нова атака срещу Украйна да сътрудничи незабавно и засилено, чрез механизъм за спешна реакция в рамките на 24 часа, предаде АНСА. Рим ще продължи да оказва финансова помощ и военни помощи на Украйна. Мелони не уточни на каква стойност ще възлиза подкрепа за Украйна. Ангажиментите по договора ще варират от сътрудничество в областта на отбраната през разузнавателен обмен и обмен в областта на киберсигурността до възстановяването на Украйна. Италия вече е гарантирала финансирането на възстановяването на покрива на катедралата в Одеса, пострадала при руски бомбардировки на 23 юли миналата година. Италия се кандидатира и да играе първостепенна роля в поствоенното възстановяване на Украйна, като следващата година ще бъде домакин на конференция в тази насока. Мелони припомни днес в Киев, че Италия е отпуснала осми пакет военна помощ за Украйна и че предоставя на тази страна средствата, с които разполага и от които самата Италия няма да има нужда. Тя уточни това в отговор на журналистически въпрос дали Италия ще предостави свои хеликоптери на Украйна.

На пресконференция след сключването на договорите Мелони също така заяви, че "планът на Путин беше за светкавична война, която трябваше да направи така, че Украйна да капитулира за няколко дни, вероятно с цел след това той да обърне поглед към други близки държави“. Тя добави, че Путин не е  взел предвид упоритостта на украинците и единството на Запада. "Това са двата елемента, заради които планът му се провали", допълни Мелони.

"Нашите срещи с италианския премиер Джорджа Мелони винаги са смислени. Днес имаме важен резултат. Подписахме двустранно споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността между Украйна и Италия. Този документ поставя солидна основа на двустранното сътрудничество в сферата на сигурността между страните ни в дългосрочен план. Освен това обсъдихме по-нататъшната подкрепа за Украйна в контекста на италианското председателство на Г-7. Благодарен съм на Италия за подкрепата ѝ за Украйна и за нашите отбранителни способности, както и за усилията ни за възстановяване и за одобряването на военна помощ до края на 2024 г.", каза Зеленски в социалната платформа "Екс" след подписването на двустранния договор.

А на общата пресконференция след това украинският президент заяви: "Трябва да направим всичко, за да се уверим, че 2024 г. ще се превърне в решаваща година за възстановяване на истинската дългосрочна сигурност в Украйна и в света". И добави към Запада: "Вие знаете от какво имаме нужда, разчитаме на вас".

На същата пресконференция Фон дер Лайен съобщи, че през следващия месец ЕК ще отпусне първи транш от 4,5 милиарда евро от общата сума от 50 милиарда евро, предназначени за Украйна, която 27-те страни членки одобриха по време на срещата си на върха 1 февруари, предаде АНСА.

След разговорите в президентския дворец четиримата лидери и Зеленски поднесоха цветя на монумент в Киев в памет на загиналите украински военни. Монументът бе открит миналата година и е стена със снимките на загинали военнослужещи, предаде АНСА, публикувала видео от церемонията.

Накрая от катедралата Света София Мелони заедно със Зеленски и останалите западни лидери проведоха среща на върха на Г-7 във видеоконферентен формат. От срещата на върха обаче отсъстваше френският президент Еманюел Макрон, ангажиран с един напрегнат ден, свързан с недоволството на френските фермери, изразило се силно по време на тазгодишното издание на селскостопанското изложение в Париж. На видеоконферентната среща на върха на Г-7 Франция беше представена от външния й министър Стефан Сежурне.

След срещата лидерите на Г-7 обещаха, че цената ще продължава да расте за Москва заради водената от нея война, предаде Франс прес.  "Ние ще продължаваме да покачваме цената, която Русия ще трябва да плати за водената от нея война, ще продължим да намаляваме източниците на приходи за нея и да възпрепятстваме руската военна машина“, се казва в общо изявление на лидерите на Г-7.

Лидерите на страните от Г-7 заявиха още, че ще подкрепят Украйна толкова дълго време, колкото е необходимо и че ще търсят начини, по които могат да накарат Русия да плати за вредите, които е причинила с нахлуването си на украинска територия, предаде Ройтерс. "Украйна навлиза в третата година на тази тежка война, правителството и народът на Украйна могат да разчитат на това, че подкрепата на Г-7 ще продължи толкова дълго време, колкото е необходимо", се казва в изявление на лидерите на страните от групата.

В съвместното си изявление лидерите от Г-7 назоваха поименно Иран и Китай като страни, които оказват логистична подкрепа на Русия във войната ѝ срещу Украйна, предаде Франс прес. Лидерите призоваха Техеран да сложи край на помощта си за Москва. "Призоваваме Иран да спре да подкрепя руската армия", се казва в съвместното изявление, в което се изразява и "тревога от трансферите в Русия от китайски компании (. . .) на компоненти за оръжия и оборудване, които да бъдат използвани във военното производство".

Украинският президент Зеленски призова на свой ред съюзниците си от Г-7 „навременно" да предоставят военна помощ на страната му. „Вие знаете много добре от какво имаме нужда,  за да защитим нашето небе, за да укрепим нашите сухопътни сили, за да подкрепяме и продължим нашите успехи по море и знаете отлично, че ние имаме нужда от това своевременно и че разчитаме на вас“, заяви Зеленски, цитиран от Франс прес.

Паралелно със срещата на Г-7 в Киев в Одеса, за да засвидетелства подкрепа за Украйна дойде германската външна министърка Аналена Бербок.

Годишнината от началото на руското нахлуване в Украйна беше отбелязана с редица демонстрации в подкрепа на Украйна, организирани в европейски градове, обобщава Франс прес.

В Москва руската полиция пък извърши вчера арести на журналисти по време на митинг на жени на руски военни, мобилизирани в Украйна и настояващи съпрузите им да се върнат у дома, предаде Франс прес.

От физически отсъстващите в Киев лидери от Г-7  френският президент Макрон заяви в обръщение в „Екс“, че подкрепата на Франция за Украйна няма да отслабне и че Русия на президента Путин не трябва да разчита на каквато и да е умора от страна на европейците. Макрон припомни, че след две години Украйна е на крака, въпреки ударите, които е понесла. "Изходът от тази война ще бъде решаващ за интересите, ценностите и сигурността на Европа“, предупреди Макрон.

Германският канцлер Олаф Шолц призова Германия и Европа да положат повече усилия в областта на отбраната, защото „Русия не само атакува Украйна, но и руши мира в Европа“. Той прикани Германия и Европа да направят повече, за да могат ефикасно да се защитават сами себе си, предаде ДПА.

Британският премиер Риши Сунак в статия във в. „Сънди таймс“ призова западните държави да бъдат по-смели в конфискуването на руските активи, които замразиха след като нахлуването на Русия в Украйна. Той припомни, че Украйна продължава да се нуждае от повече оръжия с голям обсег, безпилотни самолети и боеприпаси, както и от друга помощ, предаде Ройтерс.

По повод годишнината генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във видеобръщение: "Украйна ще се присъедини към НАТО. Въпросът не е дали, а кога".  "Докато ви подготвяме за този ден, НАТО ще продължи да подкрепя Украйна. За вашата и за нашата сигурност", каза Столтенберг. Генералният секретар на НАТО определи ситуацията на фронта в Украйна като "изключително трудна" и каза, че "няма никакви признаци" руският президент Владимир Путин да се готви за мир, защото целта му да доминира над Украйна не се е променила. Но Столтенберг призова да не се губи надежда и похвали украинските сили. "Вие си върнахте половината от територията, завзета от Русия. Изтласкахте Русия от големи райони при Черно море. И нанесохте тежки загуби на руските сили", каза той. Столтенберг отбеляза, че страните членки на НАТО са предоставили досега на Киев помощи в размер на милиарди долари. "На път сме да окажем още подкрепа", обеща той, цитиран от ДПА и от АНСА.

Срещата на върха на Г-7 в Киев, председателствана от Мелони, последва една интензивна седмица, по време на която САЩ и Канада обявиха нови санкции срещу Русия. ЕС също прие 13-и пакет от санкции срещу Русия. Русия пък разшири пък списъка си със санкции срещу ЕС.

Годишнината от началото на войната в Украйна беше отбелязана на фона на шока от смъртта в затвора на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Вчера след едноседмично настояване тялото на Навални беше предадено на неговата майка, след като ден по-рано тя заяви, че е била притискана до броени часове да вземе решение дали той да бъде погребан в много тесен семеен кръг или в противен случай ще бъде погребан в наказателната колония, в която почина. Смъртта на Навални също стана повод за демонстрации в редица европейски страни.

Срещата на върха в Киев за самата Мелони беше първата среща на върха на Г-7, ръководена от нея в качеството й на ротационен председател на организацията.  Мелони е за втори път в Украйна. Тя посети тази страна миналата година малко преди първата годишнина от началото на руското нашествие. Сега пътуването на Мелони до Киев става в момент, в който тя има редица вътрешни проблеми, свързани с разногласия между правителството и някои областни управители относно делегираната автономията на италианските региони, правото на трети мандат за областните управители или отпускането на пари за регионите в Южна Италия, посочват италиански медии. Същевременно в Италия се  заговори и за цензура в обществената медия РАИ относно войната в ивицата Газа, а по време на пропалестински протести в Пиза и Флоренция в петък полицията влезе в сблъсъци с демонстрантите и опозицията поиска обяснения от правителството за тези инциденти. Срещу Мелони бяха отправени и критики заради споразумението за миграцията с Албания, което преди дни албанският парламент подкрепи.

Според италианската медия „Пост интернационале“ отсъствието на Макрон от видеоконферентната среща на върха на Г-7 вчера не е било случайно и той е демонстрирал пренебрежение към Мелони. В допълнение на това беше съобщено, че утре френският президент организира международна среща в подкрепа на Украйна, която ще се състои в Париж и която изглежда като конкурентна инициатива на инициативата на Мелони за Г-7 в Киев.  В срещата в Париж ще участват държавните глави и правителствените ръководители на няколко страни или представители на ниво министри", за да бъдат "обсъдени наличните възможности за засилване на партньорското сътрудничество в подкрепа на Украйна", се казва в изявление на Елисейския дворец, в което не се правят повече уточнения.

Приближени на Мелони обаче отхвърлят версията, че Макрон целенасочено е пренебрегнал вчера срещата на Г-7, председателствана от нея. Те казват, че лидерите на Г-7 предварително са били информирани, че Макрон няма да участва в нея. Близки до Мелони казват, че вчера тя е изразила пред Макрон съчувствие заради трудния ден, който той е имал заради фермерските протести.

Визитата на четирима западни лидери в Киев напомни много за една визита на други четирима лидери в Киев през юни 2022 г. Тогава в украинската столица дойдоха Макрон, Шолц, румънският президент Клаус Йоханис и тогавашният премиер на Италия Марио Драги. След това Италия и Франция организираха, всяка една от тях, международни конференции, посветени на темата за възстановяване на Украйна след войната. А пред Украйна се отвори пътя към еврочленството.

Макрон планираше визита в Киев в средата на февруари, но тя беше отложена от съображения за сигурност. На 16 февруари вместо това той прие Зеленски в Елисейския дворец,  припомня Франс прес. /БТА, Габриела Големанска/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още по темата: украйнаМелони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
1
 
! Отговори
СПРЕТЕ ДА ТРИЕТЕ преди 1 месец
Коментари....другари
256
0
 
1
 
! Отговори
УКРАЙНА преди 1 месец
Златна мина за запада
255
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре са направили, че са отишли да се целуват със Зеленски. Това се нарича "последно сбогом".
254
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже и ка о изчезне от картата Европа пак ще я подкрепя
253
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще, ще, няма къде да иде. Санкциите опустошават Европа.
252
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само президента говори за мир и сорросоидите нарочно направиха митинг пред президентството. Прозрачни са !!!
251
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По на запад фустите на дамите ставали все по хубави а краката по не толкова хубави. Това било мнението на съветските войници през ВСВ ха ха ха.
250
0
 
20
 
! Отговори
Деди преди 1 месец
Ха-ха-ха! "Голяма честване на тази пуста годишнина от страна на западните евро-креатури, само липсата на Бай-Дън "помрачава" честването! Днес 3-4 "лидери" на крака в Киев, и виртуаленГ-7, догодина по това време -само поздравителни "картички" и послания до Остранната! А след това - няма да има кого да позравяват!
249
0
 
24
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Докога ще търпим всичко това !?
248
1
 
33
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Съмнява ли се някой , че Навални беше агент на Запада ?!Дадоха му пари за да направи цветна революция като в Украйна ,но не им се получи и веселата вдовица отиде да се прегръща и целува със приятелите Урсула и Бйдън и да им се извинява за неуспешния опит !
247
1
 
19
 
! Отговори
Lavinia Valbonesi преди 1 месец
Колко беше БВП на страните от НАТО - 58? 68% от световния БВП? Верно ли! И те са принудени да купуват от Еквадор изгнила руска военна техника за да я доставят на Украйна. Яжте банани!
246
2
 
24
 
! Отговори
биби ла преди 1 месец
А стига бе! Украйна би била превзета! Ха ха ха хаааааа! Па нали бееме за победа на бойното поле над Русия бе, защо беха тия 300 милирада, защо фалират заводите в ЕС и икономиката е в рецесия, биби ла Украйна ха ха хааааа. Къде е eвpoидиота Борел, какво става с победата на бойното поле!
245
1
 
30
 
! Отговори
Рендету преди 1 месец
Абе Боркатъ Джонсън им го рече в прав текст: "Война до последнито укропитек! " А, пък после евроатлантиците ни заедно с укропите протестират пред Бг президентство с призиви за "прекратяване на войнатъ у 4.0.4! Сбъркали сте адреса дами и г-да, протестирайте пред Щатското и Британско посолство, те наливат Масло в огъня на войнатъ!!!!
244
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Именно бюрократите печелят парите са на народите.
243
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви помощи не могат да помогнат на Украина.Най много някой от радата да се сдобие с вила на първа линия в някое екзотично място
242
2
 
25
 
! Отговори
Тя и с помоща преди 1 месец
Ще бъде превзета, но целта е Европейските данъкоплатци да се разделят с парите си!!
241
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ги мислете руснаците.Те много добре се се справят със себе си.Щом ракети,совалки,разни модули си пращат в космоса са си достатъчно технологично напреднали да слушкат чужди заповеди.
240
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пък може би германките са останали много доволни през 1945. И отново са се размечтали за силата на руските богатири.
239
3
 
21
 
! Отговори
айде бе преди 1 месец
Само дето десет процента стигат реално под формата на парични средства до украинците другото е оръжия изработени на запад и прекарани по през пет търговски фирми и овшорки на цени като за извънземни лазери.
238
3
 
20
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Тя и с военна подкрепа страната ще бъде превзета и колкото по-рано европейските бюрократи разберат това, толково по-малко пари ще загубят.