23% от тока в ЕС е от възобновяеми източници

Швеция е начело, най-нисък е процентът в Ирландия
Обновена: 22 дек 2023 13:53 | 22 дек 2023 13:53, Камелия Цветанова
52
23% от тока в ЕС е от възобновяеми източници
Снимка: Pixabay

Делът на възобновяемите източници в крайното брутно потребление на енергия в ЕС е достигнало 23 на сто през 2022 г., което е увеличение с 1,1 процентни пункта спрямо 2021 г., отчита Евростат.

Преразгледаната директива за възобновяемите източници на електроенергия е коригирала към повишение целта на ЕС за електроенергия от възобновяеми източници за 2030 г. от 32 на сто 42,5 на сто (с цел да нарасне до 45 на сто). Страните от ЕС ще трябва да увеличат усилията си, за да изпълнят новата цел на ЕС, която изисква растеж на дела на възобновяемите източници на енергия в крайното брутно потребление в ЕС с почти 20 процентни пункта.
Швеция е начело сред страните от ЕС с близо две трети (66 на сто) от крайното брутно потребление на електроенергия  от възобновяеми източници през 2022 г. Швеция разчита основно на хидро и вятърна енергия, както и добивана от твърди и течни биогорива и от термопомпи.

На второ място се нарежда Финландия (47,9 на сто), разчитаща на хидро и вятърна енергия, както и на твърди биогорива, следвана от Латвия (43,3 на сто), която зависи в най-голяма степен от хидро енергията. Както Дания (41,6 на сто), така и Естония (38,5 на сто) получават по-голямата част от възобновяемите източници на енергия от вятърна енергия и твърди биогорива. Португалия (34,7 на сто) разчита на твърди биогрива, вятърна и хидро енергия, както и термопомпи, докато Австрия (33,8 на сто) използва в по-голяма степен хидро енергия и твърди биогорива.
Най-ниските дялове на енергия от възобновяеми източници са регистрирани в Ирландия (13,1 на сто), Малта (13,4 на сто), Белгия (13,8 на сто) и Люксембург (14,4 на сто).

В България делът на енергията от възобновяеми източници е около 20 на сто.

Общо 17 от 27 страни членки на ЕС са регистриралия дялове под средното за ЕС ниво от 23 на сто през 2022 г. /БТА, Галя Горнишка/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: токЕСВЕИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Слаба зелена пропаганда
49
1
 
1
 
! Отговори
ППЛГДБТИ+ преди 4 месеца
Така е демократично! И евроатлантическо! Бедните да го д0хат! Слава Кокаине и Да живеЙ кралица Урсулю!
48
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
В германия махнаха 6 ветрогенератора, за да копаят въглищата под тях. Това е локомотиФът на ЕС.
47
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Още 2020г. Китай произвежда 40% от електроенергията си от възобновяеми източници. Къде е тръгнал допотопният ЕС да се хвали?!
46
1
 
4
 
! Отговори
Мдааа, преди 4 месеца
и един мармот завива шоколад в станиол!
45
1
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Анонимен44-Не бе, никакъв ИИ. Всеки инженер, който следи тия неща (а в моя случай даже имам и практически опит, понеже си инсталирах сам 10 киловатова фотоволтаична система с 36 панела на покрива. Всичко това работи добре и не е фантасмагория, а пазарна реалност, зрели технологии и рутинно утвърдени изделия, процедури, методи и пр. Хората не спират да измислят. Само вижте смартфона си, колко великопни неща прави. Немислими допреди 30 години. ИИ може да помага, но решаващ е свободният човек!
44
2
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До АнонименТи за Западна Европа не бери грижа. Имат си хората всички необходими индустрии, и танкове правят и самолети, доста повече и неизмеримо по-модерни отколкото в Русия. Тука гледам, много загрижени как Европа не могла да произведе 1 милион снаряди. Нека ви осветля. През ПСВ, само в битката при Сома, Британският корпус изстрелва един и половина МИЛИОНА снаряди за 8 дни! Британия произвежда тогава десетки милиони снаряди годишно, като преди ПСВ производството е съвсем мижаво. Западът може!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ИИ говори чрез ЮАР, много компетентни отговори, за зелените политики в цял свят.:)):)):))
42
1
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Анонимен41 - Нека ви поясня - Турция е на 4-то място в Европа по инсталирани ВЕИ мощности спрямо размера си и също на 4-то място по производство на перки, солари и пр. в Европа. Атомната централа има друга цел. Ердоган каза, че Турция трябва да стане атомна и космическа държава и главната причина за тази централа е развитие на специалисти и технологии в ядрената област. Това вече е геополитика. Отделно, в Турция поради ръста на индустрията, нуждата с много изпреварва предлагането на енергия.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен39- Рай е навсякъде, където можеш да направиш живота добър. В България също е възможно, но трябва най-сетне да има истинска, либерална Пазарна Икономика, истински капитализъм, желателно от Англосаксонски тип, защото този модел на икономика е засега най-успешният. Никой друг модел не работи така добре. Днес, в Бг е все още зле пребоядисан соц и с икономика и държава контролирани от Москва и техните интереси. За щастие, Бг започна да се откача от тази зависимост, но са нужни години!
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Турците излязаха най умни, докато някои си разрушиха АЕЦ, те построиха доста АЕЦ, сега имат ток и за тях и за износ в ЕС.:))
39
2
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Анонимен26- Преразглеждане на концепциите ще се наложи на комунистически чугунени глави, а не на Евро-чиновниците. Хората в Европа имат компетентност на порядъци над това, което Русия и комунистите могат въобще да си представят. Днес индустрията, енергетиката, управлението на системи и почти всички области на живота отиват към децентрализация. Отделният оператор има много по-голяма свобода на действие. Глобализацията направи света единен пазар и мантрите от соца са изцяло невалидни.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е щом ЮАР е рай, ток без пари, много слънце и т.н Бг да се изнасят натам.:))
37
2
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Анонимен36-Токът не е нито скъп, нито евтин. Цената по дефиниция е сумата, която клиент е готов за заплати за дадена стока. Определя се от търсене и предлагане. Търсенето расте по-бързо от предлагането в световен мащаб. Също и цената е висока в цял свят. Не си мислете, че е така само в Бг или ЕС. Енергийният преход има да става още едни 20 години. В този процес, в един момент, предлагането ще догони и надмине търсенето и естествено, цената ще се стабилизира и дори пада. Това не е проблем.
36
2
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Анонимен28-Тия мантри за ограбване на суровините са за партийните школи едно време. Реалността е съвсем друга. В пустинята има петрол, но бедуините няма как да го извадят. И след 1000 години пак няма да могат. Технологиите и познанията са в Запада и е съвсем нормално, петролните и минните компании от голям мащаб да са Западни. Така, тези страни поне получават доходи, които НИКОГА не биха имали. Невидимата Ръка на Пазара определя нещата. Имат избор между Шел, Тотал БП или нищо. Изборът е техе
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Той за това ли е толкова скъп тока?
34
6
 
1
 
! Отговори
От Германия преди 4 месеца
Тази седмица, точно в навечерието на зимата и най-кратките дни в годината, възобновяемите източници са произвели около 80% от енергията в Германия. После пак обяснявайте, че не може да се разчита на тях. А Германия вече си затвори всички атомни централи. Вярно е, че понякога и вятъра спира и се разчита на изкопаеми горива и внос на енергия, но с изграждането на повече възобновяеми мощности тези периоди ще стават все по-кратки. А с навлизането на съхранението на енергия, ще има и периоди с 100%
33
4
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Рендету до ЮАРЩо се отнася до горива, ето един пример, има вече пилотни фабрики в Германия - с електролиза се разделя кислород от водорода на водата. Водородът се свързва с СО2, който е изобилен *** от стоманени и циментови производства. Получава се метан, което е природен газ. Ефикасността на конверсията е 53%, но не ти пука, след като енергията е от излишък на фотоволтаиците. От метан се получава цялата органика - горива, пластици и какво ли не. Материали има навсякъде. Нужна е енергия
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен31- Страните с най-много инсталирани солари са не само в Европа, а даже в Северна Европа. За ЮАР е лесно - аз имам на покрива на къщата си 36 панела, инвертер от 10 Кв и Литиум батерия 10 Квт ч. Но в ЮАР има над 300 слънчеви дни в годината. За ток, плащам само таксата за свързаност и много малка консумация. Но е факт, че сред челните страни по солари се нареждат Дания и Германия. В София, дори само половината покриви да са с панели, ще дават колкото 2-3 Козлодуя.
31
2
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До Рендету до ЮАРПолезни изкопаеми има НАВСЯКЪДЕ по света и никоя държава не е критично важна в това отношение. Важни са технологиите за добив, а те са Западни. От Араби знам, че оборудване за сондажи може да се купува в Европа, но оборудване за дълбочинни сондажи - само от Америка. Същото е за тръбите за газ - безшевни Манесман тръби засега се правят само в Германия и Америка (говоря за големи диаметри). Всичко това са специални материали, които останалият свят няма (освен Япония и Австралия).