Румънски евродепутат: Шансовете за Шенген се увеличиха

Политикът очертава три възможни сценария за присъединяване
Обновена: 4 дек 2023 10:49 | 4 дек 2023 10:49, Елка Василева
13
Румънски евродепутат: Шансовете за Шенген се увеличиха
Снимка: архив, БГНЕС

Шансовете на Румъния за Шенген се увеличиха значително, коментира в официалния си профил във фейсбук евродепутатът Виктор Негреску от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той очертава три възможни сценария за присъединяването на страната към зоната без граници.

„Вариант едно, който аз лично предлагам и който подкрепих по време на дискусиите ми във Виена, а и с европейски служители, включва мълчаливо одобрение на влизането на Румъния в Шенгенското пространство чрез гласуване на срещата на посланиците на страните-членки на ЕС и утвърждаването му в някой от Съветите на ЕС, който ще се проведе до края на годината”, отбелязва Негреску. Той допълва, че така ще се избегне възможността Австрия да политизира отново темата.

Като втори, но “твърде рисков” вариант румънският евродепутат посочва дискусия и гласуване или на Съвета по външни работи на 11 декември, или на Европейски съвет.

“Има риск при този вариант австрийската изпълнителна власт да почувства необходимостта да защитава настойчиво своята гледна точка, превръщайки въпроса в електорален залог”, аргументира се Негреску.

Третият вариант е извънреден Съвет на ЕС, който да включи тази тема в дневния си ред.

„Това е възможен вариант, ако австрийската изпълнителна власт настоява с допълнителни изисквания, като поддържане на допълнителен граничен контрол, гаранции по отношение на граничната сигурност или специфичен механизъм за присъединяване на България и Румъния“, пише Негреску.

Според него всяка от тези опции зависи и от политическото развитие в Нидерландия - страна, която по думите му в момента е изправена пред трудности при създаването на управляващо мнозинство след победата на крайната десница на последните избори.

„Можем да очакваме, че служебният премиер Марк Рюте, който в качеството си на кандидат за лидер на НАТО се нуждае от подкрепата на нашите страни, ще подкрепи премахването на ветото, наложено на България“, смята Негреску, след като нидерландските експерти изготвиха предимно позитивен доклад по отношение на върховенството на закона в България.

"В този общ контекст, но и във връзка с дискусиите, които проведохме наскоро в Австрия и с представителите на европейските институции на най-високо равнище, шансовете на Румъния да се присъедини към Шенгенското пространство, по-скоро по формулата за поетапен достъп, нарасна значително. Ето защо приканвам всички онези, които се стремят да политизират темата, да действат предпазливо и дипломатично, за да бъде изпълнена тази главна цел на Румъния", пише Негреску .

Правителствени източници от Букурещ съобщиха миналата седмица, че на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, който ще се проведе днес и утре (4-5 декември), няма да има гласуване за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, въпреки че възможността за такова гласуване беше предвидена в предварителния дневен ред на срещата, информира Аджерпрес. Цитираните източници посочват още, че има дискусии за организирането на извънреден Съвет към края на декември, където да се анализира присъединяването на Румъния към Шенген на два етапа, като първият е с влизането на въздушните граници в европейската зона на свободно движение от март 2024 г.
(кореспондент на БТА Мартина Ганчева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От заглавието, Разбирай народе че Чобан Мамалигаеско казва: Шансовете за Шенген, ЗА НЕПРИЕМАНЕ НА НИКОЙ, се увеличиха. Мчи ДА! казват от Дунава до Черно Море.
11
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 2 месеца
Крайно време е да решим,да оставаме ли в тоя ЕС и да ни се подиграват или НАПУСКАМЕ И ТЪРСИМ ОБЕЩЕТЕНИЕ ЗА НАНЕСЕНИ ВРЕДИ !!! И без това сме НАЙ БЕДНИТЕ и едва ли НЯКОЙ ГО Е ГРИЖА ЗА ТОВА !!! Пускаме им *** и да СИ БИЯТ ГЛАВИТЕ !!!
10
0
 
1
 
! Отговори
Смях преди 2 месеца
На мен Шенген не ми трябва. И не ме интересува дали ще влезем, или не. Пътувам почти из цяла Европа и без тъпия Шенген.
9
3
 
3
 
! Отговори
Ако някой ми обясни преди 2 месеца
с какво ще ни се подобри живота от това влизане в Шенген... ППЛГДБ го раздуват като нещо важно, а всъщност е едно нищо. Единствения плюс е за чуждите работодатели, които ще могат да отвлекат и последните остатъци от качествена работна ръка.
8
0
 
1
 
! Отговори
100% мало умници преди 2 месеца
До 6 Докога?
7
9
 
4
 
! Отговори
реалист преди 2 месеца
Румъния ке влезе, територията не!
6
20
 
0
 
! Отговори
Докога? преди 2 месеца
Още ли не разбрахте, че вече само мал оум ни искат Шенген? Нямам никакъв проблем да пътувам! Явно списвателите не са излизали от балканския коптор!
5
15
 
0
 
! Отговори
Докога? преди 2 месеца
Още ли не разбрахте, че вече само *** искат Шенген? Нямам никакъв проблем да пътувам! Явно списвателите не са излизали от балканския коптор!
4
7
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Колко тактично се говори за Румъния....... А тия глупости за върховенството на закона........ на никой в Европа не му пука за закона в България. Най-яркият пример е фалшифицирането на изборите от ПП ГРОБ и Продължаваме Измяната, и факта че ЕК, въпреки че са сезирани не правят нищо. Така че Шенген някой друг път
3
8
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Това са Нидерландия и Австрия, не е България или Румъния, че Брюксел да им заповядва пуснете еди кого си. Справка -> Македония, пуснахме я само веднага, като ни заповядаха, пълни смешници и безгръбначни са нашите политици!
2
9
 
2
 
! Отговори
смята Негреску преди 2 месеца
по северното черноморие ще има голямо нашествие на ръмънски орди крякащи на плажа и ресторантите ол инклузив в ченген
1
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И този си вярва. Браво.