ЕК готви ремонт на енергийната мрежа на съюза

Целта е да отговори на новите нужди от възобновяема енергия
20
ЕК готви ремонт на енергийната мрежа на съюза
Снимка: БГНЕС

Комисарят по енергетиката Кадри Симсон обяви във вторник план за действие за основен ремонт на 40-годишната електрическа инфраструктура на Европейския съюз, за да отговори на новите нужди от възобновяема енергия, докато се ускорява енергийният преход, предаде БНР като цитира Ройтерс.

Електрификацията на транспорта заедно със свързването към енергийния пазар на ЕС на нови офшорни вятърни и соларни паркове са сред безбройните проекти, планирани за следващите години.

Комисията очаква търсенето на електроенергия в ЕС да нарасне с 60% от тази година до 2030 г.

Мрежите ще трябва да бъдат приспособени към една по-цифровизирана, децентрализирана и гъвкава система с милиони покривни слънчеви панели, термопомпи и местни енергийни общности, които споделят своите ресурси, повече енергия, произвеждана от възобновяеми източници в морето, повече електрически превозни средства за зареждане и нарастващи потребности от производство на водород.

"Мрежите също така ще трябва да интегрират голям дял от променлива възобновяема енергия. Мрежите трябва да се адаптират към по-децентрализирана, дигитализирана и гъвкава система с милиони слънчеви панели на покрива и местни енергийни общности, споделящи ресурси", посочва ЕК в предложения план.

Комисията каза, че трансграничната инфраструктура между държавите членки трябва да се удвои през следващите седем години. ЕК изчислява, че общо 584 милиарда евро ще трябва да бъдат изразходвани за надстройките в европейската енергийна мрежа.

Във ватове това означава увеличение от 64 гигавата (GW) до 2030 г. на трансграничния пренос с първоначална цел за добавяне на 23 GW до 2025 г. Ройтерс отбеляза, че 27-членният единен блок разполага с трансгранични захранващи конектори в размер на 93 GW.

Комисията също така обяви 166 нови проекта от общ интерес (PCI), като по-голямата част от тях са в областта на електроенергията и водорода. Попадането в списъка е предпоставка за кандидатстване на проекти за европейско финансиране през 2024 г.

"Наличието на подходяща инфраструктура е последното парче от пъзела", посочи Кадри Симсон пред репортери.
Половината от проектите ще модернизират и ше свържат по-добре електрическите мрежи и ще добавят нови съоръжения за съхранение на енергия, както и ще обхванат 12 офшорни проекта в Северно море, Балтийско море и Атлантическия океан.

"Имаме много обезпокоителен опит с процеси, протичащи в продължение на 10 години", отбеляза пред Ройтерс неназован служител, като добави: "Някой трябва да изгради тези неща, за които продължаваме да говорим, и да обедини тези заинтересовани страни. Стандартизацията е добра тема, ако има добро разбиране, така че 2500 електроразпределителни компании да не изобретяват колелото една по една".

Същия европейски представител посочи, че изпълнението на плана за общата електропреносна мрежа трябва да започне след 18 месеца.

Леонхард Бирнбаум, президент на индустриалната група Eurelectric, нарече плана "отлична първа стъпка".
"Въпреки това все още има място за подобрение. Европейските мрежи са изправени пред нарастващ брой заплахи от по-чести екстремни метеорологични явления. Ето защо този план за действие трябва да признае необходимостта от повече адаптиране към климата", посочи той, цитиран от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: токЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези искат децантрализация, а случайно попаднали в национална електрическа компания, централизират. Явно целта е да сринат нашата енергетика и всички мълчат.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая със слънчевите панели я оставете: България реално ще произвежда ток от тях в най-добрия случай от края на май (дотогава времето ще е дъждовно) до края на октомври - т.е. 5 месеци,при слънчев месец май - 6 месеци, но само през деня,а останалото време? 'Перките' изискват вятър, но такъв има по морския бряг и в Добруджа.В останалите области на БГ как ще се въртят? Изходът е един - АЕЦ,но Дебелият Милиционер го изпусна, а мин. Тагарев и НС продадоха реакторите на Украйна! Ние сме за пребиване!
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще им плащаме фотоволтаиците в именията.
14
0
 
14
 
! Отговори
Хмм... преди 2 месеца
Тия ще го закопаят окончателно тоя европейски съюз!
13
0
 
9
 
! Отговори
ъхъ преди 2 месеца
Облачни глави. Скоро няма да ги има и гледат да краднат за последно.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те хубаво се сетиха тия брюкселски зелки, ама тая мрежа дето си фантазират още не е измислена за да я направят, колкото и пари да има за нея.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Милиони тонове метал и изолация ще трябват, за да се направи енергопреносната мрежа адекватна за електромобилите и прочие екоидиотии. "екологично"
10
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 5 "ами например, защото в Германия се отпускат над 2 милиарда евро годишно за саниране, ръб!" - първо, тез пари ПАК идват от данъците на работливите като мен и ги дават на мързеливите некадърни про'с'таци като теб, и второ, два милиарда са нищо за германия.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Става въпрос за голямо крадене на фондове а ?
8
0
 
19
 
! Отговори
фак офффф преди 2 месеца
мрежата е частна по горещата препоръка на същата ек, какъв план какви 5 лв ????
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това на снимката е главното американско посолство в Европа.
6
13
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 2 И що трябва някой друг да дойде да ти санира? Щот си некадърен и мързелив мрънкащ про'с'так ли?!
5
2
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Електрификация + съветска власт = демокрация.
4
1
 
26
 
! Отговори
новата колониалност преди 2 месеца
да споделяме енергията, тоест да ни я крадат на ниски цени през борсата
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Майната и на Урсула
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тиквата и тя готвеше саниране, но санира само на някои нвгови посмазвачи и парите свършиха
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ясно, отпишете я енергийната мрежа.