Потвърдиха: Руска "БУК" свалила MH17, но умишлено ли е?

Ракетата била на бунтовниците, Кремъл отрича
Обновена: 28 сеп 2016 21:00 | 28 сеп 2016 20:22,
196
Потвърдиха: Руска "БУК" свалила MH17, но умишлено ли е?

Международните прокурори заявиха днес, че сваленият в Източна Украйна малайзийски самолет е бил улучен от ракета "БУК" руско производство, изстреляна от село под контрола на бунтовниците, биещи се с украинските правителствени сили, предаде Ройтерс.

Резултатите от разследването, в което участват представители на Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна, оспорват предположението на Русия, че самолетът, разбил се през юли 2014 г. на път от Амстердам за Куала Лумпур, е бил свален от украинската армия. При катастрофата загинаха всички 298 души в самолета, повечето холандски граждани.

Прокурорите не могат да предявят обвинения, тъй като няма международно споразумение за това пред какъв съд би могло да се гледа евентуално дело. Роднините на жертвите обаче искат подробности за това кой е свалил самолета, надявайки се, че това може в крайна сметка да доведе до наказателно преследване по случая, предизвикал силно изостряне на напрежението между Изтока и Запада.

Ракетната система "БУК", използвана за сваляне на самолета, е изстреляла една ракета от село Первомайск и после е била върната в Русия, казаха прокурорите на пресконференция в холандския град Нювегейн.

По думите им разследващият екип е идентифицирал 100 души, които представляват интерес за него, но засега не са официално определени като отделни заподозрени.

Според прокурорите не е ясно дали бойците са получили заповед да изстрелят ракетата или са действали самостоятелно.

Отделно разследване на холандските власти установи миналата година, че самолетът е бил свален от ракета "БУК", изстреляна от територия под контрола на проруските бунтовници в Източна Украйна. Москва обаче отрече бунтовниците да са отговорни за това.

Кремъл днес отново изрази тази позиция, като каза, че според радарни данни малайзийският самолет със сигурност не е бил свален от ракета, изстреляна от контролирана от сепаратистите територия в Източна Украйна.
"Радарни данни от първа ръка определиха всички летящи обекти, които може да са били изстреляни или да са били във въздуха над контролираната от бунтовниците територия по това време", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Данните са категорични . . . няма ракета. Ако е имало ракета, тя може да е била изстреляна единствено от другаде", каза той.

Следователите заявиха, че още не са получили достъп до новите радарни данни, на които Русия основава своите твърдения.

Роднините на жертвите бяха уведомени за резултатите от разследването малко преди пресконференцията на прокурорите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ще ви кажа кой е виновен- виновен е този, който разрешава на пътнически самолет да лети над зона с военни действия по земя и въздух. Хунтата в Киев обрече на смърт 300 души.
21
10
 
20
 
! Отговори
ДОЛНА РАБОТА преди 7 години
Да си отрепеш собствените граждани и и да прикриваш бандитите в КИЕВ заради угодия на САЩ. Холанците ми паднаха в очите. Алчността да спестиш малко керосин като заобиколиш района с бойни действия. Виновни са и авикомпаниите и диспечерите в КИЕВ. А най-вероятно като ги знаем ЦРУ какви терористи са - 60 години опити да убият законния президент на КУБА, ТЕ ЩЕ СА ИСТИНСКИТЕ УБИЙЦИ
20
12
 
10
 
! Отговори
футъо преди 7 години
изби толкова деца в сирия, какво са един самолет хора за тоя кръвопиец?
19
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Следователите заявиха, че още не са получили достъп до новите радарни данни, на които Русия основава своите твърдения."Той и Обама щеше да вади снимки с топлинната траектория на ракетата, ама... кучето му ги изяде.
18
7
 
23
 
! Отговори
а дали е така... преди 7 години
А помните ли, че 2 часа преди да свалят самолета по СНН казаха, че е свален. Станало е объркване, заради часовите зони и са обявили новината 2 часа преди да се случи. Изводите ги оставям на вас. Освен това хАмериканците казаха, че имат сателитни снимки, които доказват, че руснаците са замесени. Къде са снимките питам аз? Къде изчезна диспечера, който е пренасочил самолета по точно този маршрут, а не по предварително зададения, който заобикаля размирната област. Нещо много станаха въпросите май!
17
3
 
23
 
! Отговори
Сако преди 7 години
Едно нещо никой не е потвърдил- кой насочи самолета към зона на военни действия. Украинските диспечери-там е заровено кучето.
16
3
 
21
 
! Отговори
НАЦИСТИТЕ В КИЕВ преди 7 години
взеха участие в разследващата комисия. РУСИЯ не я допуснаха. А украинцте така и не публикуваха данните от техните радари и разговорите между операторите. Работата е съшита с бели конци. Както обвиниха за допинг руснаците в РИО, пък после се оказа, че сестрите УИЛЯМС и още 60 американски спортисти са вземали "законно" наркотици. Включително и тази дето завоюва 5 медала, 4 от които златни
15
7
 
6
 
! Отговори
Путин терорист преди 7 години
трябвало да знаеш че Украинския СУ25 има на въоръжение ракети с топлино насочване . Което предполага че ще ударят самолета в задната част, а самолета е ударен в предната част....Не лъжи бе ванка и ние сме били в зенитни войски и знаем какво е Стрела 2М, Иглата и други ЗРК..ха.ха
14
2
 
2
 
! Отговори
Много сте наивни преди 7 години
Костов е виновен.И некадърното управление на правителството на Филип Димитров!Забравихте ли, бре?!До не много отдавна депутатите от една определена партия започваха с тези изрази всяко свое изказване. Ама като не слушате, какво да запомните?...
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче руснаците ще ги изненадат неприятно с нови разкрития, които само загатнаха. Както стана и с допинг скандала. Уж руснаците зобат, а излязоха данни за американски, английски, и други състезатели. Пък в списъка има още 16 части. Досега са публикували само пет.
12
5
 
22
 
! Отговори
ФАШАГИТЕ В КИЕВ преди 7 години
свалиха самолета и това се знае от всички. Обаче трябва да изкарат Русия виновна. Още на 5 -та минута САЩ заявиха, че руснаците са виновни . Явно са знаели предварително. А отказаха да дадат данните от спътниците. Е натова се вика КРАДЕЦЪТ/БАНДИТА/ вика дръжте крадеца
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две години криха разследването и сега като запада иска да спре санкциите срещу Русия, веднага вадят нови причини. Това си е една война срещу Русия, все още необявена.
10
5
 
5
 
! Отговори
лаик преди 7 години
Искам да истината, но не знам на кого да вярвам. Думата на Путин или на целия останал свят. Кое ще натежи кажете ми моля!!!
9
1
 
10
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
нищо ново, ясно че Бук е произведен в Русия, китайски още няма.А и кво очаквате от таз комисия да каже, каквото е богоугодно.. Все още чакаме прослувутите американски сателитни снимки на пусковата. А както казвсшв царя ,повервайтв ми всеки един пуск не остава не забелязан ,поне в Европа.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееее Украйнски Бук няма то си е Руско ОръжиеАма Боко най си го е изстрах от да не го изправят на червеното килимче и да го засучът сАмериканският Дрян по Голата ки.ферица
7
20
 
8
 
! Отговори
вата сосет преди 7 години
беше ясно, че са блядухите. склонен съм да вярвам, че не е умишлено, просто са били наквасени. гнусни нквд суки.
6
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както каза едно магаре от фащ, че дори Русия да не е бомбандира хуманитарния конвой в Сирия отговорността е нейна! От това следва, че отговорността за сваленият самолет в украйна е на ФАЩ!!!
5
17
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
За първи път станахме свидетели на миньори - опълченци... - специалисти по зенитно, ракетни оръжия...
4
16
 
16
 
! Отговори
НАТАША преди 7 години
Майка ми е рускиня и ме учеше: "Дъще , на калъп да те хванат- няма да признаваш!"
3
5
 
5
 
! Отговори
Орли, мечки и ракети преди 7 години
Жалко за пътувалите в този самолет. Едва ли ще разберем някога цялата истина.Актуалният въпрос обаче е дали в момента Мечката не сваля някой самолет на Орела, който е долетял отвъд океана, но иска да се разпорежда тук. А Меца си се плацика в море, в което има собствена акватория.