МН17 е свален от ракета "Бук" руско производство

Холандия: Небето над Източна Украйна е трябвало да се затвори
Обновена: 13 окт 2015 16:29 | 13 окт 2015 16:10, Елка Василева
188
МН17 е свален от ракета "Бук" руско производство
Снимка: архив, Reuters

Малайзийският пътнически Боинг 777 полет МН17 е бил свален над Източна Украйна от ракета "Бук" руско производство, съобщи Холандският съвет по сигурността в окончателния си доклад за разследването на катастрофата от юли 2014 г., в която загинаха всичките 298 души на борда, предаде Ройтерс.

В дългоочакваните изводи на разследващия орган, който няма правомощия да коментира въпроси за отговорността за станалото, не се посочва кой е изстрелял ракетата.

Още по темата

Самолетът се е разбил вследствие избухването на бойна глава 9N314M извън самолета вляво от пилотската кабина. Бойната глава отговаря на типа ракети в зенитно-ракетните комплекси "Бук", заяви директорът на разследващия орган Тейбе Юстра, цитиран от ДПА.

При удара на ракетата в Боинга трима души от екипажа са били убити в пилотската кабина.

В резултат на взрива Боингът се е разпаднал на части във въздуха и отломките му са паднали в район с площ около 50 кв. км, уточни Юстра.

В доклада се посочва, че Русия не е съгласна с изводите му относно типа бойна глава и ракета, отбелязва Ройтерс.

61 авиокомпании, изпълняващи полети над Източна Украйна, са смятали това въздушно пространство за безопасно. Те не са очаквали, че то може да е опасно за граждански самолети, посочи Юстра, цитиран от ТАСС.

Разследващите са стигнали до извода, че въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено, но авиационните власти на Украйна не са направили това своевременно.

"Въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено като превантивна мярка, но авиационните власти на Украйна не са направили това", заяви Юстра.

Той подчерта, че още не е установено точното място, от което е изстреляна ракетата, и че за това е необходимо по-нататъшно разследване, съобщи ТАСС.

Руската държавна компания за производство на ракети "Алмаз-Антей" заяви на пресконференция по-рано днес, че нейното разследване на катастрофата с малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна опровергава заключенията на холандското разследване, предаде Асошиейтед прес.

"Алмаз Антей" потвърди чрез експеримент, че самолетът Боинг е бил свален от населеното място Зарошченске (руски Зарошченское), съобщи още пред журналистите Ян Новиков, ръководителят на руския концерн "Алмаз-Антей", цитиран от ТАСС. Самопровъзгласилата се Донецка народна република бе заявила, че в деня на катастрофата Зарошченске е било под контрола на украинските военни.

Новиков каза също, отново въз основа на експеримента, че самолетът може да е бил свален с ракета, която да е още по-стара модификация, отколкото се е предполагало преди това. Последната "Бук" модел 9М38М1 е била произведена още по съветско време през 1986 г. Тези ракети вече не са на въоръжение в руската армия.

Съветникът на главния конструктор на "Алмаз-Антей" Михаил Малишевски съобщи, че след анализ на снимките на комисията за разследване на катастрофата концернът е заключил, че е била поразена не само кабината на самолета, но и крилото с левия стабилизатор, съобщава ТАСС. Той посочи, че по крилото и част от левия стабилизатор има поражения, чиито "размери позволяват да се определи, че са нанесени от поразяващи елементи на ракета от комплекс Бук", пише БТА.

От своя страна украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че свалянето на малайзийския самолет с ракета, изстреляна от Източна Украйна, е било операция на руските тайни служби, предаде Франс прес.

Международното разследване не е определило кой е изстрелял ракетата, но украинците обвиняват руските военни, които според тях Москва е дислоцирала в зоната на конфликта в помощ на бунтовниците. Изстрелването "е било извършено от територия под контрола на проруските сепаратисти", каза Яценюк.

"Няма никакво съмнение, че пияни сепаратисти не могат да боравят със зенитно-ракетни комплекси "Бук", което значи, че с тях са работели единствено руски военни", добави Яценюк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
5
 
! Отговори
циника преди 8 години
от този случай можем да си направим много изводи за работата на медиите по принцип, за техния слугинаж и за технологията им на манипулации и внушаване на стереотипи. Всички видяхме нагледно как за броени часове беше намерен виновник, този виновник беше демонизиран от позицията на абсолютната истина и така беше създадена обществена атмосфера на приемане на по-нататъшно налагане на санкции против Русия.Другото,което опровергава впоследствие обвинителите минава между другото...
107
0
 
3
 
! Отговори
циника преди 8 години
121, значи това е смисълът от дейността на холандската комисия - да се "наслаждават" на руските лъжи:). Пък ние наивниците мислехме, че целта е да се разкрива истината, а те просто се наслаждавали, докато роднините на убитите реват...
106
1
 
3
 
! Отговори
циника преди 8 години
134, всеки разумен човек обвинява след като е наясно с фактите и вината. Това което направи Кери е отвратително използване на ситуацията, за да парви черен пи ар на една определена държава. Дори и да имаш подозрения кой е извършил злодеянието, не може да хвърляш обвинения просто така. Уж, претендират че са парвова държава и че всеки е невинен до доказването на противното, а Щатите се оляха да обвиняват без основание.
105
2
 
7
 
! Отговори
циника преди 8 години
по този случй се започна с лъжите от самото намчало.Цяла седмица зап. медии набиваха в главите на хората, че опълченците крият черните кутии.Е, опълченците им ги предоставиха и между другото признаха ,че нямало никакви манипулации върху тях.Лъгаха, че опълченците криели труповете.Стана така както твърдяха опълченците - че труповете с в хладилни камери и когато бяха готови от Запад, мъртвите тела им бяха предоставени.Лъже се най-безогледно и на никой не му прави после впечатление опровеженията
104
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде, другари, прочетете за Boeing 777, интересно е. Стига сте писали без да сте наясно.
103
1
 
4
 
! Отговори
циника преди 8 години
а бе, 130, какви документи могат да постъпят тепърва. Че те досега ако не са обработили документите, кога ще го правят? Година и половина! Може ли да разследваш година и половина и накрая да кажеш, че не занвеш кой е виновния и в същото време разни хубавци да твърдят, че руската вина била неоспорима? Толкова елементарен черен пи ар, че чак е обиден за всеки мислещ и разумен човек.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е какво да каже Джон Кери на следващия ден след гибелта на 300 невинни души. Може би трябваше да поздрави зенитчиците за добрата стрелба?
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Специално боинг 777 е доста по-различен от другите пътнически самолети. Двигателите са му по икономични, силуета му е по-различен, скоростта също. Станала е фатална грешка
100
2
 
5
 
! Отговори
циника преди 8 години
помните ли, че тази трагедия беше причината за налагането на най-сериозните санкции спрямо Русия? Помните ли Джонв Кери, който на следващия ден след трагедията на нарочна пресконференция му текоха лигите от бяс против Русия? Помните ли колко помия се изля против Русия и всички дяха, че доказателствата срещу Русия са абсолютни? Е, "категоричните доказателства" доведоха до година и половина разследване,което покри нечия вина (не руска) и излезе със смешното - Не знаем.
99
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Копейскаджиите си мислят, че този доклад се пуска и край. Да ги подсетя, че сега доклада и още документи постъпват в холандската прокуратура и после съд и сурови наказания за виновниците.
98
0
 
2
 
! Отговори
Разбирачев преди 8 години
Така че който е свалил боинга много добре е знаел какво прави.няма как да объркаш 67 метров самолет на 11000м летящ с 900км/ч с боен или военно-транспортен,както се опитват да ни убеждават.300-те жертви станаха КУРБАН в нечии полит.игрички по същия начин както станаха 100те демонстранта в Анкара и много други.
97
0
 
3
 
! Отговори
циника преди 8 години
Манипулацията е още в заглавието - ракета Бук, която била "руско" производство от...1986 г. Очевидно е, че е съветско производство, но умишлено се внушава кодовата дума "руско", за да се асоциира престъплението именно с Русия. Така се създават и изграждат негативни стереотипи. Иначе някои хоратук могат да запеят една заупокоойна молитва за т. нар. международна комисия, която година и половина разглежда уж категоричните доказателства за "руското престъпление" и накрая казва: "Не знайм..."
96
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 125,пак не си разбрал, прочети пак. Знам, че трудно, но все пак опитай да четеш и други сайтове освен руските. Еспертите в Русия от времето на СССР прикриват или изкривяват информацията от страх да не ги съдят за държавна измяна. Хайде, отвори чичо Гугъл на език различен от руски и четене, четене и пак четене, както казва Владимир Владимирович
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
има малка но съществена разлика ракетата е съветскаи понеже видяха дебелия се отказаха от трибуналзащото той щеше да докаже кой е извършителяи пуснаха скопен доклад вкойто се казва че не е ясно кой е изстрелял ракетатаи за това нужни поне още една година- а заглавието е типично за краварската пропагандаруска ракета и по аналогия руснаците са виновниоще има да се нищи тоя случай и накрая ще стане като мойданате от "свобода"си разстреляли една небесна сотня и го преписаха на янукович
94
0
 
2
 
! Отговори
Разбирачев преди 8 години
До АнонименАре стига сте се изказвали чели недочели.БУК е следващо поколение КУБ а не 4-5те и машини.За остоумната интернет аУДитория разяснявам как се сваля самолет с БУК! Първо мощен радар облъчва небето- т.н. Абарона или по съвременната Басион - и двете на въоръжение в украйна но само втората в Русия.Второ-командна машина засича отражението на самолета,определя вида му по размерите и ТОЧНИТЕ МУ СКОРОСТ И ВИСОЧИНА. След това дава цел на пусковата и следва бум-тряс.Тъй че за гешка няма тук.
93
1
 
5
 
! Отговори
Смях преди 8 години
Очаквам статията за новите разкрития във връзка със стрелбата на МАЙДАНА .... И така наречената НЕБЕСНЯ СОТНЯ :))))Потрошенко се зае със стрелците :)))) Днес са извършени обиски във офисите и домовете на членове от партия СВОБОДА / партия на крайните екстремисти и националисти от област Галчина който предствавляват едва 7% от населението на Украйна а наложиха езика си на всички/Очаквам коментари от соросойдите... Както е тръгнало февруари 2016 ще се посочат ИСТИНСКИТЕ ВИНОВНИЦИ за полет МН17
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свърши им работното време на рашистите, сега отиват да харчат рублите щото курса е много нестабилен
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е весело, как рубладжиите цъкат злобно минуси от проксита до несвяс
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли, че Boeng 777 е първия самолет проектиран изцяло от компютърни програми - CAD.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 113Ей, голяма вяра на немските сайтове.Като ги знам немците, колко са обективни....