Зеленски: 41 души загинаха при варварски удар над Полтава

Русия твърди, че е ударила военни
3 сеп 2024 15:20, Нели Христова
369
Зеленски: 41 души загинаха при варварски удар над Полтава
Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че десетки хора са били убити при руското нападение в централния украински град Полтава, при което е бил засегнат военнообразователен център, предаде АФП.

"Повече от 180 души бяха ранени. За съжаление има и много загинали. Към момента се съобщава за 41 загинали", каза Зеленски, след като две балистични ракети удариха територията на учебното заведение и съседна болница.                               

Украинското министерство на отбраната заяви, че град Полтава преживява "ужасен ден" след "варварска атака" от страна на Русия. Според властите градът е бил ударен от две балистични ракети.

"Имаше толкова малко време между сирената за въздушна атака и пристигането на ракетите, че хората бяха ранени по пътя им към бомбоубежищата", казват те.

Спасителните екипи успели да спасят 25 души - 11 от които бяха блокирани под развалините. Те продължават да търсят оцелели.

Регионалния лидер на Полтава Филип Пронин изказа съболезнования "на всички семейства, които днес загубиха своите близки".

В изявление в Telegram Пронин казва, че вторник е бил "ужасен ден за Полтава" и призовава украинците да даряват кръв, където е възможно.

Руските провоенни канали Telegram съобщават, че ударът е ударил център за обучение на военни и че жертвите са били кадети.

Обикновено добре информираният канал Rybar казва, че "в резултат на атаката са били елиминирани ценни специалисти по комуникации и електронна война".

В него се казва, че тези специалисти трудно се сменят бързо, тъй като изискват продължително обучение.

Много канали също казват, че ударът е бил нанесен с балистични ракети с малък обсег на действие "Искандер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от Войната в Украйна
Нахлуването в Куркс през погледа на войниците в Донбас: Да се махнат от там и да дойдат тук!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
1
 
21
 
! Отговори
тя преди 2 седмици
Преди войната ,укрите се бяха продали на САЩ и те там си правеха каквото искат до границата с Русия !Кой ще търпи това!?
223
1
 
24
 
! Отговори
тя преди 2 седмици
Русия воюва с воени обекти , а не като тебе да удряш по мирни граждани - на площад с коледна елха , концертна зала , кола със семейство и др подобни !
222
1
 
18
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 седмици
40 друг път. Всички говорят за около 300 общо убити и ранени. Включително чужди наемници. Първата ракета Искандер удря 3 етаж предизвиквайки срутване на 4 и 5 ти. Втората удря колоните и предизвиква срутване на тавана върху другите етажи. Защо след като ПВО е засякла ракети , защо след първия удар хората не са въведени в бункера, да каже ето тоя наркоман. Колкото повече този стои начело, толкова по зле за Украйна. Това с инвазията в Курск беше уникална тъпотия.
221
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всъщност, от там са нападали Курска област, каквото повикало, такова се обадило, добре са ги тряснали; имало е тревога, но тези, които не са се скрили, са убити или ранени!
220
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Над 200 са убитите, това са украински курсанти и чуждестранни наемници, свързочници. Изтекла е информация от техните си редици и са ги ударили с Искандер. Войната ще продължи до последния украинец. Всяко семейство там е с доживотна болка, и при руснаците същата болка има. Не им ли тежи малко на съвестта тази смърт, на тия които я подхранват тази братоубийствена война? И ние продължаваме с оръжията, вместо да говорим само за мир. Тези хора, които искат война са абсолютно луди!
219
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Усилено се носи мълвата ,че в Угледар е дал фира цял натовски генерал...
218
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Война нямаше да има ако още в началото на 2022 година Зеленски беше дал това което Путин искаше а той много ясно каза какво . Няма как територии с изцяло приемащи се за руснаци да искат да остават на територията на Украйна и от 2014 година бяха бомбардирани всеки ден . За изгорените живи хора в Одеса 2015 в т.ч. много българи няма как в 21 век да има прошка за фашагите .Самите фашаги си признават че това е удар по военни части и това Русия цели.На 5 ноември с Тръмп с Украйна се свършва.
217
0
 
30
 
! Отговори
Зелката пак лъже преди 2 седмици
"Варварския" удар е с Искандер и е пратил при бандера поне 200 души. Една част от тях са западни инструктури обучавали урките на радио техническо разузнаване. Имало е и действащи офицери от НАТО и доста наемници от няколко държави. Такива удари са много ефективни, защото имат и морален отзвук - така знаят, че дори дълбоко в тила не са в безопасност. Още доста защитници на дж, е-нда, рията ще изпаравят, няма лошо, добра работа.
216
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 229, Никой не се плаши от руснаци или че ще пристигнат руснаци, хората ще се радват, те ги чувстват като свои, най-много да изкупят цветята по пазарите, за да ги посрещнат!
215
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 229Че ние след ВСВ, не сме видяли руснаци да разполагат бази в България или да вредят по някакъв начин на България и населението или да ограбват България или соц държавите или да дават тон на управляващите ни как да си управляваме държавата, както вършеха запада, тук дори няма място за сравнение за свободата и развитието , което имахме през тъй нареченото уж "руско влияние" и насилието, наркоманията и грабежа днес!
214
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
2 ракети = -500 украински шапкари. И то каалитетни. Не е варварски ударът, а просто е точен.
213
0
 
23
 
! Отговори
Вън! преди 2 седмици
От документа става ясно, че 400 кв.км. украинска плодородна земя (става дума за земи в Тернополска, Хмелницка и Черновицка области) се планира да бъдат предоставени за заравяне на токсични химически отпадъци, произведени от американски и европейски химически, фармацевтични и петролни компании.Мръсната сделка е договорена от самия син на скандално известният милиардер Джордж Сорос Александър и Андрей Ермак от украинска страна.Информацията за това беше много оскъдно разпространена в новинарските ленти, след това имаше опровержения с аргумента не е вярно, няма такова нещо, руска пропаганда, фе
212
2
 
3
 
! Отговори
до 238 преди 2 седмици
Имаш дълг към Русия???? От руска банка ли кредит имаш?Много чудно как така.
211
0
 
20
 
! Отговори
Вън! преди 2 седмици
В края на 2023 година журналистът от Франция Жул Венсан публикува разследване, в което се посочва и са представени документи, потвърждаващи споразумението между украинските власти и Александър Сорос от 7 ноември 2023 година.От документа става ясно, че 400 кв.км. украинска плодородна земя (става дума за земи в Тернополска, Хмелницка и Черновицка области) се планира да бъдат предоставени за заравяне на токсични химически отпадъци, произведени от американски и европейски химически, фармацевтични и петролни компании.Мръсната сделка е договорена от самия син на скандално известният милиарде
210
29
 
0
 
! Отговори
до 229 преди 2 седмици
Какво ще напишеш ти ако Путин утре каже,че иска да има Бургаска народна република.Тогава ще го приветстваш ли?Светът тогава да ни дава ли оръжие или да ни зареже да се бием с камъни , лъкове и стрели?За половин час могат да съберат в руското посолство 20 милиона"подписа " на руснаци,че живеят в Бургас и искат да се отделят от България!Тогава лично ти какво ще направиш?Аз съм стар-ще партизанствам.Ама ти кажи-руска *** ли ще бъдеш или патриот?
209
0
 
14
 
! Отговори
Ром'с преди 2 седмици
Едната ракета е ударила плаца при построяване на личният състав ,друга а в столовата.271 са пострадали ..За 15-20 предимно с построяват ...а руснаците са получил данни и веднага са реагира за 10=12минути
208
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази сутрин е ударен "университет" в Суми
207
0
 
16
 
! Отговори
При преди 2 седмици
Батько бандера се напълни с колумбийски, всякакви африкански и други подобни наемни убийци.
206
0
 
31
 
! Отговори
Добри преди 2 седмици
Нали руснаците свършиха ракетите преди 2 години и се биеха с лопати, така ни обясняваха нашите демократи от жълтите павета
205
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълна денацификация на руските украйнини!