Умеров: Обявили сме на САЩ целите в Русия, които искаме да поразим с ATACMS

Вашингтон все още разглежда молбата на Киев
1 сеп 2024 09:20, Петър Бойчев
236
Умеров: Обявили сме на САЩ целите в Русия, които искаме да поразим с ATACMS
Снимка БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън все още разглежда искането на Киев за отмяна на ограниченията за използване на оръжия с голям обсег за нанасяне на удари по-навътре в руската територия. От своя страна Украйна е представила списък с цели в Русия на срещите си с висши служители във Вашингтон в петък (30 август). Това коментира украинският министър на отбраната Рустем Умеров в интервю за CNN.

"Обяснихме от какви възможности се нуждаем, за да защитим гражданите от руския терор, който руснаците ни причиняват, така че се надявам да сме били чути", заявява Умеров.

Въпреки многократните искания на украинския президент Володимир Зеленски, засега не се очаква САЩ да разхлабят ограниченията върху използването от Украйна на армейски тактически ракетни системи с голям обсег (ATACMS).

"Чували сте ни да казваме, че украинците могат да използват американската помощ за сигурност, за да се защитават от трансгранични нападения, с други думи, да водят контраогневи действия. Но що се отнася до удари на далечни разстояния, дълбоки удари в Русия, нашата политика не се е променила“, заяви във вторник прессекретарят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър.

Според американския служител Украйна разполага само с ограничени запаси от предоставени от САЩ ракети с голям обсег на действие и САЩ са дали ясно да се разбере, че Киев не трябва да очаква друга значителна доставка на ATACMS поради ограничения брой в американските запаси и дългото време за производство на оръжието.

Говорейки преди срещата между министъра на отбраната Лойд Остин и Умеров, американският служител заяви, че много от високостойностните цели на Украйна в Русия са извън обсега на ATACMS. Руската армия е изтеглила своите ценни военни средства далеч от фронтовата линия, включително самолетите, изстрелващи "плаващи бомби", които нанасят поражения в Украйна.

Умеров обаче се противопостави на подобни оценки, като твърди, че Украйна е представила на САЩ списък с цели, по които ще се нанасят удари с ATACMS.

"Ние показваме, че летищата, които те използват, за да ударят нашите градове, са в обсега на дълбочинните удари", коментира Умеров пред CNN.

Украйна е използвала наличните си запаси от ATACMS, за да насочи удари по руски обекти с висока стойност за Русия в Крим, включително противовъздушна отбрана, складове за боеприпаси и летища. Целият Кримски полуостров попада в обсега на ATACMS, което го прави основен район за използване на произведената в САЩ ракета, посочва американският служител.

От своя страна Умеров отбелязва, че Украйна настоява за премахване на ограниченията за ATACMS, за да защити украинското цивилно население и инфраструктура.

"Те убиват нашите граждани. Ето защо искаме да ги възпрем, искаме да ги спрем, не искаме [да] позволим на авиацията им да се приближи до нашите граници, за да бомбардира градовете", коментира Умеров.

САЩ продължават да се фокусират върху критично необходимата противовъздушна отбрана, която администрацията на Байдън предоставя в почти всеки пакет за военна помощ. САЩ също така поставиха Украйна на първо място в списъка с приоритети за противовъздушна отбрана, заяви американският служител, като пренасочиха към Киев 2 млрд. долара за средства за противовъздушна отбрана, които първоначално бяха предвидени да отидат в други държави.

Тъй като всички погледи са насочени към украинското нахлуване в руската област Курск, Умеров посочва, че Украйна е по-скоро фокусирана върху "възможностите", които тази област им позволява, отколкото върху задържането на руската територия, за да търгува със земя, която Русия е завзела от Украйна.

"Фокусирани сме върху това да увеличим възможностите си да устоим, да отблъснем руснаците от временно окупираните територии", отбелязва Умеров, пише Труд

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: САЩРусияКиевATACMS
Още от Миш-маш
5 начина да спестите пари, пазарувайки за новата учебна година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички цели одобрени от американците ще бъдат поразени ат АТАКМС, тези които не са одобрени ще бъдат поразени с Паляница. От сутринта московската рафинерия гори ударена от украински дронове и кактоэизглежда няма намерение да изгасне скоро. 158 украински дрона са атакували 12 руски области тая нощ. Русия гори друзя, а вие се надъхвате един друг как всеки вомент империята нй злото ще победи Украйна. Идва ред и на Тиквения поток на ББ. Удар по компресорната станция в Новоросийск ще го ликвидира.
155
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки който мисли, че Украйна може да победи Русия на бойното поле ( с просене на оръжие от други) е не много умен ;)
154
6
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
Бий болшевика по празната манерка.
153
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Демокрадите дойдоха с лъжа на власт. Откраднаха изборите от наивните републиканци. Направиха две ключови войни в украйна и в палестина. Ще направят всичко за да задържат властта. Може да се стигне и до световна война.
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Уточнение. Целта е демокрадите да задържат властта.
151
2
 
4
 
! Отговори
.|. преди 2 седмици
WW3???
150
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз не разбирам едно, за удари по кримския мост няма ограничения, какво чакат украинците, че не го бомбят? Украинската дипломация ми се вижда доста популистка. Вместо да разрушат моста и после да мислят за цели в РФ, те реват за неща които реално не са им необходими. Реват по навик заради самото реване. И като унищожат 10 самолета какво правим? Ще спечелим ли войната? Умеров трябва да разбере, че Русия имат над 3000 самолета и 10-20 няма да наклонят везните! Тогава за какво е цялото това реване?
149
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Целта е демократите да задържат властта.
148
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този умеров умен ли е. Иска да отвори трета световна война. САЩ имат ли акъл ?!?
147
1
 
7
 
! Отговори
дяконЪ до 45 преди 2 седмици
ох на дядя 2971:60 Голям лов вчера. Скоро Одеса.....Холяма засада над 80 парчета трупно хохолско, 23 бронирани вече непревозни средства.Това до Суми координирана засада на Авиация, Артилерия и щурмови и снайпер части....Усраинско мазало, нещо като липсата на говновози в Киев ама по полето...
146
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КривФоносите хевреи са твърдо решени да въвлекат света в унищожителен термоядрен апокалипсис. Това племе сатанистко трябва да бъде унищожено и заличено от лицето на земята веднъж завинаги. Докато има дори едно хеврейско лаййнню непогребано, по света няма да има дори един ден в мир, покой и просперитет.
145
2
 
15
 
! Отговори
До Русия преди 2 седмици
Хаха укрите сами си свалят Ф-ките с Пейтриът ракетида!
144
2
 
19
 
! Отговори
До Грабеж преди 2 седмици
Хаха, само щетите от спирането на газ по Северен Поток са 1 Трилион Евро за Германската Икономика!ЕС е платила само за издръжка на бежанци от Украйна за 3 години 200 милиарда..
143
3
 
17
 
! Отговори
Русия преди 2 седмици
Ефкити вечи руснацити ги приключиха и идва новата порция скрап.
142
1
 
17
 
! Отговори
Грабеж преди 2 седмици
200 милиарда струва безумието Украйна до сега на Европа,честито.
141
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КИЕВСКИТЕ Българи ще Натикат Обратно Руските Монголо Татари в Блатата на МОСКОВИЯТА !
140
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добре че е сащ да пазят руската *** от унищожение
139
17
 
8
 
! Отговори
Твърдо преди 2 седмици
Мачкай рушистанската Из Мет, мачкай докле мърда! Варварите заслужават да бъдат изтрити от лицето на Земята!
138
4
 
9
 
! Отговори
Умеров преди 2 седмици
Обявили сме на САЩ банковите си сметки и сумите, които искаме
137
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Успех момчета "Смачкайте азиадските варварски ***.Цяла България милее за вас" - така неграмотно пишат само тъмно-зелените. Не се излагай повече, бе!