Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?

Животът в чужбина не ви освобождава от задълженията към Родината, заяви Кулеба
23 апр 2024 17:00, Нели Христова
350
Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?
Снимка: БГНЕС

Украйна въвежда нови мерки, които ще насърчат мъжете на военна възраст да се завърнат в страната, тъй като армията се бори да удържи фронтовата линия, отчасти поради задълбочаващия се недостиг на работна ръка, предаде АФП.

Този месец Киев въведе ново законодателство, с което се затягат наказанията за отклоняващите се от военна служба и се намалява възрастта за мобилизация с две години до 25 години, което е част от усилията на армията да увеличи редиците си.

"Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към Родината. Ето защо вчера разпоредих мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в наборна възраст в Украйна и в чужбина. Това ще бъде справедливо", заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба.

"В най-скоро време Министерството на външните работи ще предостави допълнителни разяснения относно процедурата за получаване на консулски услуги в рамките на правната рамка за мъжете в наборна възраст в чуждестранните дипломатически мисии", каза той.

Той не уточни какви мерки вече са въведени или се обмислят.

В документ, публикуван от украински медии, който не беше потвърден от Киев, се посочва, че външното министерство спира консулските услуги за всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години.

В публикуваното писмо, подписано от първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, се казва, че украинските представителства ще издават само документи на мъже в чужбина, които им позволяват да се върнат в Украйна.

Този ход вероятно ще задължи украинските мъже, които искат да се върнат от чужбина, да преминат през различни административни процедури, които досега бяха достъпни в чужбина.

Паспортната служба на Украйна обяви, че е спряла издаването на някои документи в консулствата в чужбина, позовавайки се на "технически причини".

През последните месеци превъзхождащите ги по оръжие и въоръжение украински сили постоянно отстъпват позиции на руските сили, които неотдавна превзеха източния град Авдийвка, а сега превземат и околните села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
34
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ВЪЗРАЖДАНЕ ОБЯВИ, ЧЕ ИСКА ДА ИЗВАДИ БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО ЗА ДА МОЖЕ СЪРБИЯ, ТУРЦИЯ, РУСИЯ ДА РАЗПЛЯЧКОСАТ БЪЛГАРИЯ! ВСЕКИ КОЙТО ГЛАСУВА ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ Е АБСОЛЮТЕН ПРЕДАТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ!
44
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинско танго - две напред, една назад. Крачка назад вече направиха!
43
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
П-у-ти-н е най-доброто, което може да се случи на Запада. Умерен лидер, предвидим и си държи на думата. Освен това винаги е искал да е в добри отношения със Сащ и Запада. Замислете се, цялата тази криза в следствие санкциите които НИЕ НАЛАГАМЕ се знаеше че идва, защото Русия много ясно заяви какво ще стане и върви по план. Ситуацията в Украйна в момента Путин я начерта още 2008 година в Мюнхен на срещата на върха на НАТО, когато гръмко беше обявено че Украйна и Грузия влизат.
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То същото важи и за Зелника, и за Кулибарски и останалите около тях, дето се завират по бункерите или си правят екскурзии по чужбина да просят и поучават. Да хващат пушкалата и на фронта, хем пример да дадат. Представям си какви задръстания по пътищата и аерогарите ще има от мераклии да изпълняват глупави заповеди, облечени в патриотични дрешки.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То Укроармия не остана вече! Там вече основно се бият разни главорези от Ислямска Държава и други наемници на които НАТО плаща заплати от НАШИТЕ ДАНЪЦИ! А пък на Урсулката и другите роботи им плащаме заплати пак от НАШИТЕ ДАНЪЦИ за да защитават по екраните това безумие. Да ни е честито!
40
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
ши3и, оти пеняса толко?
39
0
 
25
 
! Отговори
Зевс преди 2 месеца
Според Зеленски нали ВСУ имаха само 30 000 жертви, защо мобилизация и на тези в чужбина, та и от 18 до 60 години?
38
16
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
УКРАЙНА БЕШЕ НАПАДНАТА НО ВЪПРЕКИ ТОВА МОБИЛИЗАЦИЯТА ТРЯБВА ДА Е ПО ЖЕЛАНИЕ!!! ДОРИ ХОРАТА КОИТО ИЗБЯГАХА ОТ УКРАЙНА В ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И ТЯХ ГИ МОБИЛИЗИРАТ ТОВА НЕ Е РЕДНО! И ЗЕЛЕНСКИ И ПУТИН НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО ДА КАРАТ ХОРАТА НАСИЛА ДА СЕ БИЯТ. ИЗЛИЗА, ЧЕ ЗАТВОРНИЦИТЕ ИМАТ ПОВЕЧЕ ПРАВА ОТ ОБИКНОВЕНИЯ ГРАЖДАНИН ЩОТО ЗА ЗАТВОРНИЦИТЕ НАСИЛСТВЕНА МОБИЛИЗАЦИЯ НЯМА!
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашите политици-военнолюбци не искат ли?
36
0
 
28
 
! Отговори
Кулибков преди 2 месеца
Кулеба защо не вземе каска и камуфлаж и сам да даде примера, който иска да следват украинските мъже?
35
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не искате да сте като украинците , гласувайте за Възраждсне
34
12
 
11
 
! Отговори
Тео преди 2 месеца
Сега е момента да си увеличим хората - мъжете, които са тук, са горе-долу с нашата култура и разбирания. Шестмесечен курс български, и български паспорт при задължителен отказ от украинско гражданство. Брендо могат да си го задържат!
33
3
 
31
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Загубена кауза.Който е изскубал и се е устроил в чужбина,няма да се върне,за да воюва.Зеленски трябва да се оправя с наличния материал в Украйна.
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я по сл.бряг има меже по на 20 25 г.с един дълги коси като девойки са пият и се другирват ,ти да си гиприбира зелето ,още на първата минута че ги убият тия наркоманчета на фронта
31
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не иска да умре за зелен наркоман ***.
30
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко страхливи и завистливи сънародници? Много са и ги е страх, толкова ги е страх че мразят безстрашните украинци. Мразете ги , мразете ги, защото никога няма да сте като тях!!!
29
2
 
34
 
! Отговори
Бедствие преди 2 месеца
Защо мирните украинци да загиват заради политическата им клика.Тази война можеше да не случи но алчността и арогантността съсипват Украйна.
28
1
 
31
 
! Отговори
хъ хъ хъъъ преди 2 месеца
"Украйна въвежда нови мерки, които ще насърчат мъжете на военна възраст да се завърнат в страната..." Моооже!!! Как да не може, ама... с личен пример: зельоното шмъркалниче и външният министър, в първите редици с автомат в ръка.
27
5
 
38
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
В ютуб има клипове как украйнски воени ловят мъже по улиците,магазини,клубове и тн.До там са стигнали фашистите в Украйна,трябва им още пушечно месо....
26
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СКОРО И В БГ ГЛАСЕТЕ СЕ