Йотова: България има нужда да излъчва послания на стабилна страна и сериозен партньор

Трябва да отидем със силна позиция на срещата на върха на НАТО, смята тя
29 юни 2024 14:22, Красимир Ангелов
96
Йотова: България има нужда да излъчва послания на стабилна страна и сериозен партньор
Снимка: БГНЕС

“България в момента има нужда да излъчва послания на стабилна страна в тази част на Европа, която и без това има достатъчно много проблеми, и на сериозен партньор - както в рамките на Европейския съюз, така и в НАТО. Затова трябва да отидем с много силна позиция на следващата среща на върха”, каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Белоградчик.

По думите ѝ, невъзможността да се изработят предварителни позиции за срещата показва корените на политическата криза.

“Надявам се в мъдростта и разума на политическите партии да намерят добрата формула и да излъчат стабилно правителство”, допълни тя.

Самата Йотова призна, че ситуацията в страната е изключително нестабилна.

“Има голям опасност от сериозна политическа криза, която да направи така, че да не можем да се справим с Плана за възстановяване и устойчивост, с оперативните програми, нито с важни решения, които стоят пред страната ни”, коментира Йотова.

Според вицепрезидента е много трудно да има правителство на малцинството. Йотова отбеляза, че в политическата си биография е виждала няколко такива правителства. “Това не е здрава политическа основа и терен за добри политически решения, защото при всяка по-деликатна ситуация започват да се събират гласове, да се правят много тежки компромиси и най-голямата политическа сила ще е зависима от всички останали”, коментира тя, цитирана от БТА.

Всички стратегии и планове, които се правеха от много правителства за Северозападна България, си останаха в папките и това усилие в писането е обратнопропорционално на резултатите, коментира Илияна Йотова. Политическата криза има измерение в общините и най-вече върху българските граждани, защото кметовете, колкото и да са амбициозни, такова е законодателното устройство на държавата, че в един момент опират до националните власти – по отношение на отпускането на европейските средства, националните планове, цени, обществени поръчки, отбеляза тя.

Йотова допълни, че в момента обществото ни е на кръстопът. “Всички трябва да осъзнаем, че България е нашата държава и усилието трябва да бъде общо. Много се надявам следващият кабинет да дойде с управленска програма. Уморихме се от "сглобки", пазарлъци, договорки. Нека тези, които искат и имат намерение да управляват, да представят пред българските граждани кои са петте приоритета, които ще развива България, за да задържим младите хора”, каза Йотова.

Българската православна църква (БПЦ) е в основата на българското възраждане, в строежа и в създаването на българската нация, коментира вицепрезидентът предстоящия избор на български патриарх. “БПЦ винаги е била не само упование, но и източник на стабилност, помагала е в най-трудните и деликатни моменти от българската история. И сега, когато имаме своите съмнения, има напрежение в обществото, конфликти и омраза помежду ни, се надявам, че една стабилна Православна църква, начело с нов патриарх, ще бъде част и залог от това обществото ни да се успокои и да поеме по пътя към единението”, допълни вицепрезидентът.

Йотова коментира и споровете и проблемите с новите власти в Северна Македония.

“Ще повярвам, че нещата са се променили по отношение спазването на човешките права и Република Северна Македония е направила крачки по пътя на своето европейско членство, тогава, когато всички македонци с български паспорти няма да се страхуват да кажат, че са българи и имат български произход”, коментира Йотова.

По думите й е много тревожно изявлението на новия министър-председател на Република Северна Македония, че никога няма да допусне българите да бъдат записани в конституцията.

“Това е регрес и връщане назад, потъпкване на европейските правила, отстъпление от европейски позиции. Така че, той първо трябва да даде отчет пред своите съграждани защо не иска Република Северна Македония да стане част от ЕС”, допълни тя. (БТА, Росен Младенов)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от Политика
Много е вероятно Байдън да не стигне до изборите през ноември, смята Боян Чуков
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Лицемерна преди 1 ден
***.
79
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха, преди 1 ден
Щатният все Борисов му е навлязъл надълбоко? Явно че е от прекараните с 200-та! Борисов е най-успешният Премиер ,който сме имали! А тая знае ли някой какво работи, освен да лъска имиджа на Радев!
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Определено! Не можем с колабиращи правителства да продължаваме напред, хеле пък към Европа. Няма абсолютно никакъв смисъл от нови избори, освен за партийните боричкания! Резултатите и сега са ясни! Трябва да се формира някакво правителство.
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Кога ще нападнем Украйна. С такива генерали като генерал Радев и генерал Борисов ще помагаме на полковник Путин.
76
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 ден
България не може да излъчва стабилност докато съществуват шарлатани и хитреци.
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Президентството излъчва послания на руско подчинение.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Хехе то само с послания не става.
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Bg narod e non stop dezinformiran ot fashistkata hunta. Nujni sa snaiperi, raketi, mnogo.
72
1
 
6
 
! Отговори
Кога? преди 1 ден
Кога ще помилваш Иванчева, чието малко дете расте без майка?! Кога ***, червена *** и кремълска слугиня, дето коленичиш пред свирепия КГБ-ист, е маскиран на руски патриарх! С това ще останеш в историята, Червенокоске долна, с нищо друго! Само с това унижение и огромен резил ще бъдеш запомнена!
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Cвaляй goлy тoraвa нa шankaтa юмpyka, gyxaй нa шapлaтaнuтe nog onaшkaтa, kaжu egнo uзвuнявaй u вpъщaй ГEPБ c Бokaтa нa влacт... Бaш cu бeшe no тoвa вpeмe!
70
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Йотова са сетила за стабилна страна хахахахаха Йотова а като излизаше с президента с юмруци тогава какво беше
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
с Йотова и Радев в президентството няма как да има стабилност
68
1
 
21
 
! Отговори
2020 ГОДИНА.... преди 2 дни
БЪЛГАРИЯ БЕШЕ СТАБИЛНА ДЪРЖАВА.... НО ЙОТОВА И РАДЕВ НАПРАВИХА РУСКИ МАЙДАН И ТИКАТ БЪЛГАРИЯ ЗА 16 РЕПУБЛИКА НА ПУТИН...
67
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Никой в българската история не е опозорявал България така, както тази наколенка. Какъв гьосурат трябва да си, да се показваш по медиите, след онзи акт на публично самоунижение пред вражески агент!?
66
0
 
3
 
! Отговори
Василев преди 2 дни
Каква стабилност да излъчваме , когато един процент са обсебили деветдесет процента от активите на държавата!Така е и в САЩ и Русия, но само мащабите са по-големи!Това е юдо-масонска глобална хегемония по света, където има назначени местни васали, и така ще върви живота во веки веков, до като не се смени или обществения строй или политико-икономическия модел на управление! Агент Триша Бенет!ЦРУ!!!
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Абе вицечорап, кои бръсне едни послушни марионетки за cлииви?!!
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Сега , хакера Емил Кюлев има ли базта данни на Алескей , има ли копя , къде са , ще се изясни ли кой наистина управлява процесите в държавта и защо . Всички знаят , че не сме нормална държава вече 34 години и това се прави нарочно
63
0
 
17
 
! Отговори
Накратко преди 2 дни
Руските партии в Парламента правят всичко възможно за да дестабилизират парламентаризма и да го блокират, като целта е да покажат, че той "не е жизнен" и да "предложат" като "решение" да дойде "самодържец Радев" чрез промяна на конституционния ред в държавата, след което той да наложи авторитаризъм по подобие на този на Орбан, а в последствие и на Лукашенко и Путин. Единствената причина да прекъсват този ПРОЦЕС е само за да "рзпределят порциите" пари идващи от Европа.
62
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
На мен вече ми е все едно .Това е 34 годишен тормоз над хората , по -добре две бомби и да се свършва .
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Червена к.укумявка :)))