Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?

Животът в чужбина не ви освобождава от задълженията към Родината, заяви Кулеба
23 апр 2024 17:00, Нели Христова
350
Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?
Снимка: БГНЕС

Украйна въвежда нови мерки, които ще насърчат мъжете на военна възраст да се завърнат в страната, тъй като армията се бори да удържи фронтовата линия, отчасти поради задълбочаващия се недостиг на работна ръка, предаде АФП.

Този месец Киев въведе ново законодателство, с което се затягат наказанията за отклоняващите се от военна служба и се намалява възрастта за мобилизация с две години до 25 години, което е част от усилията на армията да увеличи редиците си.

"Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към Родината. Ето защо вчера разпоредих мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в наборна възраст в Украйна и в чужбина. Това ще бъде справедливо", заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба.

"В най-скоро време Министерството на външните работи ще предостави допълнителни разяснения относно процедурата за получаване на консулски услуги в рамките на правната рамка за мъжете в наборна възраст в чуждестранните дипломатически мисии", каза той.

Той не уточни какви мерки вече са въведени или се обмислят.

В документ, публикуван от украински медии, който не беше потвърден от Киев, се посочва, че външното министерство спира консулските услуги за всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години.

В публикуваното писмо, подписано от първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, се казва, че украинските представителства ще издават само документи на мъже в чужбина, които им позволяват да се върнат в Украйна.

Този ход вероятно ще задължи украинските мъже, които искат да се върнат от чужбина, да преминат през различни административни процедури, които досега бяха достъпни в чужбина.

Паспортната служба на Украйна обяви, че е спряла издаването на някои документи в консулствата в чужбина, позовавайки се на "технически причини".

През последните месеци превъзхождащите ги по оръжие и въоръжение украински сили постоянно отстъпват позиции на руските сили, които неотдавна превзеха източния град Авдийвка, а сега превземат и околните села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мъжете им се разбягаха, чак на третата година от войната се сетили да ги връщат :))
64
0
 
6
 
! Отговори
З преди 2 месеца
Насърчават мъже как точно ги насърчават? Като ги принуждават
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нека да припомня, че най-много БЪЛГАРИ зад граница живеят в Украина. Четейки коментарите разбирам, че доста хора не са наясно с този факт.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едва ли ЕС може да върне някой против неговата воля в държава в която се води война, по тази логика да върнем всики брадати дето нали уж за това дойдоха
61
1
 
25
 
! Отговори
Ели преди 2 месеца
Да, бе, сигурно. Политици правят мизepии, а обикновения гражданин да ходи да се бие. Да излизат политиците и военните, генерали и подобни на бойното поле и да оставят хората на мира.
60
1
 
15
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Кой ще върнат? Тези със заритите лимузини в пясъка, на държавна издръжка 3 г?
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелката ще ги посреща на гарата с плюшени мечета. - Никой няма да се прибере.
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Винаги първи на огневата линия са пропагандаторите и пълководците, те са пример, след тях другите.:))
57
5
 
23
 
! Отговори
Тагаренко преди 2 месеца
Като свършат украинците , вие се стягайте! Слва Украине!
56
31
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 2 месеца
Путин стана за смях в Украйна. Три години не може да превземе 20 села с цената на половин милион жертви. Оттук нататък никой няма да взима руската армия насериозно.
55
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ = ФАЩ принудиха куклата на конци Зеленски да принуди Путин да започне инвазията. А сега същите тези перат десетки десетки милиарди и някои хора отвъд океана станаха мега богати от цялата тая работа. Ние в Европа разбира се отново сме в ролята на ХРАБРИ ДУХАЧИ!
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми Зеленски да им обещае безплатна дрога и украинските наркоманчета че се върнат на бързо в Украйна
53
2
 
20
 
! Отговори
Прощаваме ви фашки преди 2 месеца
Вече започвам да разбирам тези, които възхваляват фашисткият режим в Украйна. Те са жалки нещастни човечета които са преминали през няколко стадия на развитие през своя живот и в злобата, страха и омразата си към Русия са станали и фашисти. Засега прикриват своята фашистка идентичност, само зад русофобията си и затова с такава надежда и лелеяна мечта очакват фашистка Украйна да победи за да започне победоносният ход на новия фюрер, наркомана със зелените парцалки.
52
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Виждам, че никой не иска да защитава родината си. Тогава ще преживеем същото както преди 80 години, ако сте забравили да ви припомня. Влиза окупатора у вас, ограбва ви, оправя жена ви, а вас ви кара да му сервирате питие и мезе. След което влиза втори окупатор, прави същото и т.н. И след това се раждатбащите ви - прекрасно , нали
51
0
 
5
 
! Отговори
Купих танк преди 2 месеца
Танк на старо от армията! Намерил съм и снаряди на черния пазар! Мисля скоро да го подкарвам и да ги подхващам нацистите! До Укрия все ще го закарам някак си!
50
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро ще почва битката за Херсон! Страшно ще е! Укрите се мъчат отчаяно да разбият язовирните стени и да потопят целия град. Мъчат се да взривят и Атомната ел. централа. Ще идва армагедона скоро! Запасявайте се с вода, консерви!!
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
31 хиляди?? На месец сигурно имаш предвид?
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали жертвите бяха само 31 хиляди
47
0
 
41
 
! Отговори
Укривам се в балкана преди 2 месеца
Тази зима на балкан ще е! Нацепил съм дърва има за две зими! Горе в балканеца отивам още Септември, пък нека пращат повиквателна щибаняците от ДБ! Аз за интересите на САЩ няма да ходя да гина. Да ходи да се бие Христо Иванов и лунатиците около него.
46
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците в Бг да ходят в селата в България. Хем ще пазят възрастните хора от битовата престъпност, хем възрастните хора ще пазят украинските мъже от мобилизация, като не ги издават на полицията, че пребивават там. В селата и без това полиция почти няма, така че няма кой да ги закача. По този начин нашите баби и дядовци ще живеят по-спокойно, а украинците ще спасят живота си. За България този вариант не е лош според мен.