Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?

Животът в чужбина не ви освобождава от задълженията към Родината, заяви Кулеба
23 апр 2024 17:00, Нели Христова
350
Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?
Снимка: БГНЕС

Украйна въвежда нови мерки, които ще насърчат мъжете на военна възраст да се завърнат в страната, тъй като армията се бори да удържи фронтовата линия, отчасти поради задълбочаващия се недостиг на работна ръка, предаде АФП.

Този месец Киев въведе ново законодателство, с което се затягат наказанията за отклоняващите се от военна служба и се намалява възрастта за мобилизация с две години до 25 години, което е част от усилията на армията да увеличи редиците си.

"Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към Родината. Ето защо вчера разпоредих мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в наборна възраст в Украйна и в чужбина. Това ще бъде справедливо", заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба.

"В най-скоро време Министерството на външните работи ще предостави допълнителни разяснения относно процедурата за получаване на консулски услуги в рамките на правната рамка за мъжете в наборна възраст в чуждестранните дипломатически мисии", каза той.

Той не уточни какви мерки вече са въведени или се обмислят.

В документ, публикуван от украински медии, който не беше потвърден от Киев, се посочва, че външното министерство спира консулските услуги за всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години.

В публикуваното писмо, подписано от първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, се казва, че украинските представителства ще издават само документи на мъже в чужбина, които им позволяват да се върнат в Украйна.

Този ход вероятно ще задължи украинските мъже, които искат да се върнат от чужбина, да преминат през различни административни процедури, които досега бяха достъпни в чужбина.

Паспортната служба на Украйна обяви, че е спряла издаването на някои документи в консулствата в чужбина, позовавайки се на "технически причини".

През последните месеци превъзхождащите ги по оръжие и въоръжение украински сили постоянно отстъпват позиции на руските сили, които неотдавна превзеха източния град Авдийвка, а сега превземат и околните села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И жените да си приберат, че иде лято и ни трябват свободни места по хотелите на морето. И развратът ще намалее рязко.
24
3
 
15
 
! Отговори
Eeee преди 2 месеца
Аре ся сичкото курортист на фронта да пази Родината си от руския окупатор
23
6
 
6
 
! Отговори
Тенгри яко в дупайко преди 2 месеца
;))) Западните оръжия, които ще бъдат накупени с тия 61 млрд. долара, могат да бъдат управлявани от ИИ (изкуствен интелект).;))) Достатъчно е в алгоритмите му да има закодирана дълбока омраза към руснаците;))) Така, управляващата хазарска върхушка ша мой да краде държавни земи и да ги продава на евреите от Израел!
22
0
 
22
 
! Отговори
Много насърчени ще преди 2 месеца
се почувстват след екстрадиция и принудителна мобилизация. Зеленски и всички, които го подкрепят голям грях си туриха с тая война. Доста невинни хора измряха. Снощи гледах по "фейк нюз" медиите видях ужасни неща просто. Има и клип в който показаха умствено изостанал войник, който си играеше с калта в окопа, а този, който снимаше клипа го хокаше, че разсипал цяла бутилка вода. Гледката беше много жалка, никой драматичен филм не ме е натъжавал така.
21
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нека да погледнем нашия застаряващ народ, колко солдати ще вдигнат оръжие в защита на татковината си ако утре ни нападне огромна армия десет пъти по-гоялма от нашата и въоръжена до зъби? Колко? Украинците се борят за свободата си вече повече от две години, те са доказали че са народ които заслужава свободата си. А ние дали я заслужаваме?
20
0
 
30
 
! Отговори
Зелето вкисна преди 2 месеца
Да си взима украинските граждани от БГ !
19
0
 
26
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Преди време хленчеше един предател руснак че искал политическо убежище от Путин тук и му го дадохте. Сега дали ще дадете политическо убежище от диктатора Зеленски?
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В едно клипче на подобен полигон като на снимката, инструктор обяснява на редова укра как се стреля с РПГ, но някаква натовска модификация. Човекът не можа да произведе изстрел и се отказа. Нахаканият инструктор отиде да му покаже, стреля, но РПГ-то гръмна в ръцете му. Запада масово си даде оръжията са утилизация на Украйна, много от тях неизправни.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АМИ ИМА И РУСКИ КОНСУЛСТВА БЕ. МАЙ ЩЕ СЕ ПРАВИ ЗАВОЙ КЪМ ТЯХ.
16
4
 
47
 
! Отговори
По същество преди 2 месеца
Могилизация. Западът осъди стотици хиляди на смърт, без да ги пита.
15
2
 
60
 
! Отговори
Донос преди 2 месеца
Съседът - украинец ми извика полиция, понеже си бях пуснал руска музика. Сега ще пиша донос до посолството да си го приберат и да го пратят на фронта според новия закон. Нека му!
14
2
 
34
 
! Отговори
±+ преди 2 месеца
Аа за 60 милиарда гущера зелената Гадина ще прати всички укропитеци в месомелачката.Много са *** тия .
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Агентите на Зеленски да се завъртят и през Слънчака.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КАЗАНО ИМ Е :НИКАКВИ КОНСУЛСКИ УСЛУГИ, ОСВЕН ЗА ОБРАТНО КЪМ УКРИЯ.
11
6
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ТОВА НЯМА ДА ГО ОДОБРЯ! КАКТО И НЕ ОДОБРЯВАМ МОБИЛИЗАЦИЯТА В ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! КОЙТО ИСКА СЕ БИЕ ДОБРОВОЛНО!!! ОТ КЪДЕ НАКЪДЕ ЩЕ КАРАШ НАСИЛА НЯКОЙ ДА СЕ БИЕ!
10
47
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една нация достойна за възхищение се бори за оцеляване...
9
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нокой няма да се завърне от чужбина докато украйна не стане изцяло руска територия.
8
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чудя се дали изведнъж украинците в чужбина няма да се окажат руски граждани
7
3
 
61
 
! Отговори
пушечно месо преди 2 месеца
И заваляха ОТКАЗИ от УкРАИНСКО ГРАЖДАНСТВО !!!!
6
4
 
21
 
! Отговори
пидоджо преди 2 месеца
До последния хохал!