"Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара

Засилва се натискът срещу американският президент в борбата му за втори мандат
Обновена: 29 юни 2024 10:15 | 29 юни 2024 10:05, Красимир Ангелов
153
"Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара
Снимка: БГНЕС

Редакционната колегия на големия американския вестник "Ню Йорк Таймс" призова президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара, ден след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Макар да настоява, че 81-годишният Байдън е бил "възхитителен президент", либералното издание заключава, че на дебата той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи кампанията си.

Още по темата
"Няма причина партията да рискува стабилността и сигурността на страната, като принуждава избирателите да избират между недостатъците на г-н Тръмп и тези на г-н Байдън", пише вестникът. "Твърде голям залог е просто да се надяваме, че американците ще пренебрегнат или ще омаловажат възрастта и немощта на г-н Байдън, които те виждат със собствените си очи", добавя нюйоркското издание.

"Ако рискът от втори мандат на Тръмп е толкова голям, колкото той казва - а ние сме съгласни с него, че опасността е огромна - тогава неговата отдаденост на тази страна оставя на него и на партията му само един избор", посочва "Ню Йорк Таймс".

Редакционната статия беше публикувана два часа след като Байдън пристигна в Ню Йорк за двудневна обиколка за набиране на средства за кампанията си.

Тя последва ден на хаос и объркване сред демократите, след като Байдън многократно замръзна, говореше неправилно и губеше мисълта си по време на първия от двата планирани дебата срещу своя републикански съперник в Атланта.

Още преди публикуването на материала на редакционната колегия на "Ню Йорк Таймс", двама от най-изтъкнатите колумнисти на вестника също призоваха Байдън да се оттегли. "Демократическата партия разполага с някои изтъкнати фигури, които според мен биха били в добра позиция да победят Тръмп през ноември", написа Никълъс Кристоф късно в четвъртък след дебата.

"Това ще бъде труден избор. Но, господин президент, един от начините, по които можете да служите на страната си през 2024 г., е като обявите оттеглянето си и призовете делегатите да ви изберат заместник, защото това е най-сигурният курс за нашата нация", добави той.

Томас Фридман, който нарече Байдън "мой приятел", заяви, че гледайки дебата се е разплакал и призна, че "Джо Байдън е добър човек и добър президент, но няма работа да се кандидатира за преизбиране".

Вече текат и спекулации да евентуалния заместник на Байдън, като сред интересните имена е и това на бившата първа дама Мишел Обама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от Русия
Москва: Расте рискът от пряка конфронтация между алианса и Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
15
 
! Отговори
хаха преди 4 дни
На тоя дете не бих оставил да гледа, дори за 1 час, камо и цяла АМерика мухахаха
56
11
 
3
 
! Отговори
ДЖО БАЙДЪН преди 4 дни
ЕЙ СЕГА ВЕДНАГА СЕ ОТКАЗВАМ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКАТА НАДПРЕВАРА ДА ЗА СПЕЧЕЛИ "ДОСТОЙНИЯ" ОСЪЖДАН ЛЪЖЕЦ ДОНАЛД ТРЪМП :dD
55
0
 
8
 
! Отговори
? преди 4 дни
И сега кво? Ще препрограмират машинките? Ами умрелите преди 100 лета как ще ги уведомят, че оттеглят любимеца им?
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен Но нация е малко пресилено , развален английски , мършояд за символ , пиратско знаме ,територията заграбена с измама , стъкълца , огнена вода и чумави одиала .
53
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Байдън трябва да спечели, иначе светът го очакват тежки времена. Когато Тръмп беше президент, съпротивата в Америка беше огромна, включително сред знаменитостите. Тръмп направи купища гафове. Най-големият от който беше демонстрацията на приятелски отношения с Путин, когато го посрещаше във Вашингтон и преди това, когато го поздрави за преизбирането му за президент, малко след отравянето на Скрипал с новичок...
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Що бе , имате всички шансове да му организирате тържествено " изпращане " , там оръдейни лафети , разни други мурафети , топовни гърмежи , пушечни изтрели , знамена , най-вече онова противното , бива ви в такива спектакли , ши е забавно , пък ще отнесе и някоя нашенска пцувня , нас пък тук ни бива .
51
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тоя дъртак е резила за американската нация и ми напомня за пожарникар Боко, който е резила за една друга уж-нация
50
0
 
12
 
! Отговори
Айляк преди 4 дни
Байдън е провал, както и всичко свързано с неговото "управление". А американците не обичат хора, които се провалят. Масово се говори как Путин е още в "Студената война", а Байдън изобщо не е излизал оттам.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кукловодите да държат този човек на ттози пост и да го бутат към нов мандат си е най-ексцентричния социален експеримент някога !
48
0
 
17
 
! Отговори
Още санкции? преди 4 дни
От Бркюсел искат война безкрай, докато съсипят окончателно ЕС. Още санкции? *** и !
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Републиканците трябва да подкрепят Байдън, той работи за тях.Всъщност след тия двамцата ще дойде американския Горбачов и със щатите е приключено за дълго време.
46
0
 
8
 
! Отговори
МАГА преди 4 дни
Льохман Джо няма да се откаже доброволно, ще трябва да го разболеят или внезапно починат :-)После, neдokpaтичната партия ще се чуди панически кое друго чyчeлo да изкаращото по всичко личи че не са се подготвили.И Тръмп ще спаси Америка!
45
0
 
12
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 дни
Много интересно!Според статията в NYT американците са принудени да избират м/у недостатъците на г-н Тръм и г-н Байдън!!?А на европейците даже не им се дава право на избор направо им се натресва тази г-жа гинеколожка заедно с други такива като нея които да управляват съюза!?А нейните недостатъци даже ми изглеждат по-големи!?Дано депутатите в ЕП проявят поне малко здрав разум и да откажат да я утвърдят!?
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Усетиха руския "Посейдон" много близо до задните части на САШ :)))
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Бай пън: какво отказване Митеран и Кол ми казаха, че съм спечелил.
42
2
 
1
 
! Отговори
БайДэн е преди 4 дни
Манджурският Кандидат на Путин!
41
0
 
2
 
! Отговори
Дончо и Демента преди 4 дни
Кот кажат началниците! Кот кажат началниците!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не, не.. да остане, че Тръмп да спечели убедително и да СЛОЖИ КРАЙ НА ВОЙНАТА! Брюксел не харесва това.
39
1
 
11
 
! Отговори
смешен плач преди 4 дни
Неолибералната ислямистко сатанистка общност иска да прехвърли провала си върху Байдън.Едва ли не той е виновен щото е стар?А не беше ли такъв, когато същата общност го изтъпани, за да направи груби фалшификации на изборите и да постави американската държава в състояние на морален фалит.Разбира се тогава Байдън си беше окей.Сега всичко рухна и се търси виновник, че Тръмп се завръща.Дори да го махнат Тръмп пак ще спечели, но и тогава ще е виновен Байдън, защото се е отказал късно.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"безразсъдната авантюра" на този дементен старец я гледаме в Украйна