Светът е на ръба на катастрофа, задава ли се нова война?

Новият конфликт е между Израел и Ливан
Обновена: 22 юни 2024 19:34 | 22 юни 2024 19:34, Инна Ангелова
132
Светът е на ръба на катастрофа, задава ли се нова война?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш сподели, че светът е на ръба на катастрофа и се задава нова война, посочвайки рисковете от потенциален опустошителен конфликт между Израел и ливанската организация „Хизбула“.

Ръководителят на шиитската милиция Хасан Насрала предупреди, че „Хизбула“ е подготвена за пълномащабен конфликт с Израел и може да нахлуе в северните територии на еврейската държава в случай на по-нататъшна ескалация.

Изявлението на Гутериш дойде след като Хадж Сами Талеб Абдула, един от висшите командири на групировката, беше убит при израелски удар срещу Южен Ливан миналата седмица.

„Един необмислен ход – една погрешна преценка – може да предизвика катастрофа, която далеч надхвърля границата на въображението“, каза генералният секретар на ООН пред репортери на пресконференция, добавяйки, че „светът не може да си позволи Ливан да се превърне в следващата Газа“, се казва още в изявлението на Гутериш.

Той призова и двете страни „спешно да се ангажират“ с мира.

„Светът трябва да каже високо и ясно: незабавната деескалация е не само възможна, тя е от съществено значение. Няма военно решение“, каза той и добави, че много хора вече са загубили живота си или са били прогонени от домовете си както в Ливан, така и в Израел.

Мироопазващите сили на ООН на място вече „работят за деескалация на напрежението и помагат за предотвратяване на погрешни преценки, в изключително предизвикателна среда“, добави генералният секретар на ООН.

След размяна на ракетни удари между Израел и „Хизбула“ над 53 хиляди израелци и още около 100 хиляди ливанци напуснаха домовете си за последните девет месеца.

По-рано тази седмица външният министър на Израел Кац заплаши, че Тел Авив е „много близо“ до решение, което ще „промени правилата на играта“ срещу шиитската милиция.

Също така САЩ са станали „все по-загрижени“ за перспективата войната между Израел и Хамас да се превърне в по-голям конфликт в Близкия Изток, включващ „Хизбула“ и потенциално американски войски. Служители на Белия дом обвиниха израелския премиер Бенямин Нетаняху в коментар за Axios тази седмица, че възпрепятства усилията за деескалация с твърденията си, че Вашингтон задържа оръжия за Израел, но Тел Авив е получил уверение от държавния секретар Антъни Блинкен, че администрацията на президента работи да убеди Конгреса да разреши оръжейните доставки.

Израел започна масирани бомбардировки и нахлу в Газа през октомври миналата година в отговор на атака на „Хамас“. Палестинската групировка плени 251 израелци и заяви, че ще ги размени срещу палестинци, държани в израелски затвори, сред които палестински жени и деца.

Деветмесечната офанзива на израелската армия, която включваше тежки бомбардировки и сухопътна инвазия в Газа, отне живота на 37 500 палестинци, според палестинското министерство на здравеопазването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: войнаООНИзраелХизбула
Още от САЩ
Първо в Луизиана: Ще позволят кастрация на педофили
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Книжовен български : Guderish ...Гудеуш ...
69
0
 
4
 
! Отговори
Пацо преди 1 седмица
Абсолютно безсмислена позиция на секретаря на ООН както и много други подобни. Излизат с изявления, че осъждат, че призовават към деескалация, че светът трябва да се формира около мира и разбирателството, а същевременно се произвеждат денонощно оръжия, самолети, бомби. Военната индустрия пращи. Просто не може да спре за секунда.Демек, повтарям се - за мен абсолютно безсмислена длъжност, организация.Това са може би стотици, ако не и хиляди работни места, от които зависят изключително малко неща
68
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Имам една молба господин Гудеуш....бихте ли от ООН пратили един символичен подарък на хер Сакскобурготски и на Народно Събрание, Министерски съвет и Президентство на Република България и на Ватикана и Българска Православна църква: Копие на Женевската конвенция, Хартата за правата на човека и по едно копие на Доктор Джекил и Мистър Хайд! За сметка на НРБ и как се губи половин страна и участие в Антарктическия договор. Май са си загубили техните!
67
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Друга разлика между терапия и медицина, е в терапията не се използва думата пациент!
66
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Вижте сега принципно юридическата презумция е: Невинни до доказване на противното! Я сетете се в кой случай се приема обратната презумция: Виновни до доказване на противното!
65
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
И това дълго преди господин Флеминг от един прогнил пъпеш да извлече гъбата с пеницилина!
64
2
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Много хора подценяват терапията тия дни ...Ошвалдо Круш унищожи епидемия от жълта треска и малария само с терапевтични методи - огнехвъргачки за комарите, терапевтично зариване на блатата , където се въдят, промяна на архитектурните стандарти....
63
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Много хора ме питат каква е разликата между терапия и медицина? Ошвалдо Круш е терапевт, Флеминг е медик! Габровски е касапин!
62
2
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Господин Гудеуш...Гидериш ... Аз съм почитател на един ваш сънародник Ошвалдо Круш.... С огнехвъргачките комарите, блатата се зариват, профилактика....
61
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Процедура на МВТ. Виновни до доказване на противното!
60
3
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Ти не знаеш тая брилянтна идея с какви хора ме запозна ....a bunch of misfits headhunters ....ирокези, бивши специални части от различни страни, паравоенни... Свестни типове и те като мен гледат да си докарат някой лев, долар, евро допълнително ....
59
3
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Абе то всичко почна с един разговор между мен и представителя на трибунала. Ние със следователя и адвоката по делото много си говорим.... За доктор Джекил и господин Хайд и как винаги убиват Джекил мама му стара! И то дойде една брилянтна идея!
58
1
 
7
 
! Отговори
Кой какъв е преди 1 седмица
До А защо: Пред посолството на САЩ в София (но отвън, на наша територия) има паметник на американските летци, които са бомбардирали София по време на Втората световна война. По официални данни при бомбардировките загиват 1243 жители на столицата, 1355 са ранени, а разрушените сгради са над 5300, главно в центъра на града. По същото време са бомбардирани и други селища на страната - Драгоман, Враца, Карлово и военното летище там. А за нас да има такъв паметник в столицата ни е позор.
57
3
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Дотук съм няколко милиона нагоре от опитите ви....продължавайте....ловът продължава.... Аз не бързам, Трибунала не бърза.... Нали знаете колкото повече, толкова повече ....е казал Мечо Пух ....Което ми напомня Какво символизират животинките в Мечо пух.... Тигър - Индия, Совата - Канада, Кенгуруто - Австралия...абе накратко всички колониални владения на Великобритания....и всички са животни само Кристофър Робин е човек!
56
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Не знам дали в UK ще ме разберат ама.... Тия счупиха ракиятаааа бе! Аааа правилното произношение на Португалски е Гудеуш! Бутилката ми с ракия още е пълна и неотворена и здрава!
55
1
 
1
 
! Отговори
Няма страшно преди 1 седмица
Ние ще седим неутрално с изслути *** и ше се оглеждаме накъде да се наведем
54
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Както би казал един псевдоним Vol'Jin : Pasdingo maaaan and good hunting! А господин Хил от кантината на Хиперион би добавил : Винаги ще се намерят хора да се бият за правилната награда! А наградите са в банковите сметки на плячката, или в дюшек банки или буркан банки или недвижимости или в движимо и недвижимо имущество след търг!
53
4
 
4
 
! Отговори
ЦСКА София преди 1 седмица
Мечтата на клошарите копейки,светът да стане развалина и така живота им да влезне в общото русло...демек ние сме гола вода и всички покрай нас също.Урааа.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те нищо не разчистват в Газа а създават мъченици,Децата на убитите в лагерите араби са бъдещи боици на Хамас.
51
3
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 седмица
Въпрос на време е Иран да вземе гумичката и да ги изтрие от картата.Да видим все пак докъде ще стигнат евреите с разчистването на територии.Засега в Газа им се получава и си вярват,което е добре.