Лични лекари предлагат у нас да има сиеста заради жегите

Идеята е за ограничения в работното време на фирми и администрация
30 юни 2024 12:54, Елка Василева
27
Лични лекари предлагат у нас да има сиеста заради жегите
Снимка: архив, БГНЕС

Лични лекари от Пловдив предлагат да се въведат ограничения в работното време на фирми и администрация заради жегите.

Така според тях хората ще се задържат в домовете си в най-рисковите часове от деня и по-рядко ще търсят лекарска помощ заради прегряване, високо кръвно или стомашно-чревни проблеми, предаде БНТ.

Колко сме далече от въвеждането на така наречената сиеста по подобие на Испания?

Пред кабинета на д-р Александър Калайджиев потокът от пациенти е постоянен. Възрастни хора, записани за по-късен час, идват още сутринта, за да минат по-рано с цел да избегнат жегите.

Административните и обществени сгради в Пловдив, които са климатизирани, са изключение. Често вътре в тях е по-горещо и задушно отколкото отвън.

"В нашето общинско ДКЦ може да видите в коридора за каква температура става въпрос и пациентите как чакат в тази горещина", заяви д-р Александър Калайджиев, общопрактикуващ лекар.

Според медика е време на общинско и държавно ниво да се въведе ограничение в работното време по подобие на средиземноморските страни.

"Това, което може да се направи, за да се ограничи движението на пациентите в часовете от 11 до 5, нещо подобно на сиестата. Всички други страни имат дървени капаци, за да се ограничи топлината. Озеленяването намалява и тези неща подлежат на управленчески решения, аз не виждам нищо от страна на общината и държавата като интерес", коментира д-р Александър Калайджиев.

В Испания в най-рисковите часове от денонощието, когато температурите надхвърлят 40 градуса, работят само ресторантите и по изключение някои търговски обекти.

"От 2 на обяд до 6 часа всичко е затворено, дори и кафенетата, почти всички фирми, фабрики, които могат да затворят, затварят август месец. Юли, докато излязат в отпуска, са с намалено работно време заради топлината", допълни Златка Дойчевска от Мадрид.

В Пловдив засега не се планират промени в работното време на администрацията.

"Хората, които работят на терен по почистването на града, започват по-рано работа. По изисквания на Инспекцията по труда - един час работа и 15 минути на сянка, като им се дават и на тях течности", каза още кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Когато е най-топло, от общината ще раздават безплатно вода на пловдивчани, за да се разхлаждат в жегите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Общество
20 пожарникари заминаха да помагат на колегите си в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
158 преди 17 часа
Работя до вкъщи и понякога си позволявам 20 мин. дрямка. После съм като нова!
23
0
 
0
 
! Отговори
Баба Гица преди 1 ден
И между другото аз съм от Пловдив и повече от 20 г. бях при едно джипи, което след като се пенсионира смених 4 лични лекари за 3години, защото са много" кадърни "и подкупни.Все в ръцете те гледат,чакаш ги с часове да влезеш при записан час,а някои не признават ТЕЛК и си искат трите лева.Много съм разочарована.Пълна скръб.
22
0
 
0
 
! Отговори
Баба Гица преди 1 ден
Пловдивските лични лекари са едни мекерета, печалбари и мързеливци.Повечето от тях са с работно време 4-5 часа на ден и много им е изгодно хората да са на работа по 15 часа.Не им ли минава през ума,че никой не е женен за работата си? Пример: Отивам на работа в 8, наобед спирам за 2- 3 час и стоя пак на работа за да чакам да започна отново.Още по уморена на един стол няколко часа,да чакам пак да започна и се прибирам вечерта в 8.Страхотна идея . Голяма простотия.Лесно им е на тях в кабинета.
21
1
 
1
 
! Отговори
Лина преди 1 ден
Би било добре. Даже и в училищата да се помисли. В стаите е ужасно топло, а при покриване на нормативи на някои им прилошава
20
2
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 1 ден
Винаги съм казвал, че българските лекари са напълно некомпетентни. Един възрастен човек се нуждае от постоянен сън 7-8 часа, а спането по време на обяд нарушава ритъма на съня. Тези 7-8 часа сън за да бъдат ефективни трябва да преминат няколко фази на т.н. "дълбок сън". Ако човек не спи нормално ПРЕЗ НОЩТА, това се изразява във високо кръвно, а високото кръвно налягане в последващи инсулт/инфаркт когато напредне възрастта. Алкохолът НАРУШАВА ритъма на дълбокия сън.
19
1
 
3
 
! Отговори
Руси преди 1 ден
Хахахах косур му е на *** сиеста. Това няма как да се приложи на територията на България,нито има кой да следи за нередности. Защо се заблуждавайте ,нали ви даждсте ,че държавата е свършена!
18
0
 
5
 
! Отговори
Gumcho преди 1 ден
Направо го виждам-бачкаш от 9 до 6, работно място на час път от вкъщи. слагат ти една сиеста от 12 до 3 Тоест прибавят към работния ден още 2 часа транспорт- ако решиш да си пътуваш печелиш евентуално време за почивка от 1 до 2, щото в 2 трябва нали пак обратно за работа. Отделно по време на сисестата не можеш да правиш нищо= то всичко затворено. И така неусетно бавно и полека работния ти ден става от 9 до 9.
17
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 ден
Аз предлагам да има бирена фиеста.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Както казваше Бойко пенсионерите ще пазаруват само до 8 сутринта бухахахахахаха
15
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 ден
не само личните лекари но и магазините трябва да отварят по рано сутринта да сепазарува докато е хладно аптеките също
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Представете си само за какъв трафик идв реч, ако всички трябва да се прибират наобяд в къщи и после пак да излизат.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Че то администрацията по цял ден са в сиеста и клюкарстват до климатиците, а колкото до фирмите колко от тях могат да си го разрешат.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
След една две сиести и ще съм безработен
11
0
 
4
 
! Отговори
Лека жена преди 1 ден
И аз редовно си вея с ветрило на ****ето. Мислех, че съм единствената. :) it's hot, hot!
10
7
 
9
 
! Отговори
456 преди 1 ден
Напълно подкрепям!
9
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
По-добре да си останат сегашните изисквания- климатици с определени градуси или при невъзможност да има почивки, вода и т.н. Сиеста не значи по-малко работа, а работа от 8 до 10 вечерта и една дупка през деня без градски транспорт, магазини и т.н. Колко са навити да работят от 8 до 2 и след това от 6 до 10? И в паузата да няма нищо работещо. Още помня в Кипър 2км пеша до хотела, 0 работещи места да купиш вода по пътя и т.н.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тая Златка от Мадрид не знам кво работи ! Та да и кажете че само който работят на вънка са със променено работно време! Всички останали си работят нормално!А тия от администрацията са на климатици не висят отвънка на жегата!
7
3
 
24
 
! Отговори
Баба Гошка преди 1 ден
Промиват ви мозъците. Където има навалица, винаги е отворено. А като няма - бизнеса се ориентира каквото време е изгодно. Мадрид се изпразва лятото, защото хората се изнасят по моретата. Но тъй като живея на морето, точно юли и август има най- много хора и всичко е отворено постоянно. Големи изводи прави селския фелдшер, на базата на 1 мадридска имигрантка. Хайде малко по- сериозно. При сиеста работното време продължава вечерта до 20, 21, 22часа. Това ли иска доФтора?
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Че кой работи в жегата, всички имитират работа.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 2Че те хората ходят на хладно в моловете.