Милионерите в САЩ са повече от населението на България

Те са се увеличили с 500 хил. за една година
17 юни 2024 07:13, Нели Христова
167
Милионерите в САЩ са повече от населението на България
Снимка: БГНЕС

С 1 милион повече от населението на България са милионерите в САЩ за 2023 г. Това стана ясно от скорошно проучване на консултантската компания “Капджемини”. Данните показват, че милионерите в страната на неограничените възможности са се увеличили със 500 хил. до 7,43 млн. души, което е 7,3% ръст спрямо 2022 г. С това САЩ изпревариха останалия свят и затвърдиха първото си място по създаването на богаташи, съобщи Си Ен Би Си.

Общото състояние на милионерите в САЩ през миналата година е достигнало $ 26,1 трилиона, което е със 7 на сто повече спрямо предходната 2022-а. За целта на изследването милионерите са определяни като “хора, които притежават инвестиционни активи за най-малко 1 милион долара”. В тази сума не се включва пазарната стойност на основното им жилище, на предмети за дълготрайна употреба или с колекционерска стойност. Традиционно най-много са милионерите в Ню Йорк.

Забогатяването на американците през 2023 г. идва на фона на поскъпването на акциите на редица компании, търгувани на фондовите пазари в САЩ, и на рекордните стойности на водещите борсови индекси. Основни фактори за процъфтяващия фондов пазар са развитието на технологиите, базирани на изкуствен интелект. На този фон лихвените проценти остават високи, което увеличава парите, държани на влогове. Към това трябва да се прибавят и трилионите долари, които администрацията на президента Джо Байдън наля в икономиката на страната, включително и под формата на финансова помощ за потребители и производители.

Броят на американците със състояние от 30 милиона долара или повече е нараснал със 7,5% през 2023 г. до 90 700 души, а общото им състояние е достигнало 7,4 трилиона долара. В световен мащаб свръхбогатите представляват 1% от милионерското население.

Големият въпрос е дали бумът на богатството от последното десетилетие, първоначално подхранван от ниските лихвени проценти и ликвидност, а после от пандемичния стимул и AI, ще продължи. Глобалните конфликти, нестабилната политическа обстановка, лихвените проценти и потенциалното икономическо забавяне променят бизнес средата и правят бъдещото непредвидимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Е и?
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До popa ot razgrad 82 - От близо 4 века е така, ако трябва да сем честни.
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Средната цена на нкъша в Калифорния стана 800 000+ долара и това беше преди 5 месеца, сега може и да е повече ... Имал си къща, за 200 000 долара. И сега е 800 000. Защото си има и пенсионен фонд - ЧЕСТИТО! Милионерче! АМа тоя милион няма нищо общо с они милиони от 90-те или 80-те.
79
6
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 седмица
от векове Запада е бил синоним на просперитет, а Изтока на изостаналост...и сега не е по-различно...
78
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КОЛОНИЗАТОРИТЕ НА СВЕТА СА РУСИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ- ТЕ ОТИВАТ В ОБЕДИНЕНИЯТ ЗАПАД- ОТ РУСИЯ- НАД 20 000 000, ОТ КИТАЙ СЪЩО- УВИСВАТ НА ГЪРБА НА РАБОТЕЩОТО НАСЕЛЕНИЕ, ИЗТОЧВАТ СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА ЗАРАДИ ВИСОКАТА СОЦИАЛНА ПЕНСИЯ В САЩ- ПО ВИСОКА ОТ СРЕДНИТЕ ЗАПЛАТИ В НА КОЛОНИЗАТОРИТЕ ПЪК ВИЕ СИ ЛАЙТЕ КАК ЗАПАДЪТ КОЛОНИЗИРАЛ СВЕТА- НЕ СЪМ ЧУЛ ДА ИМА АМЕРИКАНСКИ КВАРТАЛ В ЕВРАЗИЯ/БРИКС- НО ВИЖ В АНГЛИЯ, ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ, САЩ- ИМА КВАРТАЛЧЕТА НА МЪРЗЕЛИВИ ЧЕБУРАШКИ- ПРЕПЪЛНЕНИ С МИЗЕРИЯ И ПРЕСТЪПНОСТ.
77
1
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 седмица
В Улан Батор столицата на Монголия има цели квартали от палатки.
76
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо ново, хората учат и бачкат, не викат че нямало да им работели на тея и онея и да чакат някой да им метне 50лв от джипката.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ISSA- za 2023g социалната пенсия в САЩ е 914дл-това ако никога не е работил или не е правил вноски в социално осигурителната система и 1371 дл социална пенсия за двойка.
74
0
 
2
 
! Отговори
магнит? ский! преди 1 седмица
Ние не кардем,само си берем!
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези които останат ще диктуват дневният ред.
72
3
 
6
 
! Отговори
Дид преди 1 седмица
Колонизаторите на съвремието ни! Какво очаквате? Целия свят работи за тях.
71
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От две години работя за американска компания, не живея в България, преди 11 години тръгнах. Завърших във Лондон, дистанционно, защото живея на по-добро място в Европа.Не съм милионер, но заплатата ми е $85 000 + бонуси, не е много. Често пътувам, идвам си и 2-3 годишно в България(баща ми не разрешава повече). Успех на тези от вас, които оставате и на всички останали, които "тръгвате".Важното е да си вярвате и да работите, и пак да работите!
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Международна органиязация на труда към ООН- за 2021г- средната пенсия в Китай е 170 юана- 43лева- взема я всеки 9 китаец- до скоро в Китай е нямало пенсионна система.
69
0
 
6
 
! Отговори
Информацията преди 1 седмица
Прави чудеса. 97ма и ние всички бяхме милионери :D
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тук пак започва някакъв спор САЩ или Русия. Що така бе българи, що само в чуждата супа гледате. Развивайте се точно толкова колкото можете и разберете, че богатството не прави живота лесен, нито пък весел. Ако има какво да предложиш на света, света ще те направи богат. Ако започнеш правилно да се развиваш днес, след 1000 години фамилията ти може да е достатъчно развита. Май забравихте за смирение и почит към живота такъв какъвто е.
67
0
 
12
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 седмица
думата милионер вече не носи същият смисъл както преди...за последните 30 години долара е изгубил около 110% от стойноста си...т.е. това което си купувал за 100 долара тогава, сега можеш да го купиш за 200...думата милионер вече по-скоро описва хората от средната класа, а не богатите...
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А милионерите в Русия са ммного нещастни и скачат от 6 ия етаж или с други способи се само у биват!
65
5
 
2
 
! Отговори
Путин преди 1 седмица
До Американофил - Так точна, но пачему домляни в России мечтают бъйт бездомники в США?
64
1
 
3
 
! Отговори
Американофил преди 1 седмица
До 61 руската статистика такива ги брои за бездомни, а американската статистика не брои палаткаджиите за бездомници ;);)
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И това какво трябва да ни говори. Само богатства са им в главата на днес.бг. Голям е зора да ни тикат в носа какви били американците, колко били богати, и там каквото се сетят. Богат-беден, все тая. Ако си читав човек си читав винаги.