Милионерите в САЩ са повече от населението на България

Те са се увеличили с 500 хил. за една година
17 юни 2024 07:13, Нели Христова
167
Милионерите в САЩ са повече от населението на България
Снимка: БГНЕС

С 1 милион повече от населението на България са милионерите в САЩ за 2023 г. Това стана ясно от скорошно проучване на консултантската компания “Капджемини”. Данните показват, че милионерите в страната на неограничените възможности са се увеличили със 500 хил. до 7,43 млн. души, което е 7,3% ръст спрямо 2022 г. С това САЩ изпревариха останалия свят и затвърдиха първото си място по създаването на богаташи, съобщи Си Ен Би Си.

Общото състояние на милионерите в САЩ през миналата година е достигнало $ 26,1 трилиона, което е със 7 на сто повече спрямо предходната 2022-а. За целта на изследването милионерите са определяни като “хора, които притежават инвестиционни активи за най-малко 1 милион долара”. В тази сума не се включва пазарната стойност на основното им жилище, на предмети за дълготрайна употреба или с колекционерска стойност. Традиционно най-много са милионерите в Ню Йорк.

Забогатяването на американците през 2023 г. идва на фона на поскъпването на акциите на редица компании, търгувани на фондовите пазари в САЩ, и на рекордните стойности на водещите борсови индекси. Основни фактори за процъфтяващия фондов пазар са развитието на технологиите, базирани на изкуствен интелект. На този фон лихвените проценти остават високи, което увеличава парите, държани на влогове. Към това трябва да се прибавят и трилионите долари, които администрацията на президента Джо Байдън наля в икономиката на страната, включително и под формата на финансова помощ за потребители и производители.

Броят на американците със състояние от 30 милиона долара или повече е нараснал със 7,5% през 2023 г. до 90 700 души, а общото им състояние е достигнало 7,4 трилиона долара. В световен мащаб свръхбогатите представляват 1% от милионерското население.

Големият въпрос е дали бумът на богатството от последното десетилетие, първоначално подхранван от ниските лихвени проценти и ликвидност, а после от пандемичния стимул и AI, ще продължи. Глобалните конфликти, нестабилната политическа обстановка, лихвените проценти и потенциалното икономическо забавяне променят бизнес средата и правят бъдещото непредвидимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
12
 
! Отговори
Защо преди 1 седмица
Някой виждал ли е по магазините нещо на което да пише ""Произведено в САЩ"" Незнам колко милионери имат но последните години нищо не произвеждат освен войни и хаос. Дългът на държавата е с е с десетки нули . 35 години сме съюзници а не видях нищо тяхно което да ползваме т.е. нещо дошло от САЩ. Само даваме пари и получаваме " демокрация" и съвети.
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 121 Навсякъде по-бедните надничат в канчето на богатите и затова и социализмът се е родил и в момента всъщност процъфтява. Не е ок това и само спира хората от това да се стегнат поне малко да пробват да избягат от бедността или поне да натиснат децата си за това, но това е положението. Навремето хората са продавали ниви, за да изучат децата да не са овчари. Сега е "Не работи, че то за двойно на мота заплата ще те гърчат само.". Другото написано от теб са пълни глупости, обаче.
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Пфф Изобщо не говорят за нетни активи. Смятат всичко освен основно жилище като актив- пенсионен фонд, акции, спестявания, имоти, коли и т.н. Написано е в статията. Не е написано, че не смятат дълговете ти грам. Т.е. може да си на предпенсионна възраст с пенсионен фонд за 500000, къща в друг щат(за вила или наследствена) и кола, която изплащаш, и вече си милионер за сметката. В случая поколението на 60те- бумърите, затова са 74% от "милионерите"- имат къщи, по малко акции и пенсионен фонд.
119
1
 
1
 
! Отговори
Бедняк преди 1 седмица
До 121Ти от богатите ли си, че не се разбра от написаното. И много ли бачкаш докато драскаш тука в коментарите? Явно обаче имаш опит със селският бит и гетата из родината
118
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Селяците без мозък с селския манталитет са свикнали да надничат в канчето на богатия.Да му броят парите.Да съветват как трябвало да се случват нещата. Америкосите бачкат хората и имат.Булгурите изобщо работите ли.Цигари по цял ден пърденев дунапрена на стола.Телефони.Мечти някой да ви опрай да ви даде.Да вземем от по богатия - да дадем на вас-увреденият непълноцен койот.Та вие за л-но не ставате вичките 99% сте съдрано гето от умствено непълноценни голаци.Правилно ДС банките ви дерат на голо
117
1
 
2
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 1 седмица
А милиардерите в България са повече от българите в България...
116
1
 
5
 
! Отговори
Пфф преди 1 седмица
Говорят за нетни активи, това са само кеш пари в банки и инвестиции в акции. Къщи и коли не се смятат към нетното богатство. Затова и са само 7.5 милиона. Ако смятат къщи и коли, всъщност милионерите са около 30% от населението или 100 милиона човека.
115
2
 
7
 
! Отговори
И изводът е преди 1 седмица
че печатница работи добре!
114
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Милионери с 2 левас у джебо бухаха бухахах бухахахаха
113
2
 
9
 
! Отговори
Bormann преди 1 седмица
Кредитни милионери бол ама питай ги куга и къде са ходили на почивка бухахахахахах
112
6
 
3
 
! Отговори
dtrmpp преди 1 седмица
така е, но там няма копейковци, тиквуни и шишковци ояденитака сьщо и шапкарин президент
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Зимбабве пък има 15 милиона билионера. Като отидеш да купиш хляб отиваш с една количка пари която тежат повече от хляба.
110
0
 
11
 
! Отговори
Минувач преди 1 седмица
Те и в България не са малко като дял от населението. Като гледам колко е раздвижен пазарът на имоти и цели строящи се блокове се разпродават като топъл хляб и като гледам какви коли се карат из София и по магистралите, при това масово... Мирише ми на повсеместни далавери! Нищо че не са декларирани.
109
4
 
5
 
! Отговори
Неграмотен преди 1 седмица
Инфлацията ги прави милионери.Държавна политика,която раздаде на калпак по време на Ковид едни нереални и незаслужени пари,сега надупи лихвите и резултата не закъснява.Статистически е така на практика,реално в имотно изражение нещата не се припокриват.Паралено върви и крипто,в един момент всичко може да рухне!
108
6
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
До Колко трилиона дълг? === САЩ нищо не дължи на никой. Не може от най-богатата и силна икономика и първа военна сила да искаш каквото и да е. Теглят чертата и почват отначало. *** си вземи парите, ако смяташ, че САЩ ти дължат нещо :)))) Колкото гърците върнаха милиардите долара заеми, толкова и САЩ ще ги върнат :))))))
107
3
 
2
 
! Отговори
аматьори преди 1 седмица
в българия има над 8 млн. МИЛИАРДЕРА,те за милионери ми говорят,много хляб има да изядат докато ни стигнат,не еирония за съжаление
106
2
 
5
 
! Отговори
Янка преди 1 седмица
Бе нека богатите да си плащат данъците и заплатите на работниците, тогава никой няма да им гледа в канчето.
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 103 А? Да не мислиш за потребителски заем на хора на заплата? Лихвите за лизинт на автомобил са 4-5%, ипотечните са 2-3% и т.н. Да не мислиш, че богат човек тегли от Кредисимо, купува телефон на лизинг или тегли 10000лв за 10г да си оправи банята вкъщи? За съжаление, колкото по-малко имаш и се водиш по-неплатежоспособен, толкова са ти по-високи лихвите и даже цените на повечето неща, които купуваш. Не че богат би купил кола за 10000лв, но ти ще платиш 15 с огромните лихви за бедните.
104
4
 
3
 
! Отговори
Богатстео преди 1 седмица
Човек може и с труд да живее добре. Зависи какво очакваш от живота и какви са ти потребностите.Пък богатите, кво да ги правиш. Едните градът по-вече, другите по-малко. Но това всъщност и за бедните важи.
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименНикой не гледа в канчето на богатите, но по всичко личи че богатите постоянно гледат в канчето на бедните.., "абе този "***" не яде ли много. Освен това не спират да ни тикат в лицето колко са богати, как вместо да скубя тревата с голи ръце, да си купя препарат и да пръскам. Все акъл дават как да се прави, а той мотика не е пипал.