US съветник в туит към Борисов: F-16 – чудесна сделка за България!

Джон Болтън: Това е чудесна сделка за България, Америка и НАТО
Обновена: 10 яну 2019 16:44 | 10 яну 2019 12:00,
647
US съветник в туит към Борисов: F-16 – чудесна сделка за България!
Снимка: БТА

Още една подкрепа за избора на F-16 за българската армия получи българското правителство, този път в лицето на съветника по национална сигурност на САЩ Джон Болтън.

В Twitter той написа, че силно подкрепя усилията на българския премиер Бойко Борисов да закупи произведените в САЩ изтребители F-16.

Болтън подчертава, че F-16 е "превъзхождащият избор" в сравнение с конкуренцията. Той допълва, че изборът на F-16 ще засили стратегическото партньорство между България и САЩ и ще осигури работа за 4000 американци.

"Това е чудесна сделка за България, Америка и НАТО", смята Болтън.

Преди Болтън, държавният секретар Майк Помпео, както и администрацията на Белия дом, също приветстваха решението на България за избор на самолети.

"Ако F-16 Блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските ВВС ефикасно и надеждно десетилетия наред и ще им предостави възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО", гласи позицията на Белия дом.

Вчера военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че кабинетът е предложил на Народното събрание България да започне преговори със САЩ за закупуване на изтребителите.

Одобреният проект предвижда да бъдат купени общо 16 самолета на два етапа.

Закупуването на 8 изтребители се очаква да излезе около 1,8 млрд. лева с ДДС. На следващ етап е планирано закупуването на още 8 машини.

Стана ясно обаче, че САЩ искат по-висока цена, а МО ще преговаря за свалянето й.

Срокът на доставка също вероятно ще бъде по-голям от записания в проекта 24 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


647
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
10
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Веселин"стига сте ревали бе,като дадохме на Русия няколко милиярда за не съществуваща АЕЦ, и за куп други глупости които са само на хартия"1. F-16V програмата е съставена от 2 части - нова електроника до стандарта на която и стари самолети да се модернизират подобен прототоип има летящ още от 10.2005г- нова конструкция на самолета с ресурс 12000ч - това го има само още на хартия2. Поръчахме от Русия части - ДА, Получихме от Русия части - ДА, това че нашите *** оплескаха нещата е история
70
1
 
20
 
! Отговори
Yan преди 5 години
След като унищожил Аварската империя, хан Крум запитал аварските пленници : От какво, мислите, че загина вашата държава, ,а те отговорили: от това, че съдиите се съюзиха с престъпниците и крадците; от взаимните клевети, които погубиха по-храбрите и умните; освен това от подкупничеството - всички станаха рушветчии; също и от търговията, понеже всички станаха търговци и се мамеха помежду си; и още - от пиянството, тъй като виното се увеличаваше и всички станаха пияници. От всичко това произлезе нашата гибел.
69
7
 
13
 
! Отговори
алек преди 5 години
не на американските тарамбуки 3та ръка
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
смятам като обикновен патриот да спра да плащам повече данъци на тази държава.Откога тролският надник се облага с данък?
67
4
 
29
 
! Отговори
ЕДИН преди 5 години
А днес в България почитаме паметта на над 1.000 /хиляда/ убити българи включително много деца, жестоко убити при първата от двете тежки бомбардировки на София от американски самолети. Същото се е повторило и на 11 януари 1942 година - отново американски самолети над София и отново убити цивилни граждани.Ние българите за благодарност издигаме паметници на американските летци загинали при бомбардировките на България и плащаме с народни пари за американски самолети.
66
3
 
31
 
! Отговори
R. I. P. преди 5 години
Те поГЕРБаха България !!!
65
3
 
28
 
! Отговори
Хъш преди 5 години
Нашите политици са абсолютни *** и родоотстъпници. То бива простотията но това е прекалено
64
4
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Подкрепа е, когато я получаваш от трета страна. Когато ти го казва заинтересован американец си е жив натиск !
63
3
 
27
 
! Отговори
Православен преди 5 години
При всяко робство, винаги сме най-послушния роб от всички роби!
62
3
 
23
 
! Отговори
до 57 преди 5 години
Не само те и какво искаш да кажеш въобще една ракета от Крим ще дойде за 1 минута само ти ли имаш изтребители какво ще направиш с тия 8 самолета ? Абсолютно нищо обаче с тях ставаш мишена на ядрени ракети. Кравaрите ще те опазят с ядрено оръжие колкото опазиха Кипър и Украйна.
61
2
 
24
 
! Отговори
Чичо Сам преди 5 години
Чудесна сделка бяха и одеалата заразени с шарка, които английските заселници дадоха на индианците.
60
1
 
16
 
! Отговори
Ревизия преди 5 години
Вчера случайно попаднах на статия в която като се направи съотнощението и Саудитска Арабия са купили за същите пари 13 чисто нови Eurofighter изтребители. Никак не ми се връзва тази сделка. Когато имаме 50тина самолета, тогава може да тръгнем и да търсим една ескадрила които да е специфична за конкретна цел, като имаме 0.... И немските тайгър бяха най-добрите танкове през 2ВСВ, но не достатъчно, Т34 бяха много повече....
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44Как колко...........още толкова по толкова!!!! Българина, още като си избра свинар за цар, е доказал че при "избора си на управници" е.......!!! Важното е да е "харизматичен", да им приказва сладки приказки и да им обещава, че ще ги оправи за .....няколко си там дни...месеци...години.....столетия!!!
58
16
 
7
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
стига сте ревали бе,като дадохме на Русия няколко милиярда за не съществуваща АЕЦ, и за куп други глупости които са само на хартия ,да не станахме по-богати и по-умни а????......какво му е на ф16 ....и само да поясня ,че още никой не притежава този самолет,тепърва ще се произвежда
57
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шведите за по малко пари ни предлагат 10 самолета и да отворят работни места за 10 000 българи, а краварите за два пъти повече пари 8 самолета и щели да се разкрият работни места за 4000 американци!По големи продажници от Цв. Цв. и Боко няма. Тия явно са ходили на школовка при Костов.
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само преди 2 дни Ердоган му показа къде му е мястото на тоя. За съжаление нямаме управници като него....
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига със тия 2милярда четете между редовете и помните по 5 секунди 1.8милярда е за 8бр ф16 не влиза в тази сума ще има искане парламента да я премахне 16бр ще излезнат над 4.5милярда лева да не кажа долара със заема поне 50% от горе инфраструктората със спицялните хангари защото самолета изисква специални условия да не говорим за доставка на части и ремонт на от другата страна на планетата и за специалния керосин които ще се внася ЧЕСТИТО
54
3
 
25
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
"И ще осигури работа на 4000 американци". Вижте сега, къде е ключът за бараката. Българският данъкоплатец дава 2 млрд. лева или квото е там;))), за да осигури работа за 4000 американци! Ако българите не искат да хранят още 4000 американци, трябва да свалят"Борисов 3" и "Американските патриоти" начаса! Всеки от нас, ще даде по 1000 лева, за да могат 4000 американци д а имат работа! Ето това е "Дружба от векове за векове";)))
53
1
 
7
 
! Отговори
до 56 преди 5 години
само те ли имат ядрено оръжие...
52
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да платим 2 млрд за да станем мишена за руските ядрени ракети и подводници.