Путин от Астана: Талибаните са наши съюзници в борбата срещу тероризма

Трябва да видим необратими стъпки от Украйна, за да прекратим огъня
4 юли 2024 18:20, Анисия Иванова
209
Путин от Астана: Талибаните са наши съюзници в борбата срещу тероризма
Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че възприема талибаните като съюзници в борбата срещу тероризма, предадоха световните агенции.

На пресконференция в Астана, където беше за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, Путин каза: „Талибаните със сигурност са наши съюзници в борбата срещу тероризма, защото всяка власт е заинтересувана от стабилността си и от стабилността на държавата, която ръководи“. Това заявление той направи, след като през последните месеци в Русия бяха извършени няколко атентата.

Москва от години поддържа отношения с талибаните, въпреки че от 2003 г. те са забранена организация в Русия, а миналия месец Путин призова Москва да "изгради" отношения с талибанското правителство.

Талибаните се борят срещу джихадисткия си съперник "Ислямска държава Хорасан" (ИД-Х) в Афганистан.

През март бойци на ИД-К убиха повече от 140 души при нападение срещу концертна зала в Москва - най-смъртоносната терористична атака в Русия от почти две десетилетия.

Путин заяви, че талибаните са "поели някои отговорности", но че все още има "проблеми, които се нуждаят от постоянно внимание вътре в страната и от международната общност".

"Сигурен съм, че талибаните са заинтересовани всичко в Афганистан да бъде стабилно", добави той.

Москва затопли отношенията си с Афганистан, с който има сложна история след съветската инвазия през 80-те години, след излизането на САЩ от страната.

Но тя не признава официално правителството на талибаните и това, което нарича "Ислямско емирство Афганистан".

На пресконференцията държавният глава на Русия заяви, че не е гледал предизборния дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп, защото е имал достатъчно своя работа за вършене, но добави, че е гледал фрагменти от диспута, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Видях някои фрагменти, но си имам достатъчно работа. Затова и не следя особено какво се случва там, особено коментарите в медиите, а те винаги имат определени предпочитания", заяви руският държавен глава.

Путин добави, че Москва приема сериозно изявленията на бившия американски президент Доналд Тръмп за готовността му да прекрати конфликта в Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС.

 "Приемаме съвсем сериозно факта, че г-н Тръмп като кандидат за президент на [САЩ] заявява, че е готов и желае да спре войната в Украйна", заяви руският държавен глава в отговор на журналистически въпроси.

Относно Украйна Путин заяви: „Няма да обявяваме прекратяване на огъня. Трябва да видим необратими стъпки от страна на Украйна. Без такива стъпки, прекратяване на огъня е невъзможно“, предаде Ройтерс.

Той добави и че няма смисъл за Русия да се обръща към украинския парламент, когато става дума за идеите на Москва за прекратяване на конфликта между двете страни, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Разбира се, че е възможно да се обърнем към Върховната рада, но в условията на узурпиране на властта от управляващия елит в Украйна - това е безсмислено, защото мнозинството в Радата е подчинено на този така наречен управляващ елит, за който споменах", отбеляза руският лидер, отговаряйки на въпроси на журналисти след срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана.

Миналия месец Путин заяви, че Русия ще сложи край на войната в Украйна само ако Киев се съгласи да се откаже от амбициите си за НАТО и отстъпи цялата територия на четири провинции, за които претендира Москва, припомня Ройтерс. Тогава Киев бързо отхвърли тези идеи и ги определи като равносилни на капитулация.

Относно САЩ руският президент заяви, че Русия ще разположи ракети със среден обсег, ако САЩ направят подобно нещо и че Русия е готова да започне тяхното производство. Путин заяви, че Москва по-скоро ще дава огледален отговор на действията на Вашингтон, вместо да действа първа, допълва БТА.

Конструктивен диалог между Москва и Вашингтон е невъзможен по време на една разгорещена предизборна кампания за президентските избори в САЩ, заяви още Путин, предаде Ройтерс. Той добави, че Русия ще чака резултатите от американските избори през ноември, за да види какво ще направи новото ръководство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от Русия
Си към Путин в Астана: Скъпи приятелю, много се радвам, че се срещаме
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Русофиле? Време е да пуснете бради и да тръгнете по сандали и джапанки - досущ като новите ви православни братя - талибаните! Ако жените и дъщерите ви са научили азбуката и проявят тоя произвол - да четат, не се колебайте славянски-православно да ги пребиете с камъни. С какъв се събереш, такъв ставаш!
188
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Браво, джуджак, покажи им колко си акълен, целия свят да ахне във възторг ;-)
187
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Да ви е честита другари русофили новата сглобка с талибаните!
186
2
 
10
 
! Отговори
Копейкин преди 1 ден
Оредяват ти поддръжниците, Путин. Сега талибаните искаш за дружки. Ама и те ви знаят колко и до кога ви е приятелството и надали ще ти се вържат. Само вие не разбрахте, че комунизма си отиде. Има го у нас и в Русия - най изостаналите срани.
185
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Руснаците са талибани, неофашисти. Само промити мозъци могат да бъдат такива.
184
1
 
13
 
! Отговори
Хъх преди 1 ден
Главните съюзници на путиняците: талибаните, хусите и Хамас. Венсеремос другаре!
183
4
 
20
 
! Отговори
хах преди 2 дни
Напред, с талибани срещу тероризна :ДДДД Тоя не знае какво говори
182
4
 
20
 
! Отговори
НАТФИЗ преди 2 дни
Нали Зеленски бил комедиант, този го изпревари мощно!
181
3
 
13
 
! Отговори
денс преди 2 дни
Очакваше се. На ред са хусите. Очертава се мощна банда на международни амбициозни ***.
180
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ами атентатите ги правят джихадистите от ИД , а талибаните са техни политически противници. Така погледнато изглежда че има право написаното ако наистина е казано....
179
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Лайковете срещу руснаци ги слагат украинците които това им е работата.Те пишат и антируските мнения.Така им наредено. Те не го крият. Както не могат да скрият факта че по между си говорят на руски но вече научиха и български. Българите са на работа и нямат време да пишат мнения. Така е.
178
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Истината е че това много прилича да са клевети за които трябва да те осъдят ако не можеш да ги докажеш а лайковете да бъде проверено кой ги е сложил и дали не са с, ВПН .
177
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
С каквито се събереш, такъв ставаш - народна мъдрост.
176
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Покажи ми приятелите си, за да ти кажа какъв си - народна мъдрост.
175
21
 
6
 
! Отговори
Горд Българин преди 2 дни
По голям терорист от САЩ няма и го е показала с действията си.
174
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Единият терорист хвали другият терорист...нещо нормално..
173
11
 
22
 
! Отговори
Истината преди 2 дни
Путин - някогашен ленинградски гаврош, пребиван и сексуално насилван от баща си, израсъл сред улични престъпници, решил да се поправи и влязъл в КГБ, но и там не постигнал кой знае какво, освен да му викат колегите Карлик (Джуджето), Окурок (Фаса) и Бледая Моль (Бледия Молец). А сега смени петолъчката с полумесец.Безкрайна трагедия.
172
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Мицкоски ще ви сипе башкъ многознайкоовци.
171
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
От двете злини трябва да се предпочете по малката. Това е логиката.
170
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Афганистан се пише евроатлантиците !