Западният печат: Европа клекна под натиска на САЩ за милиарди за Украйна

Г-7 отправи ясно послание към Путин за Украйна
14 юни 2024 09:22, Александър Попов
450
Западният печат: Европа клекна под натиска на САЩ за милиарди за Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейските лидери се поддадоха на американския натиск и се съгласиха да отпуснат заем на Украйна в размер на 50 млрд. долара, като използват средствата от замразените руски активи, пише в. "Дейли телеграф".

Вчера лидерите на Г-7 в Италия обявиха, че Украйна ще получи значителен финансов стимул до края на годината, като западните държави се опитват да успокоят Володимир Зеленски преди срещата на върха на НАТО следващия месец.

Съгласно сделката приходите от замразените активи на руската централна банка в размер на 320 млрд. долара ще бъде използвана за осигуряване на заем в размер на 50 млрд. долара, който може да бъде използван от Украйна за нейното военно или икономическо възстановяване.

Дипломатически източници съобщиха за "Дейли телеграф", че Великобритания и САЩ са успели да преодолеят опасенията от страна на Германия относно плана. Берлин се притесняваше, че такова действие ще създаде правен прецедент за използване на  замразени активи.

Джо Байдън нарече сделката за заема "значителен резултат", който ще бъде "използван" за Украйна през следващите месеци.

"Ние не отстъпваме. Всъщност заставаме заедно срещу тази незаконна агресия", заяви президентът на САЩ на съвместна пресконференция със Зеленски, като добави, че войната е била "тест за света", който Западът е издържал.

По темата "Гардиън" отбелязва, че Джо Байдън заяви, че "демокрациите могат да постигнат резултат“, когато обяви, че лидерите на Г-7 най-накрая са постигнали споразумение, което ще осигури допълнителна помощ от 50 милиарда долара за Украйна, използвайки замразени руски държавни активи.

"Ние влагаме парите си, за да работят за Украйна и отново напомняме на Путин, че няма да отстъпим“, каза Байдън на съвместна пресконференция с Володимир Зеленски.

В коментар по темата в. "Ню Йорк таймс" задава въпросът дали помощта на САЩ за Украйна ще дойде достатъчно бързо и ще продължи достатъчно дълго?

Изданието отбелязва, че Байдън подписа 10-годишен пакт за сигурност с Украйна и обеща, с помощта на Европейския съюз, заем от 50 млрд. долара. Но дали парите ще пристигнат навреме, за да обърнат хода на събитията, и дали сделката ще остане в сила и след изборите през ноември, пита "Ню Йорк таймс".

През 27-те месеца на войната Байдън последователно се противопоставяше на натиска да допусне Украйна в НАТО, убеден, че това може бързо да доведе до изпращане на американски войски в преки бойни действия с руснаците. Затова в четвъртък той предложи алтернативни стъпки, целящи да покажат на руския президент Владимир Путин, че Съединените щати и техните съюзници нямат намерение да се оттеглят.

Той подписа 10-годишен договор за сигурност с президента на Украйна Володимир Зеленски, който  Байдън представи като гаранция за доставка на оръжия, разузнавателна подкрепа, съвети и технологии, необходими за спечелване на войната и възпиране на нова.

Дори ако Доналд Тръмп бъде преизбран в Белия дом през ноември, Украйна трябва да може да разчита на дългосрочна финансова и военна помощ от Запада във войната срещу Русия, посочва германското издание "Щерн".

Президентът на САЩ Джо Байдън използва срещата на върха на Г-7 в Южна Италия, за да настоява за пакет от помощи на стойност милиарди за сметка на Русия заедно с държавните и правителствените ръководители на други големи демократични индустриални държави. По този начин Групата на седемте демонстрира единство.

Новата помощ от десетки милиарди е напомняне на руския президент Владимир Путин, "че няма да се предадем", заяви Байдън на пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски. "Той (Путин) не може да ни раздели. И ние ще подкрепяме Украйна, докато тя не спечели тази война". САЩ искат да предоставят кредит в размер на около 50 млрд. Останалите държави от Г-7 все още искат да координират обещанията си, отбелязва "Щерн"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от Водещи мобилна
САЩ отряза Украйна да ползва US оръжия с голям обсег навътре в Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
419
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ХЪмериканската мафия доволно потрива ръце- хем зеленясалия плъх и несъществуващата му "дървава" ще изчезнат,хем юроспийският конкурент ще бъде превърнат в икономическо тресавище,в което наведнъж ще се сгромолясат събраните накуп подобия на държавици,и при това сами ще си платят за собственото си унищожение.
418
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Вова..ПРИКЛЮЧВАЙ ППЛЪХОВЕТЕ ВЕЧЕ!Стига си пипал с ръкавици!На всички им омръзна,стига безмислена смърт!ПРИКЛЮЧВАЙ ГИ!
417
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Куку 408. Когато 90-те бе гладия и тука, американците и на нас пращаха помощи - бракувани памперси, мухлясала пшеница, дрехи втора употреба ... Благодаря за тази помощ. И запомни, че САЩ никога не даряват, а дават на заем , кредит, временно ползване... и после търсят регрес поне х2. И най-новото за ядренното гориво на АЕЦ-а дошло от Чехия- защо то е престояло в Чехия и те не са го искали, като опасно и с лошо качество ?
416
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То хубава вземат от руските активи, но войната ще свърши един ден и кой ще ги връща? Старата Европа, люлка на демокрация , люпилня на гении, даваща криле на всичко креативни и иновативно вече я няма. Внесоха се отвън едни изчадия и регресивни практики с цел да бъде унищожена.
415
2
 
5
 
! Отговори
Бай Марин преди 4 дни
На снимката се вижда,колко е излишна италианката, организатор на тази среща.Фльорца която се е самозабравила,лигавейки се,как всички трябва да помогнем на гнома от фашистка Украйна.Седи си на пухкавия си ***,има кой да мисли за нощния живот на картофите.
414
0
 
4
 
! Отговори
цялата истина До Сам преди 5 дни
прав си навели са се пише, не са клекнали :)
413
3
 
6
 
! Отговори
Само истината преди 5 дни
Потърсих какво пише в ,,Дейли телеграф", защото се усъмних в тази неприсъща за такова издание лексика. Е, няма никакви ,,клякания"; използвани са съвсем други думи в съвсем друг контекст. Но нашенските преписвачи без малко да изкарат британския консервативен вестник някаква русофилска трибуна. Така че горното заглавие няма нищо общо с оригиналната статия! Там се говори не за клякания и лицеви опори, а за колебанията на някои европейски държави дали такава финансова помощ е законна.
412
0
 
2
 
! Отговори
До куку преди 5 дни
Става ми жал кат гледам колко минуса си отнесъл душко..... и твойта не е лесна хехе
411
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
не клекна, а направо си легна.
410
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Зеля и нацистите му са свирен мач, ако ще цяла Европа да фалира
409
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ще изгори европа заради тези глупости
408
29
 
3
 
! Отговори
Куку преди 6 дни
Малко история-1890г в Рашка започва глад на кутиики,САЩ спасява положението с храна и лекарства,1930г страшен глад-Гладомор,отново САЩ започва да прехвърля храни и лекарства,1941г отново САЩ-милиони тонове оръжие,гориво,лекарства и храна.Идва перестройката 1990г и чудо отново няма храна и лекарства и отново САЩ!Няма по неблагодарно племе от руснаците!
407
3
 
27
 
! Отговори
Shark преди 6 дни
50 милиарда от руските активи? И ако/когато Русия победи кой и откъде ще бъдат връщани тези 50 милиарда????? Познайте от три пъти!!!!! Ще ви дам коз - от едно население на един стар континент, което население се съгласява с глупостите на своите управници и мълчи, едно население, което две зими стоя на студено, защото му наредиха да не повишава повече от 20градуса в дома си, едно население, което съсипа земеделието си заради зелени олигоффрени и приема хора от кол и въже иначе ще е нетолерантно
406
2
 
21
 
! Отговори
Токмаков преди 6 дни
Бас че за Украйна няма да отидат повече от 50 милиона. Останалите ще бъдат окрадени. Тези от снимката си осигуриха десет прекрасни живота. Честито балъци. Излъгаха Украйна както излъгаха и ограбиха България.
405
2
 
17
 
! Отговори
Ноби преди 6 дни
и те руснаците няма да конфискуват 3 пъти повече. или мислите, че ей така ще мине, здраве да е
404
1
 
16
 
! Отговори
Ббб преди 6 дни
САЩ са си добре, далече..
403
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Престарелият президент на САЩ дали си спомня какво е казал на споразумението в Швейцария? Той възкреси правилото на бандитска кражба: разбираш,че някаква държава има пари в световна банка, обвиняваш я в нещо измислено и й прибираш парите. Съждения на изкрейзил старец
402
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
'Ясното послание' е илюстрирано на снимката...Какво повече да се добави..?!!
401
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Европа отдавна е легнала на САЩ. САЩ я пазят от всичко, само не и от мигранти.
400
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хремавият Макро е обърнал гръб на една нежна жена,стопанка на тази среща.Изобщо не му мърда пиш.ката в крачолите.Близо месец,се пъчи пред бабата си,че е мъжага и че света зависи от него.Жалко Божие създание,спри да се занимаваш с фашистка Украйна,да не те гази мечката.