Адвокати на протест срещу ВСС и Сарафов

Според тях процедурата за избор на главен прокурор е нелегитимна
25 окт 2024 11:58, Стела Стоянова
27
Адвокати на протест срещу ВСС и Сарафов
Снимка БГНЕС

Днес в 12.30 ч. адвокати ще излязат пред Съдебната палата в София в знак на протест срещу процедурата за избор на главен прокурор, която Висшият съдебен съвет провежда и която според тях е нелегитимна.

Очаква се по същото време и пред други съдебна палати в страната да има демонстрации на представители на адвокатурата. Юристите призовават и всички останали граждани да излязат пред Съдебните палати.

Единственият кандидат за титуляр на най-високия пост в държавното обвинение е Борислав Сарафов, който от уволнението на Иван Гешев, вече повече от година, е изпълняващ функциите главен прокурор. Миналата седмица всички адвокатски колегии в страната го призоваха "да оттегли номинацията си и участието си в процедура, която е предрешена, лишена от легитимност и е на път окончателно да разруши институционалния авторитет на прокуратурата, на съдебната система, а и на държавността като цяло".

Още по темата
Обръщението е прието от Софийския адвокатски съвет и е подкрепено от останалите колегии в страната. Пловдивската колегия първа се разбунтува срещу избора. Съюзът на съдиите излезе с позиция против. Камарата на следователите обаче е на противното мнение и смята, че няма проблем ВСС да проведе избора, а Сарафов е чудесен кандидат за поста.

Адвокатите припомнят, че въпреки обществените и професионални призиви към членовете на Висшия съдебен съвет да спрат процедурата по избор на нов главен прокурор, която е лишена от легитимност и обществено доверие, беше издигната кандидатурата на Сарафов. "Издигането на една кандидатура, която не се ползва с безспорен професионален авторитет и с доверие в обществото, създава усещането за нагласеност на процедурата и предрешен избор", пишат адвокатите. И продължават: "Това, обаче, вече сме го виждали и знаем какъв е резултатът. Примерът с "избора" и "освобождаването" от длъжност на последния главен прокурор е достатъчно показателен защо нито един избор и нито една процедура не трябва да се провежда по този начин. Когато нито номинацията, нито изборът са съобразени с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, винаги ще има съмнения къде и как са взети решенията за конкретния избор и доколко именно легитимният орган ги е приел".

Според тях винаги ще има съмнение и когато изборът се провежда от орган, чиято независимост и безпристрастност не е гарантирана – дори само защото Висшият съдебен съвет е с отдавна изтекъл мандат, пише "Сега".

Адвокатите говорят и за "дълбоката конституционна, политическа, институционална и обществена криза, в която се намираме". Според тях всеки от органите в държавата на практика не изпълнява задълженията, вменени му от Конституцията и законите, и си прехвърлят отговорността. Не само ВСС и Инспекторатът към ВСС действат в условията на изтекъл мандат, което създава усещането за липса на държавност, за узурпиране на властта и упражняването ѝ "безсрочно" и безконтролно.

Адвокатите припомнят думите на Сарафов от 23 май 2023 г., когато е все още само директор на Националното следствие и зам.-главен прокурор: "Ceбe cи виждaм дa ocтaнa нa мяcтoтo, нa ĸoeтo cъм в мoмeнтa. И дa пpoдължa дa бъдa пoлeзeн нa ĸoлeгитe cи, зaщoтo имaм нyждa oт тяxнaтa пoдĸpeпa, нa ĸoлeгитe oт Haциoнaлнa cлeдcтвeнa cлyжбa, дa бъдa в пoмoщ и пoдĸpeпa нa тaзи cтpyĸтypa. Πo ниĸaĸъв нaчин, ако тoвa e въпpocът ви, нe жeлaя дa cтaвaм глaвeн пpoĸypop, нямa дa бъдa ĸaндидaт зa глaвeн пpoĸypop, нямa дa жeлaя и дa изпълнявaм тaзи длъжнocт, по никакъв начин".

Междувременно Висшият съдебен съвет откри процедура по избор и на следващия председател на Върховния административен съд. Мандатът на настоящия - Георги Чолаков, изтича на 22 ноември. Изборът ще се проведе на 20 март догодина - два месеца след предвидения за 16 януари избор на главен прокурор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Темида
Прокуратурата протестира присъдата на близнаците от Цалапица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Само така
1
5
 
13
 
! Отговори
хаха преди 4 часа
То и срещу Деса от психодиспансера имаше недоволство и протести, ама тя стана конституционен съдия нали? Що тя да може, а Сарафов не? Рече ли КС, че въпреки изтекъл мандат ВСС може да продължи да взима решение? Да, така заключи КС! Е,тогава част от мафията на адвокатчетта що пищи, що не пищя така срещу Деса???