Строителният бранш има нужда от около 50 000 работници

Скоро се очаква да потеглят проектите за саниране
24 окт 2024 16:14, Анисия Иванова
27
Строителният бранш има нужда от около 50 000 работници
Снимка: БГНЕС

Ръстът на строителните фирми, за първи път около 7500, регистрирани в Камарата на строителите, се дължи на това, че в близко бъдеще се очаква да "потеглят" проектите за саниране и по "Региони в растеж" и всички други инфраструктурни проекти. И доста от фирмите се преструктурират и регистрират, за да могат да изпълняват тези дейности.

Това коментира пред БНР председателят на УС на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев.

"Истината е, че няма голяма фирма, която може да работи сама и да изпълнява всичко сама. Винаги над 40-50% от фирмите са подизпълнители, поне засега няма такава голяма фирма, която да поддържа всичко сама", обясни той.

И припомни, че в предишния програмен период са санирани около 2000 обекта, а сега очакванията на бранша са за голяма по обем работа в близко бъдеще, но зависи колко ще продължи програмата и стига да е ясно какво за какъв срок… Ако има ритмичност, нещата ще се получат доста по-лесно", категоричен е инж. Терзиев.

За качеството на изпълнение на строителството той сподели, че е добро, когато "е ясно какво ще се случва":

"Ние като бранш може да се подготвим и да го изпълним. Но когато няма ритмичност, идват проблемите и се получава повече работа, отколкото браншът може да поеме".

Искането и очакванията на бранша са да има прогнозируемост за 3-годишен период.

"Надяваме се да имаме редовно правителство, което да има хоризонт на задачите и такъв да има във всички отрасли. 12-14% от БВП изпълнява строителният бранш в страната", коментира инж. Терзиев.

Той посочи, че другият проблем на строителния бранш са работниците и в момента се работи по привличане на работна ръка от чужбина, включително и от трети страни, както и връщане на българи. Според него на бранша са необходими между 45 000 и 50 000 строителни работници.

"Фактите сочат, че нашият строителен работник е прекрасен в условията на западния свят, прави прекрасни проекти. И в момента, в който дойде тук, без плановост и тематичност не се получава", посочи председателят на УС на Камарата.

Той коментира и разделението на фирмите на такива, които извършват всичко и на фирми само държавни поръчки – пътища, ВиК мрежи, електромрежи.

"Държавата трябва да си подготви условията, заданието, за да може, когато строителят започне, да не се бави, проблемът за нашия бранш е подготовката на документацията", коментира инж. Терзиев и посочи, че когато се бърза, е за сметка на качеството.

И допълни: "Нещата опират до строг контрол, правдива цена, подробни проекти и да не се бърза".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Ваканция
България е евтина, но качествена дестинация за ски
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
строител преди 2 часа
Един милион евро седмична заплата. Само при такава оферта можем да разговаряме за работа.
21
2
 
3
 
! Отговори
Аман, от лапачи ! преди 4 часа
Aбе, на тези наши строителни фирми ще им стигнат ли някога парите ?Каква е тази алчност, какво е това чудо !Надявам се в скоро време конфликта в Близкия Изток и Украйна да се разшири,и света да изпадне в криза за да могат да им пропаднат всички планове и сметки . . .без кръчмар !
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Много от тези работници правят ремонти на частно и ако не ги гледаш ще направят ремонт за отбиване на номера и ще вземат няколко хиляди.
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До до 16. Кво плащаш пък ти бе мукавенко ?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
В строителството работят всякакви хора но нито ги осигуряват нито плащат данъци и това е от много години
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Успех на бранша, който само печели на гърба на слабоумните.
16
4
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 5 часа
Според теб 1000лв. на ден е високоплатена работа?! 1000лв. на ден при 20 работни дни е абсолютно нормално платена работа. Високплатена е 10 000лв. на ден. А, за да им плащаме по 1000 на ден, нали се сещаш по колко печелим? :)
15
10
 
2
 
! Отговори
Иван преди 5 часа
500 лева на ден на ръка за общ работник се праща по строежите. За майстор надницата е 1000 лева на ден на ръка. Който иска, има работа. Стига сте се оплаквали, че нямало високоплатена работа в България. От догодина ще се вдигне надницата на 700 лева на ден за общ работник и 1200 лева на ден за майстор. Големите пари са в строителния сектор.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Е там са вече истинските бачкотещи бачкери с 4к заплати, ама 4к под масата. Нагли до безкрая и обратно бачкотещи бачкери, които не плащат данъци. Е, логично после набиват укритото двойно в лихви на бързи кредити, но все пак. Тъжна картинка е нашиОТ бачкотещ бачкер на строежа или в склада. Функционална грамотност на ниво Гаврош, акъл на австpaлопитек и ценностна система на патриархален татко русофил без 2лв. в джоба. Разбирай- софрата и ракията са на пиадестал.
13
3
 
9
 
! Отговори
ДЕТСКИТЕ И ПОМОЩИТЕ преди 5 часа
ДА СЕ СПРАТ ЗА "СОЦИАЛНО-СЛАБИТЕ" И ТОГАВА ЩЕ ИМА РАБОТНИЦИ
12
1
 
13
 
! Отговори
Кръчматъ преди 5 часа
Абе ние я имаме Шест Милиона, я не, при 2 милиона Пенсионери, на които никой нормален Банкер нема да отпусне кредит/ипотека, разбираме защо, нали и 1,6 Милиона деца до 18 годишна възраст, са 3,6 Милиона, остават 2,4 Милиона. Е, па у Бг има предостатъчно построени достатъчно жилища, но продължава да се строи с бесни темпове, предимо у София, след тууй Варна и Бургас. Абе тия "Строители" пари от Нарко трафик ли перат, не знам?!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
"Правдива цена" звучи като "Вервай ми, толкова е", ама щом ви трябват работници, и няма да бързате .... цента хич няма да е "правдива". Интересно, като си вземете работници 50 000, че даже от "трети страни", като свърши санирането след 3 години, после какво ще правите? А тях какво ще ги правите? Това на снимката работническо общежитие ли е, че много прилича на такова.
10
2
 
10
 
! Отговори
Целта е всички преди 5 часа
да ви принудят да отидете в големите градове под наем и да си продадете жилищата от родните места. Така ще сте безропотни роби и ще живеете от заплата до заплата.
9
1
 
11
 
! Отговори
не разбират ли преди 5 часа
1 милиона избегаха в чужбина и скоро нема да има. Или требва по-високи заплати тука или нема.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
За качеството на изпълнение на строителството той сподели, че е добро, когато "е ясно какво ще се случва" - качеството ще излезе наяве при земетресение 6.8 и нагоре и тогава всичките подобия на това на снимката ще загърголят към "кота нула"..
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Само дигат имотите но заплати нема.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Точно преди два дни купих една резервана част която търсих повече от три месеца .Платих 3 пъти по скъпо , но ми трябва .Така е и с работната ръка , ако на някой му трябва плаща .
5
3
 
6
 
! Отговори
българина преди 5 часа
споко ,кризата идва.... ще са 20000 излишни
4
1
 
24
 
! Отговори
Мен преди 5 часа
50000 хиляди човека от българия търсят адекватно заплащане с осигуровка,застраховка и условия за работа,а не подаяния пари на ръка и кучешки условия на труд.Май бях точен и ясен.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Да ги търси в трети страни, у нас дори ромите са в Германия. Но преди това да ги върже със сини карти за България. Иначе тези ще са и те при нашите след месец.

Спонсорирани публикации