1000 лева разлика в средната заплата между София и другите градове

В столицата тя вече е 3130 лева
21 авг 2024 18:00, Стела Стоянова
103
1000 лева разлика в средната заплата между София и другите градове
Снимка БГНЕС, архив

Минимум 1000 лв. е разликата между средната заплата в София и останалите по-големи градове.

Това показват данните на НСИ за второто тримесечие на годината. В София средната заплата вече е 3130 лева, като само за три месеца е скочила със 100 лева. Най-ниски са средните възнаграждения в областите Смолян, Благоевград, Силистра и Кюстендил. Те са наполовина от средната заплата в столицата.

Според икономиста доц. Красен Станчев от Института за пазарна икономика 10 пъти повече външни спестявания са събрали българите през 2023 г. "София представлява малко под половината българска икономика. Преди пет години разликите между заплатите в различните градове бяха по-големи, те вече се свиват. Столицата има около 36% внос от други части на страната. Важен е и фактът, че когато работите на договор в чужбина за няколко месеца, това се води чуждестранна инвестиция, а не към вътрешната икономика", посочи той пред Нова тв.

От своя страна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН изтъкна важността на предсказуемостта и усвояването на постянните ресурси. "Инфлацията е ниска, но това е за сметка и на по-ниските цени на храните - удар по производителите. Например има 3 пъти надвишена квота на вноса на яйца. София е с най-високи доходи, но само на 10 км от нея се вижда драстична разлика. Разрезът село - град е голям, става въпрос обаче и за регионална политика", смята той.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от Страната
Появи се нова суша в Дунав - Голия остров
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
17
 
7
 
! Отговори
Цецо преди 4 седмици
Никога не съм програмирал и завърших едвам средно. На 36 години сам. Направих си фалшиво СВ и си измислих компаний и позиций. Веднага ме духа за програмист на 12 хиляди лева заплата. На работа ползвам чатжипити и ми пише кодат а аз штракам с прасти. Много са доволни шевчетата и ще ми дигат заплатата на 15 хиляди и аз ще ставам лиид. Лажете и не се притеснявайте. Пари има и никои не проверява.
55
8
 
12
 
! Отговори
ЗОЗО преди 4 седмици
Тоя обаче не спира и продължава да спами :)) 3200 е мизерна заплата, продавач в Лидъл 5000 лв, склададжия 7000, програмисти се мръщят на 20 000 хиляди, 7юа познати със 100 000 хил. Знаем ти репертоара. Хайде марш за ракията...
54
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каква е грешката на масовия коментиращ? Само заплати само му в главата. Няма той нещо да мисли да направи свое собствено. Да, имам приятели със заплати по 110 000 месечно. Да, заплати, не доход от бизнес или фрийланс. Мисленето ви е пораженчешко, снишено. На един страхливец, който по-далече от заплатата си не вижда. Е за такива роби 3200 средна заплата на продавачка. Толкоз. Нямало работа в провинцията... Пффф... Всичко живо пуска хиляди обяви за всички в ЕС покрай дистанционния офис...
53
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Преди 34г имаше реклама за сладолед Делта / Днес в София , утре в други градове / . Прибират парите от данъците в цялата държава и каквото отпусне НС в Бюджета за останалите , плащаме им високата цена на Когенерацията за да бъде два пъти по-евтино парното за софиянци , два пъти спасяваме Столична Топлофикация която се източва от политиците , за капак и заплата по-висока със 1000 лева .. Дето се казва ние в провинцията да праим св_рки на Един столичен футболист . Ми на такова дупе- такъв цяр !
52
13
 
4
 
! Отговори
Х преди 4 седмици
До тоя от СУ. Ходи в някое село като София е голяма хапка за твоята уста. Пък и СУ лежи на стари лаври. Да беше учил в НБУ, защото само от там образованието става за нещо.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ец Ами управляват центристи... те и затова всичките им сметки са неточни! Бошлаф плява.
50
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Заплата 1300 лв. в София, с висше образование от СУ, квартира ли да плащам, да живея ли
49
5
 
9
 
! Отговори
Аз преди 4 седмици
Оф, пак искате да ни докарате 2 вагона селяни в града... Не можеш вече да се разминеш по тротоарите и улиците от провинциалисти. Сега е август и горе долу се търпи, ама от другия месец ще стане страшно като си докарат и малките селянчета за училище, че сега тичат по джапанки в някое продънено село, където всъщност им е мястото...
48
0
 
7
 
! Отговори
До Христо преди 4 седмици
Предполагам разминаването в заплащанеъо между обявите и твоите бръщолевение е защото Кауфланд нарочно обявява по-ниски заплати за да отсява хората, които не са само заради парите, нали? Хахаха.
47
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Продавам мекици в Младост 1. Заплатата ми след удръжки е 4300 лева чисто. Отделно шефът ми позволява да работя от вкъщи, имам годишен бонус в размер две брутни заплати и безплатна карта МултиСпорт. Идвайте в София, парите тук растат по дърветата.
46
2
 
13
 
! Отговори
Док преди 4 седмици
Каква да е разликата в заплатите, когато от цялата държава се събират данъци и такси и всичко на куп отива първо в София. А там една армия от хрантутници "разпределят". Я една ограда около София и всички събрани данъци да си остават по общините. Да видим тогава как ще е.
45
3
 
10
 
! Отговори
само да кажа преди 4 седмици
най лесното за манипулация общество за намира на тази територия!!!от около 15 г. ги управляват по телевизията и чрез вестниците и такива т.нар. "информационни сайтове" на върха собствениците им са политиците чрез подставени лица!!!чрез такъв тип статии дезинформира обществото!!!в софия чрез картелни споразумения...МАСОВАТА ЗАПЛАТА Е 1500 НЕТО(пишват ви обявите 3000 но ви ги свалят до 1500 чрез глоби и "ниски обороти") и ваучери 200 лв.(вземат ги от заплатата) за сведение на хората идващи тепърва
44
19
 
1
 
! Отговори
Христо преди 4 седмици
Пак да повторя. Работя в Кауфланд като управител. Започнах като продавач там през 2004 година. В момента заплатата ми е 14 хиляди лева на месец, отделно годишен бонус от 40 хиляди лева, луксозна служебна кола и телефон и лаптоп + 35 дни отпуска. Иначе продавач почва с 2800 лева, на първата година става 3200 заплатата, на втората 3600 лева, на 3тата 4100 лева, после 4600 лева, 5400 лева, на 6тата 6100 лева заплата. Зам управител взима 9 хиляди лева, главен касиер 8 хиляди лева.
43
0
 
8
 
! Отговори
ец преди 4 седмици
А какъв е смисълът постоянно да се анализира и отчита средната заплата, средната пенсия, средната това, средната онова...
42
0
 
5
 
! Отговори
Йо преди 4 седмици
Да, ама наемите започват от 1000 лв на месец, така че няма смисъл да идвате.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До всички дето смятате да идвате в София следете нивата на замърсяване и носете маски, че тук е страшна ***, като в Индия.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
София не е България.
39
8
 
4
 
! Отговори
До Сът преди 4 седмици
Човек, кой го интересуват селата и градчетата извън София. Реалността е младото, активното, квалифицираното и работоспособното население да е в столицата. Там са възможностите за кариера, забавления, култура, качествено здравеопазване и т.н. Останалото е неквалифициран планктон, който обслужва софиянците косвено или пряко, когато идваме на почивка. Тук-таме някой замърсяващ завод, който никой не го иска в града и това е. Сори!
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Виждам, че програмиста мотокарист пак се е развихрил, а нещо за термопомпата да ни информираш, хахахахаха, днес си втора смяна а, легай да почиваш, че шеФчето па ша та резне, хахахаха.
37
2
 
16
 
! Отговори
Сът преди 4 седмици
Продължавайте да централизирате всичко в София и по-зле ще става! Накрая ще останат София и още един-два града. Така загива една държава.