"Дивата ферма" пред гибел: Ще унищожава поне 1000 от животните

Причината - ограничения на пашата в Национален парк "Рила"
5 юли 2024 21:15, Анисия Иванова
74
"Дивата ферма" пред гибел: Ще унищожава поне 1000 от животните
Снимка: Български фермерски съюз

Собствениците на най-голямата и най-продуктивна биологична ферма за телешко месо както в България, така и в целия Европейски съюз, предупреждават, че ще се наложи да унищожат поне 1000 от животните си. Причината - наложени ограничения на пашата в Национален парк "Рила".

Днес фермерите от "Дивата ферма" ще внесат специално отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера и всички заинтересовани институции, с което настояват да им се разреши паша на животните в парк "Рила", за да не се стигне до затваряне на фермата.

"Уведомяваме Ви, че като резултат от въведените ограничения на пашата в Национален парк "Рила" и невъзможността да изведем стадото си от 2000 крави по високопланинските пасища на парка, сме изправени пред заплахата да заколим над 1000 животни", се казва в обръщението на стопаните на Дивата ферма до българските институции.

Животните са биологично сертифицирани и са отглеждани само пасищно. От 15 години Благовеста и Николай Василиеви извеждат кравите на паша в Рила, в тазгодишния план за паша на парка обаче е предвидено, че на глава добитък трябва да се падат по 25 дка пасища, което е сериозна рестрикция спрямо предишни години и предполага драстично намаление в броя на животните, които могат да бъдат изведени в планината.

"Така животните остават без прехрана и трябва да бъдат заклани", се казва в писмото на фермерите.

То е придружено от петиция в тяхна защита, в което само за седмица са събрани над 5000 подписа.

Фермерите декларират готовност да дарят субсидията, която биха получили за обществено полезни цели.

Преди дни в интервю пред БНР те посочиха, че става въпрос за субсидия около 300 000 лева. Отказът от субсидия е продиктуван от спекулациите, че отглеждат животните само заради нея.

"Единственото, което искаме е да изхраним животните, като ги изведем на паша", пишат стопаните.

Междувременно стана ясно, че Благовеста Василиева е финалист в конкурса на Европейската Комисия за наградата най-добър европейски биофермер. Горчивата ирония е, че не се знае дали фермата им ще оцелее до връчването на наградата през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от Видео прогноза
Започва ударно затопляне, идват поне десет ужасно горещи дни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 12 часа
колко пасища са отнети заради фотоволтаиците това е престъпление едни младихора да отглеждат 2000 крави и никои да не им помага кои ги пуска тези забрании с каква цел
69
1
 
1
 
! Отговори
Инж+ преди 14 часа
"Всяко тържество на Бг е смърт за Русия." Ив.АксаковНищо не е случайно.
68
1
 
0
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 1 ден
До Бонго БонгоЯвно не си прочел какви са животните и при какви условия трябва да ги отглеждаш. Касае се за биологична ферма и животни които се отглеждат на паша .Чети Бонго бонго от Африка ! Чети !
67
1
 
0
 
! Отговори
Целта е преди 1 ден
човечеството да консумира синтетично месо. Вече отглеждат растения без слънчева светлина. 90 вида бръмбари чакат одобрение от ЕС за човешка консумация. Като насилствено въведат цифровите единици, започват индивидуалните въглеродни отпечатъци. Живеем в последните година-две, когато сами определяме къде, как, за какво, за какъв период от време ще харчим парите си. Затова от миналата година депутатите променят ударно закони и са стигнали до истерия за въвеждане на цифрово евро.
66
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ами купете си земя и ги пускайте да пасат на воля като искате пасищно. Или пък ги хранете на ясла!Не може да ползвате земя, народна собственост, така както само на вас ви е удобно.
65
9
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 дни
Дарете ги тия 1000 крави на малките начинаещите кравари...обаче сте алчни и манипулативни...Заколете ги и отивайте в Англия да гледате кози.
64
8
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 дни
Манипулатори..Купете им силаж , сено .
63
2
 
17
 
! Отговори
Емигрант преди 2 дни
Вие в България се влияете от всичко чуждо и отричате собственото ! В Испания например никой не може да повлияе на испанците за храната,тяхната е най-добрата за всеки испанец,собствените им зеленчуци са най-добрите,най-предпочитаните,телешкото им от породата "торо Браво" е най-доброто,имат и"бака архентино"тяхно производство..така се прави за да се справя държавата, те не са чуждопоклонници...дивата ферма защо я оплювате,знаете ли породата на животните им ? Със злоба и завист сте до там - БЕДНОСТ
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Браво!
61
3
 
10
 
! Отговори
Спокоен преди 2 дни
Ппрегледах коментарите. И да, в България няма нито една месодайна крава. Не, месото на млекодайните не е отровно, но е просто месо за кайма или суджуци. Няма как да си направиш добър стек от такова месо.
60
3
 
9
 
! Отговори
До 60 преди 2 дни
Какво общо имат тук рецептите и цените ? Чувал ли си фактът, че в цял свят отглежданите свободно животни които не са "тъпкани" с "химикали" са с цени много по-високи ? Сега само не ми казвай, че не се знае дали не ги хранят с "химикали" което зависи само от едно - контролните органи вършат ли си съвестно работата ! Абе България е държавата на ОТРИЦАНИЕТО и БЕДНИЯ УМ !
59
6
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 дни
Ако искате да ядете крехко телешко, вече има магазини, продаващи месо от породи телета, които са точно за ядене, без да е жилаво месото и да ви заседва между зъбите. Не са гледани в България,, само да спомена. Тук такива не се отглеждат. Американското Блек Ангъс или японското Wagyu, ако имате пари. Не се набутвайте за българско телешко. Експерти са казали, че просто НЕ СТАВА! А нямаме лизенз, за да отглеждаме такива породи с месо за ядене. Тук кравите са само за мляко, не за телета
58
4
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 дни
Както написах един пост по-надолу, нашите породи крави и телета НЕ СТАВАТ ЗА ЯДЕНЕ! А вижте им само цените на тези двамата в сайта. 29 ЛЕВА за кг. и то за телешка плешка, далеч не най-добрата част от телето. И сами си уточняват: "За да не бъде жилаво, гответе с течност - телешки бульон, ябълково вино или вода, в глинен съд, на фурна или на котлон. Подходящи подправки за приготвянето на телешка плешка са сол, бахар, черен и червен пипер, дафинов лист, лук и чесън." Сами си правете извода!
57
4
 
8
 
! Отговори
До 49 пияница мистик преди 2 дни
Абе пиянде, ти перманентно ли си пиян или надрусан ? Да разбирам ли, че месото на млекодайна крава е отровно ? Като някой ти е казал нещо за месата, защо не ти е казал за породата месодащни крави как се казва ? НЯКОЙ, му казал на това пиянде, че НЯКЪДЕ отглеждали НЯКАКВИ крави за ядене ? Аз ще ти кажа породата глYпако - "vaca argenrino" ! Да специално за месо е, но това не означава, че млекодайните не са за ядене, а и важни са климатът и районът за отглеждане на тази порода бе пиянде !
56
2
 
3
 
! Отговори
Да преди 2 дни
До До 51-Да, Но може и да не се отчитат на когото и колкото трябва?
55
3
 
6
 
! Отговори
Отегчен преди 2 дни
"и са отглеждани само пасищно" ?! Тц, аз който съв виждал крава само през прозореца на колата съм насно, че това няма как да се случи.
54
1
 
7
 
! Отговори
До 51-Да, преди 2 дни
Пречи им факторът "ЗАВИСТ-ПЕЧАЛБА" това пречи винаги на едно комунистически отгледано общество ! Такова общество е на принципът - "аз може да не съм добре, но ще направя така, че и Вуте да е зле" ! Такова общество си заслужава и дереджето и управлението ! Такова общество гласува под контрол, то не мисли и разсъждава, то само изпълнява и кротува, но тук "знае" много !
53
1
 
12
 
! Отговори
А преди 2 дни
После, защо млечните продукти се правят от вносно сухо мляко?! Интересно, чия фирма внася това сухо мляко?
52
4
 
9
 
! Отговори
Иван Анисий преди 2 дни
Урсулю Фродолайнен харесва това! Урсулю предлага на Дивата ферма да отглеждат щурци, скакалци и брашняни червеи,които да заместят ненужните животни.Урсулю предлага на собствениците чисто нови тротинетки с прикачени соларни панели,за да спаси планетата чрез глобалния климатичен преход(каквото и да значи това). Урсулю напомня на фермерите да не забравят да си поставят 6 и 7 бустер и да бъдат отговорни,като не излизат от дома си.Урсулю ще даде евраци на юроатланшитите за смяната на пола им.
51
1
 
9
 
! Отговори
? преди 2 дни
До пияница мистик Мисля, че въпроса не е , дали ви е симпатично това семейство и какво и как произвеждат/има си органи да следят/, а "Защо се налага тази забрана?"!