Какво може да направи ООН, ако Северна Корея се включи във войната в Украйна?

Северна Корея също е обект на оръжейно ембарго
26 окт 2024 15:13, Гергана Попова
190
Какво може да направи ООН, ако Северна Корея се включи във войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати, Южна Корея, Великобритания и Украйна заявиха, че Северна Корея е изпратила войски в Русия за евентуално разполагане в Украйна, ход, който Белият дом каза в сряда, е в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, пише Ройтерс.

Още по темата
Кремъл, който води война в Украйна от февруари 2022 г., и Северна Корея отрекоха севернокорейски войници да са в Русия.

Какво може да направи Съветът за сигурност на ООН, ако неговите санкции срещу Северна Корея бъдат нарушени?

Северна Корея е под санкции на Съвета за сигурност на ООН от 2006 г. и мерките непрекъснато се засилваха през годините с цел спиране на разработването на ядрени оръжия и балистични ракети от Пхенян. Съветът за сигурност има комитет по санкциите на Северна Корея - съставен от 15-те членове на съвета, включително Русия - за "проучване и предприемане на подходящи действия по информация относно предполагаеми нарушения". Той работи с консенсус и може да посочва лица и организации.

Член на Съвета за сигурност може също да предложи действие чрез приемане на резолюция, но това ще изисква поне девет гласа „за“ и без вето от Русия, Китай, Съединените щати, Франция или Великобритания.

Съгласно санкциите на Съвета за сигурност на ООН на страните е забранено да „се ангажират с приемането на обучители, съветници или други длъжностни лица за целите на военно, паравоенно или полицейско обучение“.

Северна Корея също е обект на оръжейно ембарго.

Как се наблюдават санкциите на ООН?

Група от независими експерти, назначена от генералния секретар на ООН, наблюдаваше санкциите на ООН срещу Северна Корея в продължение на 15 години, като докладваше два пъти годишно на Съвета за сигурност и препоръчваше действия за подобряване на прилагането на мерките.

Докладите посочват лица, организации и държави, които експертите разследват или смятат, че са нарушили санкциите.

Докато санкциите на ООН срещу Северна Корея се налагат за неопределено време, мандатът на експертната група се подновява ежегодно от съвета. Миналия март Русия наложи вето на това подновяване - Китай се въздържа - и експертите спряха да наблюдават прилагането на санкциите на ООН срещу Северна Корея на 30 април.

По-рано този месец Съединените щати, Южна Корея и Япония създадоха нов многонационален екип за наблюдение на прилагането на санкциите срещу Северна Корея, ход, който Пхенян каза, че е „напълно незаконен и нелегитимен“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от Русия
Мария Захарова отново заплаши с ядрен сблъсък
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 37 секунди
OOН да се разтури.
170
0
 
2
 
! Отговори
Каквото повикало преди 3 минути
Каквото направи когато военни от цял свят се включиха във войната срещу Русия на страната на Укро Вермахта. Под формата на "доброволци" "наемници" или "защитници на демокрацията"..А всъщност добре обучени НАТО спец части.
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Един *** може да направи
168
0
 
2
 
! Отговори
Квото направи преди 24 минути
Когато Русия нападна Украйна- нищо
167
0
 
8
 
! Отговори
обективен преди 29 минути
Русия ще се върне към границите от 1991г , Уусрайна ще изчезне.Такава държава никога не е имало и явно не трябва да има!!!
166
0
 
4
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 31 минути
Трепането на подли фашистки укропи е задължение на всеки човек.Хвала на Владимир Владимирович ,евала на Ким.Въпроса е защо и до кога ще търпим мързеливите и нагли укропитеци да живеят на наш гръб и да сеят зараза и престъпност?До кога тези полу.чо.веци ще съсипват страната ни?Кой разреши някакви привилегировани мерзавци да ни висят на врата и да безчинстват по земята българска?!Кой?
165
0
 
9
 
! Отговори
В бивша Украйна преди 36 минути
ВСУ широкомащабно отстъпва по целия фронт. Назрява преломен момент.
164
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
Корейците ще идат на фронта само,ако Макрон прати френската армия.Всяка нощ сънували французи .
163
1
 
8
 
! Отговори
педерастки въпрос преди 40 минути
колективната западна педдеррастив може по всяко едно време да пръдддне на хъъъъъя на Путин .... педеррраския мозък е като мозъка на шиззофреника - вижда много полове и вярва че може да победи нормалните Руснаци .... педдеррасите трябва да се обезглавяват пъблично, като в Саудитска Арабия
162
1
 
7
 
! Отговори
Фитока преди 46 минути
Дайте снимка на корейски войник на фронта или още търсят кореец за снимката?
161
1
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 48 минути
Епаа кво да напрай? Нищо!!
160
3
 
1
 
! Отговори
До 161 преди 1 час
.....които умират на около 55 години от системни злоупотреби с алкохол, вероятно предизвикано от нормален и смислен живот
159
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Преди няколко дни президентът на Иран отиде доволен в Русия за БРИКС, а днеска го бомбят като куче и никой не може да помогне. БРИКС е пълен тъпизъм.
158
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Израел трябва да поеме ООН еднолично, няма никакъв смисъл някви 'лидери' на диви племена да са там. Или ще има цивилизация по подобие на Запада и Израел или няма да има свят. Елементарно. Аре ше ви се не види на pycopoбските и ислямистки иzчадия грозни
157
1
 
5
 
! Отговори
Коце, преди 1 час
не е юрист, нито историк! Той е уволнен от директор на историческия музей в Добрич, защото не отговаря на изискванията за 5 години стаж в системата на министерството! Излъгал! Завършил е Право, не е работил и един ден! Развежда се фиктивно с жена си за да не декларира имущество! Хора, това е популист, лъжец и демагог, лъже ви! Освен ако не искате да ви лъже!
156
0
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 1 час
Силно ще ги порицаят.
155
3
 
5
 
! Отговори
Моля, преди 1 час
Престанете с тълкувания на Международно Право, това не е Руско Право писано от Путин! Това което пишете за юрист е смешно! Макар че и Коцито е ,,юрист", неработил и един ден!
154
3
 
1
 
! Отговори
До Евроболшевик преди 1 час
Притеснението ти идва не Путин, а това, че живееш в този "квартал". Само мазохист би издържал да живее там. Върни се на село и ще видиш как ще се успокоиш
153
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
докато е хАнтонийо Гутериш - нищо
152
2
 
9
 
! Отговори
Евроболшевик преди 1 час
От 2024 не съм спал, защото може Путин да дойде през нощта. А сега е още по-ужасно - Може да дойде Путин, заедно със севернокорейци. Махам се от Манастирски ливади и се скривам в родното ми Чапръчане.