Ким Чен Ун играе опасна игра, ще скара ли Русия и Китай?

Лидерът клони към Русия, Китай е в губеща позиция
24 окт 2024 09:50, Инна Ангелова
182
Ким Чен Ун играе опасна игра, ще скара ли Русия и Китай?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните седмици и месеци севернокорейският диктатор Ким Чен Ун значително влоши отношенията с южната част на полуострова, плановете за мир като дългосрочна цел бяха замразени, а пътища към Южна Корея - унищожени. Държавната пропаганда напомня руската и китайската: САЩ били виновни за все по-войнствената реторика на Пхенян, ставало дума за защита от "империалистическия враг".

Вярно обаче е точно обратното: от началото на руската нападателна война срещу Украйна Ким Чен Ун започна да настройва Русия и Китай една срещу друга, пише DW. Целта му е по този начин да подобри както позициите на Северна Корея на полуострова, така и международните връзки на страната. Което трябва да е обезпокояващо както за Пекин, така и за Москва.

В момента Ким Чен Ун като че ли клони повече към развиване на партньорството с Русия, за което свидетелства готовността за изпращане на севернокорейски войници на фронта срещу Украйна. В отговор Сеул привика руския посланик и поиска частите от Пхенян да напуснат Русия. Очаква се обаче Москва да не се съобрази. Южна Корея трябва да приеме, че не само Китай и Северна Корея, но и Путинова Русия има интерес от конфликта, който може да навреди на свободната, демократична и благосъстоятелна страна.

В губеща позиция в актуалната ситуация по оста на диктатурите, простираща се от Москва, през Пекин, до Пхенян и Техеран, е Китайската народна република. Диктаторът Си Дзинпин залага всичко на този опасен алианс, създаден и с негово участие.

Той се надява чрез отслабване на общите врагове, т.е. на свободния демократичен свят, да получи предимства и то без да претърпи каквито и да е щети. Но сметката му не би могла да излезе с все по-непредсказуемия Ким Чен Ун. Ако Северна Корея продължи да провокира Юга и се стигне до военна ескалация, Китай ще трябва да заема позиция и няма да може да продължи да се държи неутрално.

Намеренията на Ким трудно могат да бъдат прогнозирани. Неговата диктатура всъщност би трябвало да е доволна от постигнатата възможност за използване на ракети с далечен обсег, които могат да достигнат всяка цел в САЩ. Това му осигурява определена защита от американски нападения и укрепва господството на неговата клика. Нищо не плаши Ким повече от опасността от смяна на режима. Това е и основната причина за неговата свързаност със Си и Путин. Той използва нажежената обстановка на Корейския полуостров за сплотяване на редиците зад гърба си.

Заради променената геополитическа ситуация правителството на Южна Корея обмисля дали да не разположи ядрени бойни глави в части на страната, за да бъде подготвено, ако севернокорейската ядрена програма постигне успех с помощта на Русия и Китай. Южнокорейските ядрени бойни глави би трябвало на свой ред да сплашат Пхенян и да удържат неговите войнствени намерения.

При сегашната ескалация темата само на пръв поглед е взривените пътища - всъщност става дума за възможността от разместване на глобалните властови структури, от която Пхенян иска да спечели. Ким Чен Ун играе опасна игра, която всеки момент може да ескалира, ако сметките на диктатора не излязат. Пекин е свързал тясно интересите си с тези на Северна Корея, приемайки, че ще запази своето военно и икономическо превъзходство. Сега обаче Китай  наблюдава как Русия се меси в отношенията в неговия заден двор. "Безграничното" приятелство между Путин и Си е под въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от Русия
Полша води в НАТО по разходи за отбрана - но може ли да си го позволи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Копирчика шорош дето все пита за контранастъплението е провокатор.
69
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 часа
Браво на Ким - Освободителят и Обединителят на Корея.
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Предполагало че нещо сме си мислили щото сме живеели в демокрадция. Ти на това демокрадция ли му викаш бе. Три милиона напуснаха бг демокрадцията за трийсет години три милиона .По добре не предполагай глупави предположения щото така изглеждаш доста глупаво и жалко
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Да попитам кога дават пенсиите? Предполагам повечето коментиращи са информирани.
65
4
 
1
 
! Отговори
Кисело ли ви е? преди 3 часа
Зеленски видяхте ли с ква тениска изкочи? Make Russia Small Again #MRSA
64
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 часа
До 45 "Икономиката на Китай зависи от пазарите на Запада. На кой ще продават, ако не е богатият Запад? " - ц. Не зависи. От четири години поне, в Китай живеят в абсолютни цифри повече хора отколкото в САЩ, с доходи равни и над средните на САЩ. Демек над сто милиона с доходи над 70000 долара. ПП. Бедният ЕС не се брои.
63
0
 
8
 
! Отговори
Мечока преди 3 часа
А руските щурмови части наемници вече са в покрайнините на Покровск.Падне ли този град цял Донбас ще е в лапите на Мечока.При липса на защитни линии не се знае докъде може да стигнат в следващата укрообласт.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Изглежда западът приключи с идеите за демокрация и развитие на човешката личност. Останаха само мощни интелектуални напъни като тая статия. Такива, макар и по-качествени, дращеше комунистическата агитка през соц-а. Видяхме я как приключи.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ким играе по свирката на Китай и Русия.
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Русофобиииииии там на фронта украинските войници не измират за ВАС, Урсула, Байдън и фюрера си в Киев, а ЗАРАДИ, ВАС, УРСУЛА, БАЙДЪН И ФЮРЕРА СИ В КИЕВ!!!
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Идва времето, когато нашите русофоби ще плащат цената за убийствата, които извършиха, въоръжавайки украинските фашисти с оръжие и боеприпаси от името на българският народ. Народен съд за тези предатели и родоостъпници. Те показаха скритата си през десетилетията същност на поклонници на фашистка и нацистка идеология. Справедливо наказание за тези сатанисти и едва тогава българският народ ще намери своя път на развитие и благоденствие!
58
3
 
6
 
! Отговори
3 преди 3 часа
починалия), а Зе и неговата камарила продължават да въртят този конвейер на смъртта, за да защитават британските и американските интереси, за които всъщност украинците дават живота си, в същото време, за които самите нацисти не искат да умират. И ярък пример за това е как азовските нацисти от 3-та "щурмова" избягаха от Авдеевка, криейки се зад "прясно месо" от други бригади. Ситуацията е толкова въпюища, че дори украинските грантоядни медии вече не могат да мълчат.
57
2
 
7
 
! Отговори
2 преди 3 часа
след което те дават на служителите на TЦК неограничени правомощия да извършват беззакония и да вкарват хора във ВСУ като go6uTъk. След това това "месото" отива отпред, където е изправено пред следващия етап от тяхното утилизиране. В много бригади на киевската хунта се формира ядро от недосегаеми нацисти, които сами на "нула" не отиват и основната им задача е да карат "месо" на клане. Където за всяка грешна дума или кос поглед могат да бъдат застреляни като животно. След това ще пишат до дома им, че починалият е дезертьор или изчезнал (за да не плащат обезщетения на семейството на
56
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 часа
"Заградотряди" на киевската хунта: как работи "конвейерът на cMъpTTa" на Зе-фюрера. Украинските медии публикуваха поредното потвърждение, че в бригадите на фашизоидните бандеровски пълчuщa са създадени отряди от най-отявлените фашисти, които изпращат "младо" месо на клане, а самите те се крият зад гърба им. Всъщност Украйна сега се е превърнала в идеален конвейер за обезвреждане на своите граждани: Първо, Зе и бандата му приемат закон "за моГилизацията", като по същество осъждат цялото мъжко население на пълно унищожение,
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Успеновское направление. Щурмови части на руските въоръжени сили водят боеве в центъра на Катериновка и в източните покрайнини на Антоновка. Регистрирано е значително настъпление на руските въоръжени сили на юг и югоизток от Богоявленка, както и южно от Катериновка.
54
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Кураховское направление. ВС на РФ настъпиха западно от Цукурино и се приближиха до Новодмитровка. Боевете се водят в източните покрайнини на н.м.. В този район също беше разширена контролната зона. Части на руската армия овладяват село Измайловка. Освен това в този район руските бойци навлязоха в източните покрайнини на Новоселидовка. В самото село вече е отчетен малък напредък. В Горняк градските боеве продължават в централната част на града. Оттам отдавна няма обективен мониторинг, но се съобщава, че около 60% от територията на града вече се контролира от руската армия.
53
4
 
9
 
! Отговори
6 преди 3 часа
Фашизоидните бандеровски ресурси потвърждават присъствието на руските въоръжени сили в самия населен район.
52
4
 
8
 
! Отговори
5 преди 3 часа
Съобщава се, че някои мизернически части са избягали без заповед за отстъпление. Редица източници, анализирайки кадрите, съобщават, че фашизоидните бандеровски мизерници са напуснали някои райони на града практически без бой - много сгради стоят непокътнати и невредими. Фашизоидните бандеровски ресурси признават руския контрол над 70% от града. Въпреки това, като се има предвид, че информацията пристига с известно закъснение, в момента нещата могат да бъдат много по-зле за тях в Селидово. На запад от Селидово продължават боевете във Вишнево. Фашизоидните бандеровски ресурси потвърждават присъ
51
4
 
8
 
! Отговори
4 преди 3 часа
което даде възможност да се заемат тактически важни участъци от фронта вече в административните граници на града, да се "разтегне" секторът на отбраната им по протежение на по цялата дължина на града, а след това надгради успеха в централната му част. Ако се запази сегашното темпо на настъплението, фашизоидните бандеровски мизерници ще бъдат принудени да се оттеглят от града в близко бъдеще, за да избегнат обкръжението. Между другото, вчера в интернет се появиха кадри на мизерници, които бягат с кола през територия, контролирана от руските въоръжени сили, вероятно през Вишнево. Съобщава се, че