Ким Чен Ун играе опасна игра, ще скара ли Русия и Китай?

Лидерът клони към Русия, Китай е в губеща позиция
24 окт 2024 09:50, Инна Ангелова
189
Ким Чен Ун играе опасна игра, ще скара ли Русия и Китай?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните седмици и месеци севернокорейският диктатор Ким Чен Ун значително влоши отношенията с южната част на полуострова, плановете за мир като дългосрочна цел бяха замразени, а пътища към Южна Корея - унищожени. Държавната пропаганда напомня руската и китайската: САЩ били виновни за все по-войнствената реторика на Пхенян, ставало дума за защита от "империалистическия враг".

Вярно обаче е точно обратното: от началото на руската нападателна война срещу Украйна Ким Чен Ун започна да настройва Русия и Китай една срещу друга, пише DW. Целта му е по този начин да подобри както позициите на Северна Корея на полуострова, така и международните връзки на страната. Което трябва да е обезпокояващо както за Пекин, така и за Москва.

В момента Ким Чен Ун като че ли клони повече към развиване на партньорството с Русия, за което свидетелства готовността за изпращане на севернокорейски войници на фронта срещу Украйна. В отговор Сеул привика руския посланик и поиска частите от Пхенян да напуснат Русия. Очаква се обаче Москва да не се съобрази. Южна Корея трябва да приеме, че не само Китай и Северна Корея, но и Путинова Русия има интерес от конфликта, който може да навреди на свободната, демократична и благосъстоятелна страна.

В губеща позиция в актуалната ситуация по оста на диктатурите, простираща се от Москва, през Пекин, до Пхенян и Техеран, е Китайската народна република. Диктаторът Си Дзинпин залага всичко на този опасен алианс, създаден и с негово участие.

Той се надява чрез отслабване на общите врагове, т.е. на свободния демократичен свят, да получи предимства и то без да претърпи каквито и да е щети. Но сметката му не би могла да излезе с все по-непредсказуемия Ким Чен Ун. Ако Северна Корея продължи да провокира Юга и се стигне до военна ескалация, Китай ще трябва да заема позиция и няма да може да продължи да се държи неутрално.

Намеренията на Ким трудно могат да бъдат прогнозирани. Неговата диктатура всъщност би трябвало да е доволна от постигнатата възможност за използване на ракети с далечен обсег, които могат да достигнат всяка цел в САЩ. Това му осигурява определена защита от американски нападения и укрепва господството на неговата клика. Нищо не плаши Ким повече от опасността от смяна на режима. Това е и основната причина за неговата свързаност със Си и Путин. Той използва нажежената обстановка на Корейския полуостров за сплотяване на редиците зад гърба си.

Заради променената геополитическа ситуация правителството на Южна Корея обмисля дали да не разположи ядрени бойни глави в части на страната, за да бъде подготвено, ако севернокорейската ядрена програма постигне успех с помощта на Русия и Китай. Южнокорейските ядрени бойни глави би трябвало на свой ред да сплашат Пхенян и да удържат неговите войнствени намерения.

При сегашната ескалация темата само на пръв поглед е взривените пътища - всъщност става дума за възможността от разместване на глобалните властови структури, от която Пхенян иска да спечели. Ким Чен Ун играе опасна игра, която всеки момент може да ескалира, ако сметките на диктатора не излязат. Пекин е свързал тясно интересите си с тези на Северна Корея, приемайки, че ще запази своето военно и икономическо превъзходство. Сега обаче Китай  наблюдава как Русия се меси в отношенията в неговия заден двор. "Безграничното" приятелство между Путин и Си е под въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от Русия
Полша води в НАТО по разходи за отбрана - но може ли да си го позволи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
Аууууу, колко сте жалки с тези предположения! Това не са ви Макрон и Шолц, а тоя на Англия даже името му не знам. Това са други хора, които не си играят на шикалки. Но когато всичко мериш през собствените си мерки и теглилки, както запада, губиш равновесие и падаш от гредата.
156
0
 
0
 
! Отговори
Кръчматъ преди 41 минути
Кимчо предварително се е косултирал с РФ и Китай, и е получил одобрение за инициативата си, и от двете страни!!! Обтегнатите отношения между РФ и Китай си остават само като "Мокрите сънища" на Запада! -))))))))))) Играе се на Едро, Залозите са Големи!!!
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
Ква е тая vайняна диариR vе ......
154
0
 
0
 
! Отговори
на запада преди 57 минути
много му се иска - нали :) А китай иска да си осигури северния фланг - срещу Южна Корея, Севрна Корея е доста подходяща не мислите ли? Тайван е плана на Китай! :)
153
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Скоро Индия щи има индийци за шефове и на щатите хахахаха. САЩ колония на БРИКС
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Засега се карат само Тръмп и Харис...
151
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
поредните глупости написани човек получаващ долари за глупостите си.
150
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ким Чен Ун бил започнал да настройва Русия и Китай една срещу друга. Анализаторите на DW съвсем изплискаха легена.
149
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Много си бъркат по задните дворове....
148
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Много им се иска Китай и Русия да се скарат, но това да не ви е селска, кръчмарска свада? Тук играят върло съдбоносни интереси и няма караници, няма приятелства. Само интереси.
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Има известни аномалии във форума за които се досещаме от къде идват.
146
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Всъщност, опитват да преместят войната между северна и южна корея на територията на украйна, понеже южнокорейците заявиха, че пращат свои войски в украйна. Честито укри, вие стее идеален полигон за военни обучения. Няма ви, изчезнахте. Байю баю. Ще зяпате Беларус през бинокъла и ще се питате що така те си живеят така животски, а вие *** с най-красчия начело.
145
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Русия и Китай няма нужда да се карат. Китай никога няма да иска да е зависим от Русия, така както не искаше да е зависим и от СССР преди да се разпадне. Китайците са хитри и вървят по собствен път и не се хващат за удавниците.
144
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Всички хвалят Китай колко бил дръпнал и каква сила бил, но помислете - Китай е икомическа сила не заради комунистическите си лидери, а въпреки тях. Защото ако икономиката им беше толкова затворена, колкото на СССР и Северна Корея и не си сътрудничаха с прогнилия запад, и досега китайците щяха да гладуват като севернокорейци.
143
6
 
5
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 часа
Сега това ли е надеждата на Целия Цивилизован Свят, някой да скара Русия и Китай? надай се коре на пияни булки:)))
142
3
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 часа
"Държавната пропаганда напомня руската и китайската: САЩ били виновни за все по-войнствената реторика на Пхенян, ставало дума за защита от "империалистическия враг" === Ами то така си беше и по време на Желязната Завеса от Студената Война. Разлика никаква. Тогава лозунга обаче беше, че трябва да се борим срещу "Американския империализъм и японския милитаризъм" .....ахахахахахаха :))))))) Още го помня, малко дете бях, но ни промиваха мозъците ежедневно
141
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Гледах клип как украински войник се храни с пакетирана храна от южна Корея. Защо помагат на украйна а не помагат на своите братя в СК които са под санкции. Санкциите срещу държави и народи са абсолютно незаконни. Ако съм адвокат ще потърся права. Партиите къде са ?!? Да не говорим че санкциите са неморални !?!
140
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Изобщо не ме интересува нито дебелия нито тънкия. СК и ЮК са един народ. Какво против хората имате ?!?
139
5
 
4
 
! Отговори
европейски популис преди 3 часа
вий не се притеснявайте за отношенията им ами гледайте къде сме ние -никъде и надъното и сле ЕС накъдето потъва пак избрахме грешната посока -БРИКС е спасението към където с енасочи по-вечето от половината свят,че в колонията БГ няма инвестиции
138
0
 
0
 
! Отговори
98765432 преди 3 часа
Не !