Западът никога няма да промени позицията на Путин за Украйна

Американските власти искат Путин сам да спре конфликта
3 сеп 2024 17:00, Гергана Попова
244
Западът никога няма да промени позицията на Путин за Украйна
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стратегията на САЩ остана същата след началото на специалната военна операция в Украйна, пише Foreign Affairs. Американските власти искат руският президент Владимир Путин сам да спре конфликта заради редицата санкции, наложени на страната.

Още по темата
Вашингтон иска едновременно да подкрепи Украйна и да "накаже Русия", както и да намали рисковете от ескалация. Според чуждестранно издание руският лидер иска да направи всичко по силите си Украйна да не се превърне в бастион, който след това Западът да използва. И пое лична отговорност за постигането на този резултат. Въпреки че сега Путин има достатъчно власт, за да разреши мирно този конфликт.

Но въпреки че Путин има силата да спре войната, дали някога ще е готов да го направи? Американските политици до голяма степен отговориха утвърдително на този въпрос, твърдейки, че с достатъчен натиск той може да бъде принуден да изтегли войските от Украйна или поне да договори прекратяване на огъня. За да промени изчисленията си, Вашингтон и неговите съюзници наложиха широки икономически санкции на Русия, като дадоха на Украйна военно оборудване и разузнавателна подкрепа и изолираха Москва на световната сцена.

Под тази политика се крие убеждението, че Путин е фундаментално опортюнист. Той търси напред и, когато открие слабост, той напредва, но когато го срещне със сила, той се оттегля. Според тази гледна точка атаката на Путин срещу Украйна е водена както от неговите имперски амбиции, така и от усещането му за слабост на Запада и в Украйна. По думите на президента Джо Байдън, Путин има „страшна жажда за земя и власт“ и очаква, че след като руските сили нахлуят в Украйна, „НАТО ще се разпадне и раздели“. Ако това е диагнозата, тогава правилното предписание е да покажем сила и издръжливост. Увеличете достатъчно разходите за войната и той в крайна сметка ще заключи, че опортюнизмът му не се отплаща, пише още изданието.

Фактът, че войната е толкова извън характера на нормалните рискови изчисления на Путин предполага, че той е взел стратегическо решение за Украйна, от което не желае да отстъпи. Решението му да изпрати по-голямата част от руската армия в Украйна през 2022 г. и след това да мобилизира повече сили, когато първоначалната му атака се провали, показва, че той смята войната за твърде важна, за да се провали. И въпреки цялата цена на решението си да нахлуе, Путин вероятно смята, че цената на бездействието щеше да бъде по-висока – а именно, че Русия нямаше да може да предотврати появата на привързана към Запада Украйна, която може да послужи като трамплин за „цветна революция“ срещу самата Русия.

Ако Путин не успее сега, смята той, Русия е обречена да понесе същите разходи. Като се има предвид, че това вероятно е начинът, по който Путин претегля сценариите пред него, западният натиск едва ли ще се доближи до това да го принуди да промени решението си и да прекрати войната при условия, приемливи за Киев и Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от Русия
Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Също и руското диктаторче трябва да разбере, че не може да прави каквото си иска. Всичките му лъжливи доводи са, за да си оправдае жалкото его
71
7
 
7
 
! Отговори
До 76 преди 2 седмици
Ами кажи им го на украинските копейки,не да ни занимават с тяхната просия и простотия
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пътников знае че спре ли войната си отива и той.
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Копейки учете китайски! Фюрерът така нареди!
68
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна е агресор.
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скоро ще го разтрелят
66
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Идва нов световен ред в който вече никой няма да се съобразява със запада.
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз искам в Русия да дойдат от некаде едни либерали на власт и да разделят Русия на малки демократични държави които ще живеят по нашите западни цивилизовани правила и ще ни доставят евтино суровини и енергии да си развиваме високите технологии и ще си живеем богато като самодоволни и оядени западняци.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 65 Явно само ти и останалата с *** от ген дружинката знаете че Русия е загубила войната.
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това кълбо няма да приеме начина на живот на мужиките. Щом си дават лесно живота това все пак е олекотяване на кълбото от некачествен биологичен материал.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 60 "Ти ползваш ли тоалетна хартия?" това се нарича прогрес. Тук няма нищо от капиталъзм или социализъм. Освен това, когато поискаш да се осереш. дори лист от храст ще ти свърши работа!
61
6
 
6
 
! Отговори
Нане преди 2 седмици
Напрао си разплетох чорапите от бес.... ===))) толкоз си улав, че след 35 години краварска демонокрация, още те гонят комунисти.... ===)))
60
5
 
12
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 2 седмици
Вън НАГЛИТЕ окраинци!
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
През 1997 самолетонасоча Линкълн се засича с друг кораб край Испания . Капитана на самолетоносача се обажда по радиото и казва - Моля променете курса си с 15 градуса за да избегнем сблъсък . Отговора бил - Не . По добре вие променете курса си . Аз съм капитана на самолетоносача на САЩ Линкълн ако не промените курса си ще стреляме а ние сме охранявани от 5 разрушителя и две подводници . Отговора бил - Ние няма да мръднем защото сме ФАР . Решението е ваше :)))))))))))))
58
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То вече и малките деца разбраха, че Русия е загубила тази война и всичко продължава само за политическото и физическото оцеляване на кремълския плъх
57
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Нане - Ауу, бай Нане се изнерви. Защо така? Защото ти напомних колко "хубав" е бил Комунизма ли? Сигурно се мислиш и за православен християнин. А преди 89-а на църква ходеше ли или от БКП не ти даваха? Сега разни като Нане ни обясняват за православие, християнски ценности и т.н., а преди 89-а дебнеха пред църквата, за да издадат съседа си на ДС-тата, че ходи на църква, а за награда да му дадат два долара да си купи нещо от Корекома... Сега за доноси не се плаща и бай Нане е изнервен...
56
4
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 2 седмици
На , каква дрога си днес на тая като на Зеленски или нещо евтинджос
55
5
 
5
 
! Отговори
И не само . . . преди 2 седмици
До 52. А бе. Русия е най-големият износител на зърно - 90 милиона тона годишно,колкото изнасят САЩ и Франция заедно -втория и третия износител. . . а също и пилешко месо и много други. . . . Излезте малко извън ЕС за да видите!
54
4
 
4
 
! Отговори
Нане преди 2 седмици
Аве свирчо, ти нали ползваш банани и тоалетна хартия.... Сигурен съм, че и двете ги ползваш от втора употреба... ===)))
53
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Нане - Предлагам ти да си вариш ракията, да си спомняш за "хубавия" Комунизъм и да оставиш политиката на други хора. Ти ползваш ли тоалетна хартия? Недей моля ти се, това е капиталистическо творение. Имаш стари вестници за тази работа.