Путин: Младите членове на семейството ми говорят свободно китайски

Руският президент отбеляза и важното значение на английския език
2 сеп 2024 23:00, Елка Василева
197
Путин: Младите членове на семейството ми говорят свободно китайски
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви днес пред ученици, че младите членове на семейството му говорят свободно китайски език, но в същото време отбеляза важното значение на английския, предаде Ройтерс.

"Някои от членовете на семейството ми - малките, говорят и китайски – те го говорят свободно", каза Путин пред ученици от Средно училище номер 20 в Кизил, Република Тува, на около 4500 километра източно от Москва. Той обаче добави пред учениците, че не бива да забравят колко важен е и английският език въпреки нарастващата популярност на китайския.

Путин има две дъщери с бившата си съпруга Людмила и те говорят руски, английски, немски и френски. Путин, който се разведе с жена си през 2014 г., рядко говори за семейството си, но според руски медии той има най-малко трима внуци, посочва Ройтерс.

На фона на укрепващото партньорство между Китай и Русия популярността на изучаването на китайския език в цяла Русия нараства. Според Путин тази тенденция се дължи на развиващите се контакти в сферите на икономиката, политиката и обществеността, отбелязва Ройтерс.

Руският президент, който свободно говори немски, но също така е вземал уроци, за да подобри знанията си по английски език, каза още, че учениците не бива да забравят значението на английския.

"Английският е велик език, той е дал на човечеството много по отношение на комбинирането на знания и обединяването на хора в полето на културата и така нататък", посочи той.

Руският, английският, татарският, немският и чеченският са най-говорените езици в Русия според преброяване от 2022 година, посочва Ройтерс. Въпреки че делът на хората, владеещи китайски, е значително по-малък, този език бързо набира популярност през последните години.

Путин и китайският президент Си Цзинпин през май обявиха "нова ера" на партньорство между двата най-влиятелни съперника на САЩ. Те заявиха, че Съединените щати са агресивен хегемон от Студената война, сеещ хаос по целия свят. През февруари 2022 година Китай и Русия обявиха партньорство "без ограничения", когато Путин посети Пекин само няколко дни преди да изпрати хиляди войници в Украйна и да предизвика най-смъртоносната сухопътна война в Европа от Втората световна война.

По данни на центъра за езикови изследвания "Етнолог" (Ethnologue) английският език е най-широко разпространеният в света с около 1,5 милиарда говорещи, следван от китайския език с около 1,1 милиарда говорещи. След това се нареждат хинди, испански, арабски, френски, бенгалски, португалски, руски и урду.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от Русия
Финландия забранява на руснаците да купуват имоти в страната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Блажев, спри да дрискаш, пак ще ходиш в затвора. Те полицаите като те счупят от бой този път, ще ти кажат какъв Атила си, какъв хан си, и къде са куманите власите и хазарите.
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Толкова езици е споменал, а е пропуснал чифyтския?!?! Няма нищо случайно на този свят, включително факта, че всички събития на този свят са представления дирижирани от хазарите на глобално ниво. Сори бойс, може да съм ви разбил илюзиите, но по-добре рано или късно да осъзнаете истината.
72
4
 
3
 
! Отговори
Орфей богомилов преди 2 седмици
Каквото разбира бакшиш от Максуда от Власи и Кумани излага се като Путин с китайския Който се казва Мандарин по между другото
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Китайски - тук трагедията е пълна. Става, в тубата има един французин, който такъв китайски говори, че самите китайци казват, че го говори без акцент. Уникален е. Каза, че като младеж приятелката му във Франция го била зарязала и той за да прави нещо, за да не изпадне в депресия, започнал по два-три часа на ден да учи китайски. Малко по малко, после заминал за Китай и така, така, много години. Сега е много популярна личност в Китай, участва в един куп ТВ-предавания и т.н. Уникален пич, наистина!
70
1
 
2
 
! Отговори
Орфей богомилов преди 2 седмици
Нейде Влах нерде Куман средно да не намериш пияна мисирка на нощна смяна
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да учат и без това ще им е държавен
68
3
 
4
 
! Отговори
Мечо Пух преди 2 седмици
Защото Васала трябва да знае езика на Господаря си Вова
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и и*д*и*о*т*и.
66
2
 
4
 
! Отговори
Айше преди 2 седмици
Ромите говорят български свободно на негу
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С оглед на това, че китайците ще им вземат Сибир,Путин правилно, ги съветва да учат китайски. За английският Путягин тоже е прав, защото на който не му харесва китайска Русия, трябва да се изселва на запад по-специално в САЩ.
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Костя стига драпа за майчиния ти език Акаше азъна Знаем ти етноса
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Попитали един американец:- За колко време можете да научите китайски?- За около пет години.Попитали един руснак:- За колко време можете да научите китайски?- Ако се напрегна, мога за една година.Попитали студент:- За колко време можете да научите китайски?- Дай конспекта и кажи кога е изпита!
62
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Явно кремълското джудже си е избрало убежише
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Благодаря за подробната информация.
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нищо ново не каза. С темповете, с които Китай икономически превзема Русия, скоро там китайският ще бъде втори официален език. С войната в Украйна, разправа с инакомислещи и с китайска експанзия в Русия ще бъде запомнен индивидът от снимката.
59
1
 
0
 
! Отговори
Хаахх преди 2 седмици
До АнонименВърнаха си Курск.
58
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Китайски или турски? Един от тези два езика ще ви трябва да знаете след 15 години. От нас зависи кой ще е.
57
6
 
3
 
! Отговори
Хикс Мен преди 2 седмици
Нарко Зелето днес е признал че нахлуването в Курск не е довело до планираните резултати.
56
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
55
3
 
6
 
! Отговори
Ама преди 2 седмици
Естествено , нали ще става официален език в Россия !