Треньорът по джудо на Путин: Той обича спорта така, както дете обича лего

Президентът се движи наистина добре за годините си, казва Ецио Гамба
Обновена: 31 авг 2024 14:07 | 31 авг 2024 13:53, Нели Христова
262
Треньорът по джудо на Путин: Той обича спорта така, както дете обича лего
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин обича джудото, "както дете обича Лего", и е истински спортист, според бившия му треньор, който е един от малкото, прехвърлил руския лидер през рамо и е доживял, за да разкаже историята.

"За мъж на 71 години, който не се занимава професионално с джудо, Путин се движи наистина добре", казва Ецио Гамба, бивш италиански шампион, който разкри подробности за връзката си с лидера след 16 години треньорство в страната.

65-годишният Гамба получи руско гражданство от благодарния Путин, след като изведе националния отбор по джудо до три златни медала на Олимпиадата в Лондон през 2012 г. Той редовно се е спарингирал с президента, който има черен колан и дори веднъж се появи във видео, наречено Let's Learn Джудо с Владимир Путин.

"Споделях техники с него и той уважаваше знанията ми", казва Гамба пред The Times.

Италианецът спечели златото на Олимпийските игри в Москва през 1980 г., преди да стане успешен треньор в Италия и Африка. През 2009 г. той се насочи към Москва, за да тренира мъжкия олимпийски отбор на Русия, преди да бъде повишен да ръководи цялата програма по джудо на страната.

Възходът му съвпадна с усилията на Путин да се рекламира като въплъщение на руския мачизъм, независимо дали играе хокей на лед, язди кон с голи гърди, кара ски или отива на рафтинг.

Най-вече той искаше да покаже уменията си като джудист, откакто стана шампион на Ленинград през 1976 г.

След като веднъж Путин каза, че джудото "не е за слаби хора", той предположи, че е полезно за борба с хомосексуализма. Запитан в интервю от американския филмов режисьор Оливър Стоун дали би бил щастлив да си вземе душ до гей мъж след тренировка, Путин отговори: "Предпочитам да не го правя. Защо да го провокирате? Но знаете ли, аз съм майстор по джудо."

Гамба започва работа в Русия, възпроизвеждайки плана за успех в джудото, който е използвал в други страни. "Ставаше дума за работа в екип. В Русия всички най-добри практикуващи бяха индивидуалисти, трениращи сами в своите региони, така че създадох база за около 70 мъже и 40 жени."

Той споделя, че Путин е бил редовен посетител:. "Той винаги е обръщал внимание на спорта и идваше да тренира с нас два пъти годишно."

Руските шампиони по джудо не се сдържаха, когато се изправиха срещу своя президент, добави той. "Тези тренировки бяха ентусиазирани от присъствието му. Можете да си представите стимула. Президентът не е с вас всеки ден."

За Гамба обаче Путин беше просто още един джудист.
"Джудото е свързано с уважение към противника, така че когато той тренираше, той не тренираше като президент на Русия, а като джудист и изпитваше удоволствие от спорта. Беше готов да падне."

Това важеше и когато самият Гамба се изправяше срещу Путин, който му показваше трик или два. "Бихме се хвърлили един друг. Казах му, че е добър за възрастта си", каза той.

Путин беше особено опитен в използването на хвърлянето тай отоши, което включва изваждане на опонента от равновесие и спъване, обяснява Гамба. След това той сядаше на чай с Гамба и шампионите на Русия. "Той наистина им обръщаше внимание, изпитваше истинско любопитство към спорта и познаваше всички джудисти по имената им. Беше като дете с Лего."

Путин се постара цяла Русия да се заинтересува от джудото. През 2016 г. беше обявено, че седем милиона копия от книга, в която той е съавтор за спорта, ще бъдат раздадени на ученици. Миналата година в Сочи беше открит огромен шестетажен тренировъчен център, проектиран от Гамба, с 16 джудо татами или състезателни зони в една стая.

Дотогава обаче нахлуването в Украйна спираше перспективата за повече олимпийска слава за Русия. Почетното президентство на Путин в Международната федерация по джудо беше спряно и участието на Русия в Олимпийските игри в Париж това лято беше ограничено.

"Имахме право да участваме само в 45 процента от квалификационните битки", казва Гамба. "Дванадесет се класираха за участие, без да представляват официално Русия, но бяха отхвърлени от Олимпийския комитет, може би защото са били снимани с Путин. Чух, че ЦРУ е замесено. Четирима резерви бяха приети, но решиха да не излизат на протест."

Джудистите не се присъединиха към политиците на откриването на центъра в Сочи. "Беше ясно, че снимка с Путин може да бъде използвана, за да навреди на шанса на шампион да се състезава на международно ниво", казва Гамба.

Сега той отново е в Италия, за да бъде кандидат да поеме федерацията по бойни изкуства на родната си страна и "да направи това, което направих в Русия. Италианският отбор по джудо в Париж беше като лъвове, но му липсваше силата на отбор."

Запитан за нахлуването на Путин в Украйна, той отговаря: "Няма да кажа дали беше прав, или не, трябва да го попитате. Мен можете да ме попитате за джудо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от Русия
Столтенберг: Нахлуването на Украйна в Курска област е законно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Генерал Никола Олесчук е уволнен от Зеленски заради загубата на първия Ф16. Това е трагедия за руснаците, защото ги лишава от наградата от 15 млн рубли за свален Ф16. Ако украинците продължават по същия начин да самосвалят самолети със скъпи ракети пейтриът да не реват че нямат авиация и ПВО, след като сами си ги унищожават. И тези некадърници тръгнали да воюват с Русия. Боже сохрони!
201
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чух , че Путин ще посети Монголия . И въпроса е монголците ще го арестуват ли и ще го предадат ли на Международния Съд. Според приетия международна заповед от над 120 държави
200
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хм, Путин тренирал бункер от малък и много си го обичал.
199
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи, вече ми е ясно - Путин обичал бункера, както малко дете обича джудо, така ли беше?
198
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вече бъркам Путин с бункер. За какво беше статията? Бункер обичал джудо? А Путин обичал бункер? Съвсем се обърках... Ало, путинофила, помагай, какво обичал Путин, Дима Медведев, или бункера? А, или беше джудо?
197
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
195 твой си е проблема че симулираш и се преструваш на каквото ти падне. Все пак това са ""евроатлантическите ти ценности" . Нормалните хора обаче не сме така. И сме повече от вас. Това те принуждава постоянно да блъскаш тук да симулираш масовка
196
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Статията е за джудо и за това че Путин го е тренирал. А ти имаш над стотина глупости, тоест си яко закъсал
195
2
 
3
 
! Отговори
до 192 преди 2 седмици
Е, то в коментарите всички се занимават с джудо, джиу-джицу, киокушин и ядрена физика. Също така си висок два метра, милионер си и си гений... Знам, знам, в коментарите всички сме така.
194
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
188 хайде отговори на моят въпрос. След колко време ще те пусне дрогата и кога пиеш хапчетата.
193
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Статията е за бункер... Не бе, статията е за Путин! Е, то е едно и също. Ха-ха-ха-ха.
192
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
188 занимавам се с джудо от 10 годишен. Други въпроси?
191
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имам два въпроса: Първо, защо путинофилите толкова харесват бункери и второ - защо бункерофилите толкова харесват Путин. Ха-ха-ха-ха...
190
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кано смята, че понятието джуджицу е недостатъчно, за да опише новото изкуство джицу означава изкуство или средство и се свързва с метод, състоящ се от набор от физически техники. Той променя името на джудо, където до означава път (подобно на китайската концепция за дао) и предполага по-широк философски контекст от джицу
189
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За глупостите нямате стигане, но новините липсват. Примерно вчера е уволнен началникът на ВВС на Украйна, защото Пейтриът е свалил Ф16 преди да стигне до фронта. Така нареченият приятелски огън с който американците убиха 7 български войника в Ирак. А ние там им помагахме да мародерстват и да откраднат златото на Садам. За благодарност ги очистиха без да им мигне окото.
188
2
 
3
 
! Отговори
до 186 преди 2 седмици
Нека да позная - лyмпeн от агитка си, нали? Щото те така знаят да обиждат само на "нapкоман". Никакво въображение. Типично за путинофил - в ранна възраст ги оперират от чувство за хумор и въображение.
187
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин си седеш в бункера, а една страшна мисъл не му даваше покой: Той никога нямаше да излезе от този бункер.
186
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
184 след колко часа те пуска дрогата и в колко са хапчетата. Гледам не си в ремисия, изживяваш се нещо, после като те пусне ще хленчиш или ще крещиш с главните букви.
185
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин седеше в бункера и мислеше... По едно време усети, че само седи...
184
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И обратно, кажеш ли "бункер", трябва да споменеш и Путин, двете са неразривно свързани и така ще е до края.
183
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
177 аз най харесвам че има нещастници които за нищо не стават и опорките против Путин ги хранят. Тоя от сутрин до вечер църка, явно и е на хапчета освен дрогата.