Москва разучава пленена американска система АТАКМС

Търсят се уязвимите места на системата
1 юли 2024 19:45, Инна Ангелова
65
Москва разучава пленена американска система АТАКМС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските въоръжени сили са пленили система за насочване на произведени в САЩ ракети АТАКМС с голям обсег и разучават използваната при нея американска военна технология, предаде Ройтерс, като се позова на информация на руската държавна агенция РИА Новости.

РИА Новости публикува кадри, показващи анонимен руски оръжеен експерт с маска тип "балаклава", който казва, че изучава насочващата система от американска тактическа ракета АТАКМС, очевидно свалена от руските сили. Ройтерс допълва, че не може да провери какъв е оръжейният компонент, попаднал в ръцете на руските военни. На кадрите се вижда как експертът посочва етикет на гърба на джипиес системата за насочване на ракетата, свидетелстващ, че тя е от склад на американската армия в щата Алабама. Той обяснява, че плененият хардуер дава на Русия информацията как бива насочван полетът на ракетите.

Виктор Литовкин, пенсиониран полковник от руската армия, казва за сайта Лента.ру, че Москва ще се опита да открие уязвимите места на системата и ще използва събраната информация за по-ефективно прехващане на ракетите АТАКМС. "Можем да модифицираме системите си за изстрелване на ракети земя-въздух, както и да подобрим фините настройки на военната си електроника спрямо тези ракети", заявява Литовкин.

Вашингтон започна да доставя на Киев ракети АТАКМС с голям обсег преди няколко месеца, след като в продължение на две години отклоняваше молбите на Киев за подобно оръжие, припомня Ройтерс. Ракетите могат да поразяват цели до триста километра от точката на изстрелването си, като това е два пъти по-голям обсег в сравнение с ракетите ХАЙМАРС, доставяни от САЩ на Украйна от 2022 г., посочва агенцията.

Москва осъди Вашингтон за доставката на тези ракети, твърдейки, че подобни действия водят до ескалация на напрежението. Русия обвинява американската армия и че съдейства на Украйна при изстрелване на ракетите АТАКМС - теза, която американците отхвърлят, допълва Ройтерс. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: оръжиевойнаракети
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В не далечно бъдеще, Путин ще се похвали с нова ракета!
36
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 дни
Я!!! Атакамс???
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Путин е докарал корейски специалисти!
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Присъстват, Путин, Медведев, Шойгу, Герасимов, Конешенко......
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Изложби 24. Да не са милиони ?
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 30. Чукча-писател.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Крадльо 26. Ни пузна.
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Индианци разучават пишеща машина!
29
5
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 4 дни
Краварите 100% са счупили телефоните на Путин за да му предлагат всякакви сделки само и само да не показва на китайците краварската технология.
28
11
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 4 дни
Не се напиняй и оплитай в самозалъгване, а виж броят на uдuoтuтe посещаващи чyчeлoтo, именувано "Бог" на Красний плашчадь, за да изтрезнееш.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Току-що по Първи канал показаха главата на ракетата и други системи вътре.
26
11
 
12
 
! Отговори
Крадльо преди 4 дни
Те си имат традиция. От атомната боНба и "Конкордски", дето се разби по време на авиошоуто в Париж, до леките автомобили и овенната руска техника. Все крадено, но недоизкусурено.
25
2
 
4
 
! Отговори
хе хе хе преди 4 дни
Хубаво е, че коментаторите на Посолството имат позитивен поглед към такива събития. Като цяло е добре човек да е зареден с оптимизъм и ще е много полезно за атлантите:)))
24
9
 
11
 
! Отговори
Изложби преди 4 дни
В Украйна има хиляди такива изложби, които демонстрират "превъзходството" на СеСеСеРейската овенна техника пред Щатската. Pyшняцuтe са голям ***. С тях е весело.
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Вижда се джипиес системата за насочване и комбинация от 3 жироскопа с лазерна система за ориентация в пространството. АТАКМС лети по полубалистична траектория, като често променя вектора на движение, за да избяга от ПВО на противника.
22
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Досега изложбата в Москра на едро трофейно натовско оръжие е посетена от над един милион души. Превижда се да стане пътуваща, за да видят повече руски граждани подбити Леопард, бредли, Абрамс и още 30 екземляра други машини.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
....И КАКТО Я "РАЗУЧАВА" ---ЧИПОВЕТЕ ОТ УКРАИНСКИ ПЕРАЛНИ ЩЕ СТАНА ЛИ ЗА РУСКИЯ ВАРИАНТ НА АТАКАМС....??!
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 19, точно така е, и американците вместо да харчат луди пари за утилизацията им, която не носи никакви ползи, ги пратиха на украинците да трошат руски глави! Това е най-добрата възможна утилизация, ХАХАХАХАХ
19
7
 
12
 
! Отговори
82 ОМБР преди 4 дни
Да не забравяме,че системите "Атакъмс" са демоде,и се снемат от въображение в американската армия! Всички версии на "Атакъмс"се изтеглят от щатното обурудване в US армията и са заменят с по-модерни ракетни системи! Слава Юнайтед Стейд!
18
6
 
7
 
! Отговори
Евроидиот преди 4 дни
Из съм *** и не вярвам, че руснаците са пленили нещо, освен ако НОВА ТВ не го казват или най малкото поне CNN. И вярвам единствено на Бай ДЪН и Зеления клоун, щото съм евроатлантик.