Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната

Китай да предава директно на Украйна предложенията си за мир, поиска той
Обновена: 16 юни 2024 18:47 | 16 юни 2024 18:30, Анисия Иванова
359
Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че сегашното количество на западната военна помощ за Украйна не е достатъчно, за да се гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия, предаде АФП.

"Има помощ. Има сериозни пакети. Достатъчна ли е тя (помощта) за победа? Не. Закъснява ли? Да", заяви Зеленски на пресконференция в Швейцария след голяма дипломатическа среща на върха, посветена на плана на Киев за прекратяване на конфликта.

Зеленски заяви още, че Китай трябва да предава директно на Украйна предложенията си за мир във връзка с войната на Русия срещу страната му, вместо да го прави чрез медиите, предаде Ройтерс.

Двудневната мирна конференция за Украйна в Швейцария трябва бързо да бъде последвана от втора среща, заяви днес при закриването на заседанията Зеленски, цитиран от ДПА.

Подготовката ще отнеме само месеци, а не години, каза той. Според Зеленски някои държави вече са изразили готовност да бъдат домакини на такава среща на върха.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че предварително условие за участието на Русия ще бъде ангажиментът на Москва към Устава на ООН.

В заключителното комюнике от срещата на върха, което беше подписано от 80 от присъстващите държави, не се споменава за последваща конференция.

Президентката на Швейцария Виола Амхерд призна, че на конференцията са били представени различни гледни точки, но подчерта, че тя ознаменува първото обсъждане на мирния процес на високо равнище. Според нея са създадени някои съществени предпоставки за прекратяване на войната в Украйна.

Фактът, че огромното мнозинство от присъстващите държави постигнаха съгласие по комюникето, показва какво може да постигне дипломацията чрез търпелива работа, добави Амхерд.

Русия не беше поканена на събитието и не прояви интерес да участва. Срещата на върха беше и опит на Запада да привлече други държави от Южна Америка, Азия и Африка към усилията за мир, основани на международното право. Украйна призовава за постигане на "справедлив и траен" мир, посочва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Геiропата стана много нестабилна и се клати като на русофоб микропенисчето.
214
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Епа като не стига надупвай се и това е!!!!!!! Не може те спасяват всички
213
1
 
22
 
! Отговори
Нагло-сакс Бхаратец преди 1 седмица
Гледахте ли клиповете с настъплението на еднокраките укронацяги? Където цяло подразделение останаха без крака, защото попаднаха в минно поле? Или укро-западната пропаганда ви казва, че украйна напредва, но без да ви показва. Множество клипове, показват как украйнците напредват без крака.
212
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А путинистът Георги Берголиев защо не иска да разкрие третото на Фатима?
211
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ти русофобе наливаш в трошения ти стар катраник бензин от руски нефт. Ти русофобе спонсорираш Путинския режим. Купи си магаре и талига, не бъди спонсор на Русия!
210
0
 
1
 
! Отговори
До 188 преди 1 седмица
И се събуждаш, с двата пръста в контакта и на мокри вестници, нали?!
209
0
 
3
 
! Отговори
юни 2024 преди 1 седмица
След декември 2021г последва 24 февруари 2024.
208
0
 
14
 
! Отговори
Укро-навоз преди 1 седмица
Украйна напредва мощно с Хамвитата към Бандера. Напредват във вид на мръвки и ламарини.
207
1
 
25
 
! Отговори
Ехоо преди 1 седмица
Зельо щял да преговаря с Русия след като се изтеглела от Укрите!?Че за какво ще преговаря тогава!?
206
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само днес киевския режим изстреля арт снаряди за над 20 млн евро, използва ПВО ракети за над 300 млн евро, загуби танкове и други броне машини на стойност 100 млн евро, напредна с 0 метра и загуби 2000 укронациста на стойност 0 евро.
205
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предложението на Путин е изключително щедро. Украйна не трябва да капитулира, и запазва държавността си, както и 80% от територията си.
204
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нигер отнема достъпа на Франция до едно от най-големите уранови находища в света.
203
1
 
18
 
! Отговори
Точат ви парите преди 1 седмица
Укропитеците изкараха късмет с Путин. Ако Беше Лукашенко до сега живи уссраинци и укронацяги щеше да има само на Златни пясъци, Слънчака и Поморие. Я кажи ти какво не си купи днес за да спестиш от мижавата си заплата, за да подхраниш "бедните" укронацяги? Спести ли днес за половин натовски снаряд 155 мм, а за безполезна бронежилетка и каска колко отдели?
202
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Zеления наркоZ и Путин играят заедно. Наговорили са се всички укронацяги и западни наемници да бъдат ликвидирани до крак ;)
201
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Армения, Бразилия, Индия, Саудитска Арабия, Словакия, Южна Африка, ОАЕ, Мексико, Тайланд, Индонезия, Либия и Бахрейн и Ватикана отказаха да подпишат декларацията. Тайлант и Бахрейн - основни съюзници на САЩ в тези региони.
200
2
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън Дрътия преди 1 седмица
По улиците на америка е пълно с наркоси, покрити с язви и изглеждащи като зомбита, заради ефекта на др0гата. А оня дрътия, склерозния краварски диктатор само пипа и души жените.
199
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Русия са построили нова съвременна магистрала до Черно море. Също така направиха магистрала до Крим, минаваща по новите територии. В Русия няма НПО екотерористи, които да блокират всяко строителство. Всички НПО са чужди агенти, на които се плаща от различни фирми, включително от западни фирми. Всички НПО трябва да бъдат забранени. Вът от БГ Zeленяци мирижливи!!!
198
1
 
10
 
! Отговори
Възраждане! Време е! преди 1 седмица
Не искаме евро, не искаме запад, шенгеняк и джендерсво!не искаме укронацисти да почиват тук за наша сметка! не искаме украйна, ес, нато и кравария да съществуват!искаме БГ русофобите да напуснат, да отидат в джендер-канада и да ни оставят на мира.
197
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Комунистът Ленин създаде украйна, а после Хрушчов я разшири. Защо сега западните страни защитават и спонсорират един комунистически проект?
196
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Акад. Денко Zеленков каза: Истината е, че запада иска да докопа ресурсите на Русия и да пороби руското население, което да използва като работна сила. Нас така ни поробиха и вхеха ресурсите ни. Работната сила избяга на запад, че и тука останалата маса бачка за западняците. Нашите и европейските управници и медии са изцяло под контрола на америка и западните богати корпорации.