Путин обяви условията си за спиране на огъня в Украйна

Москва контролира близо една пета от територията на Украйна
14 юни 2024 15:15, Елка Василева
741
Путин обяви условията си за спиране на огъня в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че "незабавно" ще разпореди спиране на огъня в Украйна и започване на мирни преговори, ако Киев изтегли войските си от четирите окупирани украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, и се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
"Ще направим това незабавно", подчерта Путин в реч пред руското Mинистерство на външните работи.

"Естествено, в същото време гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования", допълни президентът.

Путин представи позицията си ден след началото на срещата на върха на Г-7 в Италия и в навечерието на форум за мир в Украйна, който ще се състои в Швейцария с участието на над 90 държави и организации. Русия, която не бе поканена, казва, че срещата на върха в Швейцария е загуба на време.   

Москва контролира близо една пета от територията на Украйна, а Киев е категоричен, че постигането на мир е възможно само при условие, че Русия изтегли войските си и че териториалната цялост на Украйна бъде напълно възстановена.  

Руският държавен глава днес подчерта, че предложението му има за цел "окончателно решаване" на украинския конфликт, а не просто неговото "замразяване".  

Другите искания за мир, които Путин изброи, включват установяването на неядрен статут на Украйна, налагането на ограничения на военните ѝ сили и защитаване на интересите на рускоговорящото население на страната.

Тези точки трябва да станат част от "фундаментални международни споразумения" и всички западни санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени, каза още Путин. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още от Русия
Путин: Използването на руските активи от Запада няма да остане без отговор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
582
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин си представяше военна разходка, цветя и овации и разбира се победен парад в Киев след седмица с вечна и безкрайната слава на победоносен лидер. Истината е различна. Вече войната му струва все по-скъпо , а ползите са все по-малки. Перспективите за руснаците са затъване във все по-трудна и безперспективна война ведно с нарастващо социално напрежение и риск от кървав дворцов преврат.Ако спре сега, вероятно ще му трябват поне 5 години за да възстанови икономиката си и 20 за да върне доверието
581
7
 
6
 
! Отговори
Слава Украини преди 2 седмици
Украинските герои не дават задна, че късия позацапа свещите. Моли за мир.
580
7
 
6
 
! Отговори
ко преди 2 седмици
Путин искаше цяла Украйна за 3 дни, но вече отиват 3 години и той е взел има-нема 1/5 от Украйна. И сега иска мир. Сега това загуба ли му се води, победа ли? Посредата на войната да спрем, че той да може да иде да си почине, преди Третата Световна Война, в която ще го дерат като мАче в Дувар. Нема как да стане.
579
7
 
6
 
! Отговори
Ами преди 2 седмици
Храбрите укробежанци по хотелите на издръжка на чуждите народи няма ли да си ги приберат?
578
7
 
14
 
! Отговори
О завалията преди 2 седмици
Толкова добър човек, с колко малко се задоволява. Чак ми стана жал хайде да му дадем и 20% от Полша, да го компенсираме за неудобството, че предпочитаме демокрация и просперитет, пред червен пропаднал строй на бедност и престъпност. А? Искаш ли Путине?
577
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Лаба-ДУБАЧакай малко нали САЩ бяха най голямата военна сила? Хихихииии
576
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво, Путин!
575
4
 
17
 
! Отговори
Жал ми става преди 2 седмици
Путин няколко пъти вече предлага мир и никой не го бръсне за cлива, завалията.
574
5
 
9
 
! Отговори
Кво каза Путин преди 2 седмици
Не му се разбира...
573
7
 
13
 
! Отговори
morgan преди 2 седмици
накрая и него ще го извадят от някоя дупка долното джудже се мисли за бесмъртен
572
4
 
7
 
! Отговори
Рендето до 561 преди 2 седмици
Ти сляп и глух ли си, бе????????? Според тебе защо беше организирано интервюто с Карлсън Такер??? Колко пъти по многочислените "икономически форуми" тоя отправяше недвосмислени послания към Запада, че е готов да започне преговори с 4.0.4 "без предварителни условия"???? Победителят не отправя послания и молби за преговори, а поставя едно единствено условие - Капитулация!!!! ПС. Научи се да четеш "между редовете"
571
6
 
17
 
! Отговори
Лаба-ДУБА преди 2 седмици
Най-любимото ми е когато русофилите казват "Ако неморалното НАТО не даваше оръжие на Украйна, войната щеше да е вече свършила" - а морално ли е най-голямата военна сила да напада по-слаба държава, която няма с какво да се защитава, само защото лудия и диктaтор така си е решил?
570
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цената на долара колко рубли ми е интересно. Ако можеш да го намериш в Просия де??
569
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин не е виновен! Виновен е баща му, а по късно и пастрока му, че като юноша всеки ден го е налагал с каиша по rзъ, което го е силно озлобило, забавило е развитието му, обърнало е резбата му, и е намразил целия свят! И все пак приветствам подхода на татко му, а по късно и на пастрока му!
568
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Владимир Зеленски кога тръгва отново на просия по света че така чаканите 65 млрд. долара с които по негови думи щяха да обръщат хода на войната отдавна се стопиха без резултат? Кога почва новата контраофанзива? Хихихииии
567
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скапаното джудже се отказа да взима Киев за 3дни.
566
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
*** даде на задна. Утре ще каже че е съгласен и да отстъпи Крим..
565
9
 
7
 
! Отговори
morgan преди 2 седмици
този военнопрестъпнник да спре да се обяснява и да да бъде обесен на червения площат в краина сметка този е агресора които започна воината няма право да поставя условия за каквото и да е и Садам се правеше на велик но видяхме какво стана
564
6
 
6
 
! Отговори
До 570 преди 2 седмици
Е не е като теб пияница или просяк наркоман като бате ти Зельо
563
7
 
6
 
! Отговори
До 536 преди 2 седмици
Е за сега видяхме само украински просяци да бягат от Урколандия