Путин обяви условията си за спиране на огъня в Украйна

Москва контролира близо една пета от територията на Украйна
14 юни 2024 15:15, Елка Василева
741
Путин обяви условията си за спиране на огъня в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че "незабавно" ще разпореди спиране на огъня в Украйна и започване на мирни преговори, ако Киев изтегли войските си от четирите окупирани украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, и се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
"Ще направим това незабавно", подчерта Путин в реч пред руското Mинистерство на външните работи.

"Естествено, в същото време гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования", допълни президентът.

Путин представи позицията си ден след началото на срещата на върха на Г-7 в Италия и в навечерието на форум за мир в Украйна, който ще се състои в Швейцария с участието на над 90 държави и организации. Русия, която не бе поканена, казва, че срещата на върха в Швейцария е загуба на време.   

Москва контролира близо една пета от територията на Украйна, а Киев е категоричен, че постигането на мир е възможно само при условие, че Русия изтегли войските си и че териториалната цялост на Украйна бъде напълно възстановена.  

Руският държавен глава днес подчерта, че предложението му има за цел "окончателно решаване" на украинския конфликт, а не просто неговото "замразяване".  

Другите искания за мир, които Путин изброи, включват установяването на неядрен статут на Украйна, налагането на ограничения на военните ѝ сили и защитаване на интересите на рускоговорящото население на страната.

Тези точки трябва да станат част от "фундаментални международни споразумения" и всички западни санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени, каза още Путин. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още от Русия
Путин: Използването на руските активи от Запада няма да остане без отговор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
602
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Той се усеща вечеЧе то в украйнската армия събират всеки мъж с две ръце и 2 крака и им дават уръжия без тези хора да знаят как да го използват. Това за мен не е армия.
601
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що така пищите бе пронатуфци ?
600
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До бравоПутин спаси Русия приди години.
599
9
 
13
 
! Отговори
Това са лъжи преди 1 седмица
Какво е за Путин едно мирно споразумение? Просто почивка, глъдка въздух до следващата война. Много ясно, че подобно споразумение е недопустимо.
598
8
 
6
 
! Отговори
до Ами преди 1 седмица
""""""Храбрите укробежанци по хотелите на издръжка на чуждите народи няма ли да си ги приберат?"""""""" --------- Шъ ги "приберат", трай и гледай.... Щатите са решили, че Европа трябва да Воюва и да Гори от "Лисабон до Владивосток". Вече създават военен съюз и срещу Китай, и разбира се "те ще воюват" с ръцете на Япония, Юж. Корея, Индонезия, Филипините, и дори Индия срещу Китай! А, след туй, накрая, шъ цъфнат на "Бял Кон" като Спасителите на Света, у Холивуд имат богат опит в това отношение!!
597
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В завладената от Русия територия имаше референдуми и хората гласуваха така че аз тези части ги считам вече за руска територия.
596
11
 
13
 
! Отговори
Той се усеща вече преди 1 седмица
Братята Украинци го пръскат, за това моли за мир.
595
11
 
12
 
! Отговори
Сът преди 1 седмица
*** той нищо не иска,милият! Нали в началото бяха само Луганск и Донецк? Сега стана Запорожие и Хврсон! Жалък и алчен завоевател! Украйна вън от Нато и с ограничени войски! Баааа тоз наглец! Да може след 5 години да реши да си вземе още малко земя
594
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аде стига ни занимавате с курса долар -рубла. И двете са печатани хартии. Важно е какво стои зад валутата. Злато, производство, суровини и т.н
593
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рублата дълбае. Носят се слухове, че руски банки затварат кепенци. Икономическата криза в Германия ще изглежда като прашинка, пред тази която започна в Русия.
592
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия няма как да възстанови на Украйна завладените региони без Зеленски да предложи нещо в замяна. Зеленски да предложи поне няколко тона злато за да откупи завладените части.
591
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Просто Путин видя, че НАТО не се шегува, че подкрепя Украйна и реши да пробва да спре войната, преди КОЛЕКТИВНИЯ ЗАПАД да му начока канчето.
590
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Късия му пари под дупeто, понеже руснаците правят опашки да си теглят парите от банките, а те масово затварят кепенците. Задава се икономическа криза вътре в Русия и той за това иска да спре военната криза, за да може да си изгаси пожара вътре.
589
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рашка отива с бодра стъпка на кино .
588
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мисля, че САЩ и Русия са се разбрали. Войната няма да спре сега. Следващото предложение за мир ще е по лошо. Щатите ще се намесят и Путин ще се съгласи да се върне на това предложение. Така и двете страни запазват имиджа си. Украйна запазва останалите области с излаз на море и половината от минералните си залежи. Мисля, че това е плана.
587
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Днес херсонска и донбаска република,утре парижка и тексаска!Само израелците се запънали на искането за телавивска република. Затова там е изпратен генерал Мойсеев за да уреди работата. По данни на руското посолство в Тел Авив живеят 50 милиона руснаци които искат да се отделят от Израел!Подписите им са събрани за половин ден в руското посолство.
586
9
 
9
 
! Отговори
браво преди 1 седмица
Намирам ги за доста справедливи и логични искания. Путин е политик от класа!
585
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ха-ха-ха Много иска Късия педофил а рублето се продава 200 за долар от руските банки.
584
1
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
До Кво каза Путин. Разбира му се ама много трябва да ти се обяснява а не се знае ще разбереш ли.
583
7
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 1 седмица
Тоя така не каза ли че няма да напада Украйна.То сега някой па ще му повярва.