Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО

Дипломацията ще е успешна само от позиция на силата
2 юни 2024 20:09, Стела Стоянова
530
Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО
Снимка БГНЕС, архив

Действията на НАТО в последно време за укрепване на източните граници на алианса са насочени към възпиране на Русия, каза днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че на Москва трябва да ѝ стане ясно, че пактът ще е готов да се защитава, ако стане необходимо.

В изказване на Източногерманския икономически форум, в който участва също литовската министър-председателка Ингрида Шимоните, Шолц заяви, че Германия играе водеща роля в присъствието на НАТО в балтийските републики по границата с Русия, което води началото си от почти едно десетилетие.

"И тъй като заплахата от Русия ще остане, ние и други съюзници решихме миналата година да разположим допълнителни формирования в балтийските републики, както и да развърнем там цяла бригада на постоянна основа в бъдеще", каза Шолц.

"Този обрат в отбранителната политика е необходим, за да покажем на Русия: готови сме да браним всяка педя от територията на НАТО срещу евентуална атака", подчерта германският канцлер.

Той се аргументира, че дипломацията ще бъде ефективна само от позиция на силата, и добави, че е от ключово значение балтийските републики да могат да разчитат изцяло на съюзниците си от НАТО, които да им се притекат на помощ в случай на руска атака.

"Това е послание към нас самите. Това обаче е и послание към Русия. Защото надеждността на този ангажимент, разбира се, също е част и от сметките, които си прави Русия", каза Шолц.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин предупреди държавите от НАТО да не позволяват на Украйна да използва доставените от тях оръжия за удари по територията на Русия, след като няколко западни страни вдигнаха ограничения за използване на оръжия, изпратени на Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък тези предупреждения, като каза, че пактът вече ги е чувал много пъти и че самозащитата не е ескалация, посочва Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


530
Още по темата: НАТОШолцпутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската икономика през 2023 г. стана номер едно по покупателна способност в Европа, и пета в света след Япония. Безцеремонно свали от пиедестала куцата патица Германия. Наред е Япония.
295
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Управлението на военния център в Германия за кординация на военните действия в Украйна се предава от САЩ на НАТО. САЩ излизат, и войната ще се води между ЕС и Русия, като напълно ясно е, че САЩ ще диктуват своята воля на НАТО, но официално няма да воюват с Русия.
294
2
 
2
 
! Отговори
Развеселен преди 1 месец
До Анонимен 322 Абе, много искат, ама все нямат желание. Иначе плануват "някой ден" абе "със сигурност" :)))
293
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ся, нали НАТО беше НАЙ Супер Дупер Военнен Съюз Номер Едно Във Вселената. Нали можеше да размаже Русия както и когато си иска. Защо тогава стои настрани от Украйна и само заплашва, "Ако ни нападнете, ще видите вие".
292
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
без това Русия е най-голямата и най-богатата държава в света. -- Ахаха ххаха, вероятно ли кАпейка и що тогава колхозниците драпат за Европа и САЩ? Що ни една кАпейка не отиде в тая богата държава ми стоите в бедния и прогнил ЕС?
291
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По всичко личи, че САЩ се стремят да реализират варианта "ограничена ядрена война". Какво означава това - че САЩ и Русия няма да въвличат териториите на своите страни, тъй като ядрени действия на територията на тези две страни означава всеобща ядрена война със стратегическо ядрено оръжие - пълен ракетн ядрен обмен между Русия и САЩ. Всички останали - Китай, СК, Франция са peenuts в травнение с потенциала на САЩ и Русия. А територията на ЕС ще бъде напълно законна територия на водене на военни действия в ядрения конфликт.
290
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киев няма да го взимат руснаците. Сергей Караганов каза в интервю, че Русия няма нужда от западна Украйна, след победата на Русия там могат да се установят миротворчески военни контингенти от страни като Иран, Китай, Индия, Пaкистан гарантиращи извънблоковия статут на Украйна, като в замяна за опазване на мира ще получат достъп до качествена украинска пшеница.
289
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия няма нужда от нови територии, и без това Русия е най-голямата и най-богатата държава в света. Русия ще си върне само своето - Харков, Днепропетровск, Николаев и Одеса. Останалата част от бившата УССР ще бъде демитализирана и изцяло под контрола на Русия с руски военни бази за гаранция на извънблоков военен статут, а политически ЕС ако иска да си я вземе за членка да си ги храни, там няма нито чернозем, нито полезни изкопаеми, нито икономика. И ЕС ако не ги иска - да се оправят както могат, техен проблем.
288
0
 
1
 
! Отговори
Гаранция -Франция преди 1 месец
Украйна беше 4 та ядрена сила след 1991г. САШ, Англия и Русия ги навиха да си дадат оръжието на руснаците с договора в Будапеща като гарантираха границите и...
287
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
286
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами прави си каквото си искаш и където искаш бе, никой не се интересува от теб, какво ми сипеш тука словоизлияния и ми пишеш фермани за историята на твоя живот, айде много здраве, изчезвай с лаптопа.-- Капейка, ти май не схващаш? То нормално де, няма как да си трето поколение роб на колхозниците и да схванеш веднага. Аз правя каквото си искам и няма кАпейка да ми обясни какво да правя. Та пак питам, ако вгзраждането не състави правителство вие кАпейките ше идете ли при путинарския рай?
285
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До що 306/311 Ъъъъ, верно ли, и какво работиш? За некое мутре на което парите са му от руснаците, или за някоя фирма като шофьорче, което работи за западни шефове?
284
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакаме рундьо да си каже тежката дума, след като му свърши мандата. До тогава тиквата пак ще се кефи на държавната джипка.
283
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов В Париж по кафенетата така ли разправят?
282
1
 
5
 
! Отговори
До що 306 преди 1 месец
Щото вие ходите като просяци по света да берете ягоди. Ние смя си вкъщи, така както в САЩ няма да работя, така и в Русия няма. Аз съм българин и си живея в България. Да, русофил съм, но не ходя ничиа гъъъз да ближа.
281
0
 
3
 
! Отговори
в Украйна преди 1 месец
се видя кой - кой е, и кой какво може.
280
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами прави си каквото си искаш и където искаш бе, никой не се интересува от теб, какво ми сипеш тука словоизлияния и ми пишеш фермани за историята на твоя живот, айде много здраве, изчезвай с лаптопа.
279
1
 
3
 
! Отговори
Пцифист преди 1 месец
Несъм нито за едните нито за другите. Славяни срещу славяни да се оправят. Защо трябва да съм страна и да ми викат русофоб или фил-безразлични са ми. Със арабите и евреите също-семити срещу семити. За какво всеки проблем да го мислим ние да си се оправят помежду си щом се имат за по-велики от братята си по-произход. Мене ме бърка да има пътища ,чиста природа и българска храна без ГМО в магазина. За кого да гласувам за това ? Засега съм за ИТН...
278
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що ни една кАпейка неще да иде в рая на пРосията?!? Никой не му се пуска топлия и удобен диван в ЕС, а?
277
5
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
Всички знаем че НАТО нападна Русия .