Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО

Дипломацията ще е успешна само от позиция на силата
2 юни 2024 20:09, Стела Стоянова
530
Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО
Снимка БГНЕС, архив

Действията на НАТО в последно време за укрепване на източните граници на алианса са насочени към възпиране на Русия, каза днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че на Москва трябва да ѝ стане ясно, че пактът ще е готов да се защитава, ако стане необходимо.

В изказване на Източногерманския икономически форум, в който участва също литовската министър-председателка Ингрида Шимоните, Шолц заяви, че Германия играе водеща роля в присъствието на НАТО в балтийските републики по границата с Русия, което води началото си от почти едно десетилетие.

"И тъй като заплахата от Русия ще остане, ние и други съюзници решихме миналата година да разположим допълнителни формирования в балтийските републики, както и да развърнем там цяла бригада на постоянна основа в бъдеще", каза Шолц.

"Този обрат в отбранителната политика е необходим, за да покажем на Русия: готови сме да браним всяка педя от територията на НАТО срещу евентуална атака", подчерта германският канцлер.

Той се аргументира, че дипломацията ще бъде ефективна само от позиция на силата, и добави, че е от ключово значение балтийските републики да могат да разчитат изцяло на съюзниците си от НАТО, които да им се притекат на помощ в случай на руска атака.

"Това е послание към нас самите. Това обаче е и послание към Русия. Защото надеждността на този ангажимент, разбира се, също е част и от сметките, които си прави Русия", каза Шолц.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин предупреди държавите от НАТО да не позволяват на Украйна да използва доставените от тях оръжия за удари по територията на Русия, след като няколко западни страни вдигнаха ограничения за използване на оръжия, изпратени на Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък тези предупреждения, като каза, че пактът вече ги е чувал много пъти и че самозащитата не е ескалация, посочва Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


530
Още по темата: НАТОШолцпутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този път няма да има руски войници в Берлин. Няма да има Берлин.
315
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За три месеца от началото на план Барбароса 4 милиона храбри красноармейци се предадоха в плен ,американският Ленд лиз ги спаси а за благодарност сега им въртят мозъците .Недалновидна политика >
314
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Mercedes-Benz съобщи, че оперативните маржове са паднали до 9,6% от 14,9% от миналата година, докато продажбите на автомобили са паднали с 8%. Още няколко години с такива показатели и ще дойде време да говорим за прехода на Европа към превози на конска тяга.
313
0
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Бий роZнака по главата!
312
1
 
0
 
! Отговори
пълни нещастници преди 1 месец
Правят автомобили повече от 100 години събират опит и знание, а Китай започна да прави коли само преди 20 години, и ги спука от бой в автомобилостроенето. Днес китайските коли превъзхождат немските във всяко отношение.
311
2
 
2
 
! Отговори
Не позна преди 1 месец
До Анонимен 330 "Осем години говореше за Украйна, и никой не вярваше че Русия ще се намеси, няма да посмее." Елементарна лъжа. До последния ден буквално руските фашисти твърдяха, че нямат никакво намерение да нападат Украйна.
310
3
 
1
 
! Отговори
Чърчил преди 1 месец
Точно пък Шолц да поставя ултиматум на Путин - не ми се връзва. Размахва червено на бик. Двамата с Макрон - тореадори.
309
0
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Путин освен млатене по кратуната друго не отбира. Така се "преговаря" с такива.
308
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
307
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Украйна остане извън НАТО, но бъде приета в ЕС без зелени ограничения, става прецедент, благоприятен за България!
306
2
 
8
 
! Отговори
Ценител преди 1 месец
Kвичeнeтo на koпeйkuтe - музика в ушите на нормалните хора!
305
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А западът действа - действа мигновено със санкции, доставки на оръжия и пари, к --Аха и за това зелето ходи като обезумял, че всичко му идва навреме, нали? Даже го бяха оставили повече от 3 месеца без нищо и колхозниците пак 3 та год не могат да се оправят с урките и дадоха жертви невиждани от ВСВ. Обаче колхозниците са самая могучия, нали кАпейки? А вие коги ше идете в най голямата и богата държава, а? Или ше си седите в загиналия ЕС?
304
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само ще пpacна една злoбapка, че цял ден коментирам и веднага се връщам.
303
3
 
4
 
! Отговори
големи тъпаци преди 1 месец
са украинците. Умират, за да могат да влезат в НАТО, да не ги напада Русия. А всички и Байдън, и Блинкен, и Борел, и Урсула, и Столтенберг и Макрон, и Руши, и Шолц уверявят и постоянно повтарят, че Русия ще нападне страна от НАТО. Е тогава защо умират за НАТО, като Русия така и така напада страни от НАТО - укродебили!
302
4
 
4
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
Пичове, да ви светна ако не знаете да знаете, НАТО е отбранителен съюз, и ако Путин ни нападне, НАТО ще ни отбранява. Путин нападна Украйна без никакъв повод и без никаква причина, значи и нас може да ни нападне, но ние сме си добре в НАТО, НАТО е отбранителен съюз и ще ни пази и САЩ ще започнат пълна програма размяна на ядрени удари с Русия да ни защитят от Путин, защото ние българите сме равноправни партньори със САЩ и със Запада.
301
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китайските коли вече превъзхождат немските, Китай прави най-добрите коли.
300
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия говори, но не действа. Осем години говореше за Украйна, и никой не вярваше че Русия ще се намеси, няма да посмее. А сега всички реват и са в паника. А западът действа - действа мигновено със санкции, доставки на оръжия и пари, контранастъление, и нищо не се получава от действията му. И сега пак Русия говори, говори че ще удари по Европа, и западът си казва - само говори, няма да посмее.
299
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Руската икономика през 2023 г. стана номер едно по покупателна способност в Европа, и пета в света след Япония. Безцеремонно свали от пиедестала куцата патица Германия. Наред е Япония." --Блажени да са вярващите кАпейки. И преди така разправяха комсомолците, че аха да победят капитализма и взеха, че фалираха. Егати и късмета, а?
298
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 326 "Руската икономика през 2023 г. стана номер едно по покупателна способност в Европа" Мужиците БУКВАЛНО вече ровят по кофите :))) Видеа колкото искаш. Най-желаната помощ за рендосан син/брат/мъж в Украйна от жените им в Разия е 5 килограма гнили картофи или 2 килограма риба.
297
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 323 Щото НАТО е отбранителен съюз другарю комсомолец.