Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО

Дипломацията ще е успешна само от позиция на силата
2 юни 2024 20:09, Стела Стоянова
530
Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО
Снимка БГНЕС, архив

Действията на НАТО в последно време за укрепване на източните граници на алианса са насочени към възпиране на Русия, каза днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че на Москва трябва да ѝ стане ясно, че пактът ще е готов да се защитава, ако стане необходимо.

В изказване на Източногерманския икономически форум, в който участва също литовската министър-председателка Ингрида Шимоните, Шолц заяви, че Германия играе водеща роля в присъствието на НАТО в балтийските републики по границата с Русия, което води началото си от почти едно десетилетие.

"И тъй като заплахата от Русия ще остане, ние и други съюзници решихме миналата година да разположим допълнителни формирования в балтийските републики, както и да развърнем там цяла бригада на постоянна основа в бъдеще", каза Шолц.

"Този обрат в отбранителната политика е необходим, за да покажем на Русия: готови сме да браним всяка педя от територията на НАТО срещу евентуална атака", подчерта германският канцлер.

Той се аргументира, че дипломацията ще бъде ефективна само от позиция на силата, и добави, че е от ключово значение балтийските републики да могат да разчитат изцяло на съюзниците си от НАТО, които да им се притекат на помощ в случай на руска атака.

"Това е послание към нас самите. Това обаче е и послание към Русия. Защото надеждността на този ангажимент, разбира се, също е част и от сметките, които си прави Русия", каза Шолц.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин предупреди държавите от НАТО да не позволяват на Украйна да използва доставените от тях оръжия за удари по територията на Русия, след като няколко западни страни вдигнаха ограничения за използване на оръжия, изпратени на Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък тези предупреждения, като каза, че пактът вече ги е чувал много пъти и че самозащитата не е ескалация, посочва Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


530
Още по темата: натоШолцпутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Импотентните джуджета начело на ЕС, Шолц, Макрон и бабесата акушерка ще си получат геврека на изборите!
21
4
 
32
 
! Отговори
Плешльо преди 4 седмици
От кога Украйна е територия на НАТО?
20
9
 
20
 
! Отговори
Bormann преди 4 седмици
Наглото алиансче вече открито си признава, че е агресора в случая и даже има наглостта да използва "защита" като оправдание, но Видов Ден иде, да видим как алиансчето ще води 4 войни едновременно (КНДР-Ю Корея/Иран-юдея/Китай-тайван/Русия-уссрайна) и колко ще му издържат калните *** :)))
19
4
 
10
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 4 седмици
Някой е нападнал sato?
18
4
 
4
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 седмици
Ще възразя хер Шолц - защото Северна България пада под директива 494 и директива за геноцит ...къв ми е проблема ли? Престъпления срещу човечеството ми е проблема! И кажете на момчетата от Ленгли , че толкова много ровили и крали какво руснаците правили тука , че не правят разлика между цивилен и военен обект вече! И не правят разлика от Коми копилеее до Коми ***!
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
*** кой ви иска и ММ от Натовска държава?!?!? Става въпрос за източна Украйна, не е в НАТО, няма и да бъде.
16
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако Русия удари по Полша или Прибалтийските, САЩ няма да си мръднат пръста военно, никога няма да рискуват живота на 360 милиона американци и да започната размяна на ядрени удари с Русия.
15
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сталин "Хитлеровци идват и си отиват, но германският народ винаги остава" - голяма грешка на другаря Сталин. Тогава съюзниците искаха да унищожат Германия като държава, но той я спаси.
14
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сталин се застъпи Германия да остане като държава след войната, а Горбачов допусна обединението на двете Германии.
13
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Путин: "Що се отнася до разширяването чрез нови членове на Алианса - Финландия и Швеция, тогава Русия няма проблеми с тези държави, следователно в този смисъл разширяването с тези страни не създава непосредствена заплаха за Русия". Но Украйна не може да бъде в НАТО.
12
8
 
14
 
! Отговори
Бирата преди 4 седмици
Що се готвят за отбрана,нали Украйна побеждава,а за първия ГДР го даде Горбачов,по-късно задържан в магазин в Германия,защото забравил да плати две бутилки вино на стойност 38000 евро,но не повдигнаха обвинение,защото ги бил сложил в джобовете на палтото си и забравил за тях Ей това са хора,не като поляците,които осъдихв Поптодорова на глоба след споразумение с прокуратурата за един парфюм под хиляда евро,за който каза,че също забравила.Че то политиците често забравят да плащат.
11
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На шведите и финландците им се обадиха американците и вместо "Как сте?" на чист скандинавски казаха: "Сега ще провеждате ежемесечни военни учения, за да дразните руснаците. Разходите са на ваша сметка. Имате и няколко милиарда за пращане на Украйна. Ще ви уведомим за следващия транш с телеграма. Освен това, подгответе бюджет за изграждането на военна супербаза на остров Готланд: трябва да заключим руснаците в Балтийско море".
10
17
 
6
 
! Отговори
Фют преди 4 седмици
До 1. И кога точно Путин даде ГДР на този "фашага", а чебурашке? Вие въобще мислите ли преди да пишете глупости???
9
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гледайки картата с базите, шведите и финландците видяха, че дори и в случай на неядрено нападение от страна на Русия, само северни елени ще могат да живеят повече или по-малко сносно в този регион и само на места, където мъхът ще бъде изгорял съвсем леко.
8
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Шведският премиер Улф Кристерсон, който на церемонията по присъединяването към НАТО обеща да отстоява ценностите на Алианса и "да се стреми към единство, солидарност и споделяне на отговорността", плахо попита американците: "А какво ще кажете за споделянето на отговорността? Базите са ваши и ако нещо се случи, те ще ни разпарчетосат на атоми. Народът се се притеснява, какво да им кажа?"
7
8
 
24
 
! Отговори
ми щоо преди 4 седмици
ми щооо, НАТО да не са почнали да сдават багажа? Защо се пъне да го казва точно сега това нещо?
6
39
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Руснаците трябва да бъдат изтласкани до Камчатка
5
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Че кога са нападали нато, тоя яко е накaлял памперса.
4
11
 
42
 
! Отговори
61 преди 4 седмици
Че кой ви кара да отстъпвате? Просто не се месете в Украйна. В най-лошия случай Русия може да разбомби няколко натовски държави, но в никакъв случай няма да ги кара да отстъпват свои територии.
3
13
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
НАТО излъга Горбачов, че няма да се разраства нито с 1 сантиметър на Изток от Германия. Тогава Горбачов изтегли 300 000 съветски войника от ГДР. Така Берлинската стена падна и се случи обединението на ГДР и ФРГ. От тогава НАТО се разраства на изток. Шолц лъже, както и Меркел излъга с Минските споразумения.