Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО

Дипломацията ще е успешна само от позиция на силата
2 юни 2024 20:09, Стела Стоянова
530
Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО
Снимка БГНЕС, архив

Действията на НАТО в последно време за укрепване на източните граници на алианса са насочени към възпиране на Русия, каза днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че на Москва трябва да ѝ стане ясно, че пактът ще е готов да се защитава, ако стане необходимо.

В изказване на Източногерманския икономически форум, в който участва също литовската министър-председателка Ингрида Шимоните, Шолц заяви, че Германия играе водеща роля в присъствието на НАТО в балтийските републики по границата с Русия, което води началото си от почти едно десетилетие.

"И тъй като заплахата от Русия ще остане, ние и други съюзници решихме миналата година да разположим допълнителни формирования в балтийските републики, както и да развърнем там цяла бригада на постоянна основа в бъдеще", каза Шолц.

"Този обрат в отбранителната политика е необходим, за да покажем на Русия: готови сме да браним всяка педя от територията на НАТО срещу евентуална атака", подчерта германският канцлер.

Той се аргументира, че дипломацията ще бъде ефективна само от позиция на силата, и добави, че е от ключово значение балтийските републики да могат да разчитат изцяло на съюзниците си от НАТО, които да им се притекат на помощ в случай на руска атака.

"Това е послание към нас самите. Това обаче е и послание към Русия. Защото надеждността на този ангажимент, разбира се, също е част и от сметките, които си прави Русия", каза Шолц.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин предупреди държавите от НАТО да не позволяват на Украйна да използва доставените от тях оръжия за удари по територията на Русия, след като няколко западни страни вдигнаха ограничения за използване на оръжия, изпратени на Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък тези предупреждения, като каза, че пактът вече ги е чувал много пъти и че самозащитата не е ескалация, посочва Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


530
Още по темата: натоШолцпутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 375 Нали ти ще караш "хубава" китайска кола, какво те интересува какво ще правят "европейците"? То си е тяхна работа.
341
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 седмици
До 374 *** май само копейките твърдят, че им се случва това. Що ли така?
340
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Въздушно-космическите сили на Русия могат да устроят истински ад във всеки град и всяка точка на Европа.
339
5
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 седмици
Както винаги рус0р0бите подкрепят крепостна блатная и мечтаят Европа и САЩ да се разпадне. Това са неудачници без образование или нещо постигнато в мизерния им живот. Те искат страната да се върне обратно под руския ботуш и всички да бъдат равностойно бедни с парче салам в хладилника и раздрънкана лада какъвто беше тогава стандарта. Ще ги познаете, необраснати, миризливи, с мазни шуби копнеищи отново да чувстват камшика на мутрофанова и кремълският плъх.
338
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 седмици
До 370 Получихме точно това, на което се надявахме, а копейките получиха паник атаки от живота, щото се оказа, че с паразитиране нЕма да стане.
337
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много ми е интересно да видя какво ще направят тия дървени се членки на НАТО,ако не дай си боже, Путин решим да завземе Прибалтика защото да кажем с общата армия от приблизително 40 и няколко войници застрашава Ленинградска област...щели влезе в сила тези прословути пл.4 и 5 или чл.6 дето всяка държава решава как да помогне на атакуваната държава...
336
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 седмици
От 1917 до сега тези в блатото наречено русия и нашите рус0р0би мечтаят и вещаят Европа,САЩ и останалият цивилизован свят да се разпадне. Там е работата че става обратното. Тази утопия наречена ссср се разпадна, същата съдба се очаква и за сегашното руско тресавище.
335
2
 
5
 
! Отговори
Истината преди 4 седмици
Путин - някогашен ленинградски гаврош, пребиван и сексуално насилван от баща си, израсъл сред улични престъпници, решил да се поправи и влязъл в КГБ, но и там не постигнал кой знае какво, освен да му викат колегите Карлик (Джуджето), Окурок (Фаса) и Бледая Моль (Бледия Молец).
334
0
 
2
 
! Отговори
Шолц към Путин преди 4 седмици
До Путин към Шолц Фашизиран кло ун.
333
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 358 Цинична лъжа е, че руския фашистки режим не бил отричал, че ще напада Украйна. Многократно представители на руския фашистки режим в Кремъл се надсмиваха на информациите давани от западните служби, че Русия се готви да нападне Украйна. Всичко това е много добре документирано. НЯМА МЪРДАНЕ от фактите показващи руските цинични лъжи.
332
3
 
2
 
! Отговори
Путин към Шолц преди 4 седмици
най-много да дойдем да подменим паметниците в Берлин с руски танкове от Т-31 с Т-90
331
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Още преди две години като 80% от българския народ ви обяснявахме,че наливането на милиарди и оръжия ще доведе до тук вие не вярвахте.Ето!Сега кеф ли ви е да сме на прага на ядрена война?!Ще горите в ада за това,че разпалихте войната там и лично пред Господ ще отговаряте!
330
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До народ престъпник. Сталин и Хитлер започнаха ВСВ като съюзници като заедно нападнаха и си поделиха Полша а после СССР нападна Балтийските републики и Финландия. Сталин изби 20 милиона без война. Руския народ е народ от престъпници без аналог в човешката история.
329
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Егати отбранителния съюз...бутат се в държава,която не е член и е тормозила собствените си хора.А защо продължавате с лъжите,че Путин заявил,че никога нямало да нападне Украйна?Това от друга паралелна реалност ли е?Има си изказвания,че ако не се спазват Минските споразумения ще ги нападне.За държави от НАТО не е казвал.Как изкривявсте само всичко...после защо само се говори за световна война!Ако казвахте нещатата както са си нямаше да сме на прага на световна война!
328
4
 
1
 
! Отговори
грешката на Сталин преди 4 седмици
"Хитлеровци идват и си отиват, а немският народ остава" - и Сталин се застъпи Германия да остане да съществува като държава, когато съюзниците искаха да я закрият.
327
4
 
3
 
! Отговори
народ престъпник преди 4 седмици
Германския народ е народ от престъпници, как изобщо имат наглостта да говорят за Русия. Никой никога в историята на човечеството не е извършвал такива ужасни престъпления както германския народ. Нахлуха в чужда държава и избиваха цели села от старец до дете, жените изнасилваха преди да ги застрелят, избиха над 20 милиона братя славяни, избиваха в концлагери хора защото не са от правилната националност. 80 милиона престъпници подкрепяха като един Хитлер, никаква съпротива. И днес това са същите германци, разказват митове за Хитлер и "неговата малобройна шайка", а те невинни!
326
0
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 седмици
РоZнака много мразел Запада, ама то и Запада не го обича, така че все тая.
325
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Крим върнаха ли?
324
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До пълни нещастници - по количество.
323
0
 
5
 
! Отговори
Развеселен преди 4 седмици
До пълни нещастници Наскоро даваха паркинга пред националната библиотека в Пекин - фрашкано с европейски коли и един два китайски таралясника за цвят. Обаче руските роби са готови да купуват китайски москвичи .... ама само на приказки :)))