Този път Русия обвини САЩ в разполагане на ядрени оръжия в Космоса

Съветът за сигурност на ООН отхвърли руска проекторезолюция по този въпрос
21 май 2024 17:00, Нели Христова
118
Този път Русия обвини САЩ в разполагане на ядрени оръжия в Космоса
Снимка: БГНЕС

Русия обвини Съединените щати, че се опитват да разположат оръжия в Космоса, ден след като Съветът за сигурност на ООН отхвърли руска проекторезолюция по този въпрос, предаде АФП.

"С отхвърлянето на този текст от Вашингтон и неговите съюзници Съединените щати демонстрираха, че целта им е да поставят оръжия в космическото пространство и да го превърнат в арена на военна конфронтация", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

През последните месеци двете глобални сили си размениха множество обвинения в стремеж към въоръжаване на космоса. През февруари Вашингтон заяви, че е обезпокоен от "антисателитния потенциал, който Русия е разработила".

Тези коментари дойдоха след като американски медии съобщиха, че разузнавателни агенции са предупредили съюзниците си, за възможността Русия да изстреля ядрено оръжие в орбита.

Москва отхвърли тези обвинения като "злонамерени" и "неоснователни", и увери, че не притежава такива системи.

Оттогава Русия отправя подобни обвинения към Съединените щати.

В рамките на спора страните предложиха в ООН съперничещи си предложения за неразпространение на ядрени оръжия.

Русия наложи вето на инициативата на САЩ миналия месец, докато предложението на Москва беше блокирано от САЩ, Великобритания и Франция при гласуването на 20 май.

Москва описа инициативата на САЩ като „съсредоточена само върху ядрените оръжия“ и добави, че Вашингтон не се интересува сериозно от пълна забрана на оръжията в космоса.

Американският пратеник Робърт Ууд подчерта, че предложението на Русия, което призовава всички страни да "предприемат спешни мерки за предотвратяване завинаги на разполагането на оръжия в космическото пространство", е отвличане на вниманието и обвини Москва в "дипломатическо прегазване".

Русия "ще продължи да дава своя непоколебим принос за запазването на космическото пространство свободно от всякакъв вид оръжия и за предотвратяване на превръщането му в още една сфера на напрежение и въоръжена конфронтация", каза Захарова.

Космосът е рядка област, в която двете страни все още имат известна степен на сътрудничество въпреки множеството западни санкции и влошените отношения на фона на руската офанзива в Украйна.

Двете страни си пренасят взаимно членове на екипажи до и от Международната космическа станция (МКС), където съвместно са разположени техни астронавти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и за там имаше споразумения да няма такива оръжия, няма да се изненадам, ако американците нарушили и тях. Те нищо не зачитат.
45
4
 
8
 
! Отговори
Ле ле, преди 1 месец
...колко верваме на Мара Шекерова, просто не е истина? Откакто Червената армия била освободила българските евреи, всичко и се връзва !А това нещо, някога е била жена! Какво правят само, лъжите е демагагията!
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То само една по Йелоустоун е достатъчна оцелелите от сащисаните да са в каменната ера
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилно! Като имат начело луд диктатор, така трябва! Който каквото си постели, на това ще легне.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде стига сте дремали тук.Бягайте пред телевизорите,че по НОВА започна- Сделка или не.Това прдаване го гледат и извън земните.От 0.01ст.до100 000 лв.Хайде,бяла мишка късмет вади.
41
0
 
2
 
! Отговори
456 преди 1 месец
А извън нашата галактика кога?!
40
10
 
2
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
Русия незабавно трябва да изтреля 5000 ядрени ракети по ТЕРОРИСТИЧНАТА ДЪРЖАВА ФАЩ И ЦИРКА ДА ПРИКЛЮЧВА.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия има много добри учени, но само хора, като Медведев и Захарова се изказват за ядрени оръжия! По-долу има заглавие за осъден физик! Явно учените имат по-различно мнение!?
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
36 ти нищо не можеш да казваш откак те пратиха в затвора Атилчо. Кан казах мазах пробва да отвличаш автобус и те пратиха в панделата.
37
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
стегат се да оглавят "мирна международна космическа програма", преведено от руски "некой да плати новата мкс, а ние междувременно ще сме глобална свръхсила", че хората баш им се не плащат 150 милиона за полет до космоса, при положение, че другаря мъсков стреля за 30.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В денят в който Путин нахлу в Украйна самият Байдън за първи път се сети че не само Евросъюза но и самите САЩ трябва да спазват многобройните санкции които точно САЩ са наложили на Русия............и в двата случая за конспирация и истинска война червените другари са на ГУБЕЩАТА страна...............РУСИЯ я ИМА В МОМЕНТА а А ЧЕРВЕИТЕ ИЗЯДОХА В ГРОБИЩЕТО ИЗЦЯЛО ТРУПОВЕТЕ НА КПСС, СССР..................СВИКВАИТЕ
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пейтриът леопарди абрамси всичко вече е или пленено или леш а ти още църкаш опорки.
34
3
 
11
 
! Отговори
Поет преди 1 месец
КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА ТЪЙ МИЗЕРНА НА СВЕТА,НО ЗА ВСИЧКИ ПРОСТТИ ХОРА ТЯ Е ПЪРВА ВИСОТА.
33
5
 
10
 
! Отговори
До 28 преди 1 месец
Аз не казвам че турския етнос е глупав, това не е вярно! Отделно че сме и в една държава! Турция изостана заради 20 години диктатура на Ердоган! Преди това беше развита държава.....но диктатурата винаги един ден стига до това!
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е ко напрафи? 1+1. хайде накликай 4 милиарда. Ама не можеш. А Брикс и Шос и Асеанн и т.н. ги имат реално, а не виртуално.
31
8
 
4
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
То се знаеше че МЕЖДУНАРОДНИТЕ ТЕРОРИСТИ ОТ ФАЩ мислят да разположат оръжие в космоса.
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забавни са русофилите. Пейтриът на 40 сваля топ ракетите им наред и единствената батарея в Киев блатная я унищожи вече 45 пъти. Русофилите се перчат със Сармат, който може да унищожи 1/8 от Манхатън, ама руската пропаганда им плямпа как ще унищожи цяла Великобритания.
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грузия обвини сащ че се опитва чрез фашистки елементи да предизвика майдан
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По добре е да си стоим на Земята,щото някоя извън земна цивилизация,ако ни набара,ще ни изтрие от лицето и за минути.Както се казва-:Ако бе мирно седяло,не би чудо видяло.Ама нали шило в торба не стои.Все си търсим белята.Малко ли ни са войните на Земята,че хвърлят око и на Космоса.
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаповете ги пие всеки втори американец. Официална статистика е. А явно не ди чувал че Индия от БРИКС също е ядрена държава с милиард и половина население Дори Филипините които показаха среден пръст на Обама са над 80 милиона. Идея си нямаш колко си жалък с опорките и кликера. Такова числа не можеш да симулираш.